lauantai 5. heinäkuuta 2014

Mansikka-raparperikakku

Minun yksi ehdoton lemppari raparperileivonnaisista on tämä raikas mansikka-raparperikakku. Raparperin kirpeys ja mansikan makeus yhdessä luovat taivaallisen hyvän yhdistelmän. Tätä teen joka vuosi ja kun yhden kakun tekee, niin jo kohta on tekemässä toista. On vaan niin uskomattoman hyvää!

Mansikka-raparperikakku
Mansikoita kun vaan olisi ollut koristeeksi päälle, mutta en malttanut lähetä kauppaan niitä ostamaan - piti päästä leikkaamaan tästä pala ja herkuttelemaan.

Mansikka-raparperikakku

Pohja:
200 g margariinia                                                         
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
Täyte:
12 dl (noin 6 vartta) raparperia paloiteltuna
1 pussi pakastemansikoita ( 400 g) tai muita marjoja
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoa

1. Valmista ensin täyte jäähtymään. Viipaloi raparperit ohuiksi (noin 1/2 cm) viipaleiksi . Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperin palat, vesi ja sokeri. Ripottele joukkoon perunajauhot.
2. Sekoita puuhaarukalla pohjiaan myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota pois liedeltä.
Raparperiviipaleet jäävät vielä koviksi, pehmeiksi ne tulevat lopullisesti uunissa.
2.  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet, lisää siivilän läpi taikinaan. Taputtele 3/4 taikinasta irtoreunavuoan pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös.
3. Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen. Kauli loppu taikina vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle. Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 45 - 50 min.

Ainakaan minä en pysty tuota taikinakantta kaulimaan, on sen verran löysää. Lisäsin tälläkin kertaa siihen lopputaikinaan jauhoja jonkun verran ja taputtelin litteäksi jauhotetulla leivinpaperilla. Siitä sitten parhaani mukaan nostin sen kakun päälle. Vähän se repeili, mutta sitä sai siinä kakun päällä vielä korjailtua ja uuni korjasi loput.


Mansikka-raparperikakku
Nam...tuo täyte on melko löysää, mutta mielestäni saa ollakin. Toki voihan siihen lisätä perunajauhoja jos haluaa kiinteämmän täytteen. Kunhan ei tee täytteestä liisteriä :)
Huippuhyvää kakkua, suosittelen kokeilemaan!



 

9 kommenttia:

  1. Tuo kuulostaa kyllä hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä tosi hyvää! Onneks on vielä raparperiä niin voi tehdä toisenkin kakun. Täytteeseen voi oman maun mukaan laittaa vaikka enemmän mansikkaa ja vähentää raparperiä tai toisinpäin. Itselle ovat nuo mittasuhteet olleet sopivat.

      Poista
  2. Täytyy kokeilla pian. Sopisko joku raparperin tilalle, kun lapsi ei tykkää raparperista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi tämän tehdä vaikka ilman raparperia, jos laittaa vaikka marjoja pelkästään. Vaikka mansikoita tai sitten sellaisen marjasekoituksen. On varmaan tosi hyvää niinkin.

      Poista
    2. Tuli vielä mieleen, että meidänkään nuorimmainen ei raparperistä tykkää, mutta tätä kakkua syö kyllä. Tuo raparperin maku ei ole tässä mitenkään voimakas. Karviaismarjat voisivat myös sopia tähän jos niistä tykkää.

      Poista
  3. Tosi hyvänkuulloinen, täytekin valuu ulos herkullisen näköisesti :) Tuo pottujauhot tekee pohjasta varmaan tosi pehmeän. Voih, kun vaan olisi aikaa ja syöjiä tämänkin kokeilemiseen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se syömisongelma on meilläkin... keskimmäinen tytär samoi, että kai viet tuon töihin, kun tein sitä edellistä raparperikakkua. :)

      Poista