lauantai 15. helmikuuta 2014

Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku

Meillä ei tehty varsinaisia ystävänpäiväleivoksia, koska en viikolla ehtinyt leipoa mitään. Juotiin ystävänpäiväkahvit tänään ja  Helsingin Sanomista jokin aika sitten löydetty kakkuresepti meni testiin. Siinä on perinteiseen tiikerikakkuun lisätty vähän uusia makuja, sitruunaa ja lakritsia. 
Samalla sain toisen käyttökohteen lakritsinjuurijauheelle, jota olin krokantteja varten ostanut.


Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku
Mukavasti kakussa maistuikin sitruuna, mielestäni erittäin hyvä makuyhdistelmä kevyen lakritsin maun kanssa.

Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku

3 tl sitruunan kuorta
1 dl sitruunan mehua
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl lakritsinjuurijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
Lakukinuski:
noin 1/2 dl kuohukermaa
2 kpl Kick-patukoita

1. Voitele 1,8 litrainen rengaskakkuvuoka ja jauhota korppujauhoilla tms.
2. Raasta sitruunan kuori, purista sitruunasta/sitruunoista  mehut.
3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Vatkaa vielä hetki, jotta taikinasta tulee kuohkeaa.
4. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja ruokasooda. Siivilöi jauhoseos taikinaan.
5. Lisää sitruunamehu ja maustamaton jogurtti. Sekoita tasaiseksi.
5. Ota taikinasta osa erikseen (noin 1 dl) ja sekoita siihen eri kulhossa kaakaojauhe ja lakritsinjuurijauhe.
6. Sekoita loppuun vaaleaan taikinaan sitruunankuoriraaste.
7. Nostele lusikalla vaaleaa taikinaa kakkuvuokaan (noin puolet). Nostele päälle tumma taikina ja sekoita taikinoita haarukalla hieman sekaisin. Lisää loppu vaalea taikina. Voi tässäkin vaiheessa kuopaista taikinaa muutaman kerran raidoituksen lisäämiseksi.
8. Paista kakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia ( itse paistoin 45 minuuttia). Jos kakku alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla. Kokeile kypsyyttä hammastikulla.
9. Valmista lakukinuski. Mittaa kerma ja Kick-patukat kattilaan. Keittele seosta hiljalleen pari minuuttia, kunnes patukat ovat täysin sulaneet.
10. Valuta kakun päälle hieman jähmettynyt lakukinuski. Koristele.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin ottamaan 2 dl vaaleaa taikina erikseen ja sekoittamaan siihen kaakaojauhe ja lakritsinjuurijauhe. Mielestäni 2 dl on liikaa, mutta toki jos haluaa oikein paksun ruskean raidan, niin sitten kannattaa ottaa taikinaa enemmän.
Jos tummasta seoksesta tulee liian paksun tuntuista taikinaa, voi sitä ohentaa esimerkiksi appelsiinimehulla tai vaikka sitruunamehulla jos sitä jäi yli . Itse hoksasin kakun ollessa jo uunissa, että olisin voinut sitä taikinaa ohentaa salmiakki mixerillä, jota minulla on pullollinen. Siitä olisi saanut vielä enemmän lakritsin / salmiakin makua kakussa olevaan raitaan.
Alkuperäisessä ohjeessa oli lakukinuskiin käytetty 5 Kick-patukkaa ja 1 dl kermaa. Siitä olisi kyllä tullut aika paljon kinuskia, tämä minun käyttämä määrä riitti ainakin meidän kakkuun ihan hyvin.


Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku
Koristelin kakun pienillä sydänrakeilla, jotta saatiin vielä ystävänpäivän tuntua kakkuun :) Hyvältä maistui, tätä aion tehdä toistekin.
 

4 kommenttia:

  1. Vau, onpas makoisan näköinen, varmasti yllättävä maku, perinteiseen tikruun tottuneelle, mistäs sitä lakritsijuurijauhetta sais, että vois kokeilla?

    VastaaPoista
  2. Nams, ihanan näköistä!
    Onko lakritsinjuurijauheella paljon eroa sen maustehyllystä löytyvän lakritsijauheen kanssa?

    VastaaPoista
  3. Minä ostin lakritsijuurijauheen Life-luontaistuotekaupasta. Sitä saa myös Ruohonjuuri-kaupasta ja netin kauttakin sitä näköjään saa tilattua. Nyt en osaakaan sanoa mitä eroa on sillä juurijauheella ja lakritsijauheella... ainakin tuo juurijauhe on sellaista ruskeaa. Oliskohan lakritsijauhe ihan mustaa? Pitänee ostaa kokeeksi maustehyllyn lakritsijauhe ja verrata niitä. Miksei tähän vois käyttää ihan sitä lakritsijauhettakin - vois olla ihan hyvä juttu.

    VastaaPoista