keskiviikko 20. elokuuta 2014

Puolan matka

Elokuun alussa teimme mutaman päivän matkan Puolaan. Lento oli Gdanskiin ja huoneistohotelli meillä oli varattuna Sopotissa. Halusimme nimittäin päästä myös rannalle, varsinkin kun elokuun alussa Puolassakin oli lämpimät ilmat.
Kauniita paikkoja molemmat. Ehkä elokuu ei ole kaikkein paras matkustuskuukausi sen takia, kun tuntui, että molemmissa paikoissa oli vähän liikaakin ihmisiä. Sen käsityksen sain, että monet puolalaisetkin lomailevat Sopotissa. Rantakadulla oli välillä ihan ruuhkaksi saakka ihmisiä. Ruuhkan tunne varmaan korostui, kun juuri ennen  Puolan reissua olimme käyneet Martinselkosen eräkeskuksessa aistimassa erämaan rauhaa ja ihailemassa villejä karhuja. Se reissu oli ihan Puolan reissun vastakohta.

Gdanskissa kävimme ostoksilla ja katselemassa vanhaa kaupunkia. Suosittelen St. Marian kirkkoa  käyntikohteena. Se on Euroopan suurin tiilistä rakennettu kirkko, siellä on tilaa noin 25 000 ihmiselle. Komea rakennus. Ja kun sinne menee, niin kannattaa kiivetä 400 porrasta ylös kirkontorniin - aivan huikeat näkymät joka suuntaan.

Marian kirkon torni Gdanskissa
 Gdanskissa oli muitakin hauskannäköisiä rakennuksia.

Gdanskin rakennuksia
Ruoka Puolassa oli hyvää ja ihmiset ystävällisiä. Hinnat olivat halvempia kuin Suomessa, vaatteita ja kosmetiikkaa olisi tehnyt mieli kantaa kassikaupalla. Pitääkin mennä sinne joskus autolla niin saa enemmän tavaraa tuotua Suomeen.
Leivontaa harrastavana ihmisenä minua tietenkin kiinnostivat puolalaiset leipomot ja konditoriat. Niissä oli vaikka minkälaisia herkkuja, tässä alla pari :

Puolalaisia leivonnaisia
Tuo vasemmanpuoleinen oli pullataikinan ja wienertaikinan välimuoto. Melko makeaa, mutta ah niin hyvää. Keskellä oli rahkatäyte. Oikeanpuoleinen oli pehmeää vohvelia, jonka välissä oli suklaatäyte.

Sopotissa kävimme myös paikallisilla lauantai markkinoilla tai toriko se oli. Siellä oli myytävänä kaikenlaista syötävää, myös muiden maiden herkkuja. Torialueen keskellä oli pöytiä ja tuoleja, joiden ääreen ihmiset jäivät syömään eri kojuista ostettuja herkkuja.
Muhkean kokoisia leipiä mm. oli myynnissä torilla :
Puolalaisia limppuja
 Näistä riittää syötävää pitkäksi aikaa. Myös ihania makeita herkkuja löytyi, tässä alla suklaista toffee-banaanikakkua ja brownieta. Ei tullut näitä maistettua, mutta näyttävät hyviltä.

Suklaaherkkuja
Monenlaista leipää ja muuta herkkua. Hinnat zlotyissä ja 10 zlotyä on noin 2,3 euroa.
Leipiä Sopotin torilla
Monenlaista herkkua tässäkin. Tässä kojussa myytiin myös kahvia.

Puolalaisia herkkuja
Yhdeksi lempikahvilaksi Sopotissa tuli Pini. Sieltä saivan muunmuassa aivan suussasulavan ihania pannukakkuja suklaakastikkeen kera.Pannukakut olivat paksuja ja meheviä.

Pannukakkuja
Myös mansikka-jogurtti smoothie oli käsittämättömän hyvää ja kuvan kanaleipä myös - sisällä siis kanaa, mozzarellaa,tomaattia  ja rucolaa.

Kahvila Pinin herkkuja
Tässä vielä kuva Sopotista. Kuva on otettu Euroopan pisimmältä puurakenteiselta Molo-laiturilta ( nimi herätti hieman hilpeyttä) rantaan päin. Kuvassa näkyy taustalla Grand hotelli ja uimarantaa, joka on melko täynnä väkeä. Laituri on muuten 515,5 metriä pitkä.
Laiturille oli pieni pääsymaksu - nyt en muista kuinka paljon, mutta melko minimaalinen summa se oli.
Grand hotelli Sopot
Ihan onnistunut reissu. Edullinen hintataso ja hyvä ruoka innostaa lähtemään uudelleen. Ja toki Gdanskista jäi vielä paljon näkemättä. Gdyniassa ei ehditty käydä ollenkaan.
Ehkä seuraava reissu on kuitenkin johonkin muuhun vuodenaikaan kuin elokuussa. Ei olisi niin paljon ruuhkaa joka puolella. Keväällä tai syksyllä voisi mennä seuraavan kerran.10 kommenttia:

 1. Herkullisia kuvia! :) Varmasti mielenkiintoinen reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli. Gdanskiin pitää vielä palata,paljon jäi näkemättä.

   Poista
 2. Tuo Gdansk on keikkunut munkin listalla mahdollisena lomakohteena, tämän luettuani ja kuvat katseltuani se säilyy siellä edelleenkin! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mennä ! Mekin ajateltiin mennä joskus uudelleen, mutta ehkä tosiaan alkukesällä tai vaikka syksyllä - ihmisiä oli varsinkin vanhassa kaupungissa niin valtavan paljon, että mieluummin menemme sinne silloin kun ei ole niin paljon tungosta.

   Poista
 3. Suosittelen menemään seuraavan kerran Krakovaan. Tai johonkin pienempään puolalaiseen kaupunkiin, missä hintataso suomalaiselle niin halpa vielä. Lisäksi puolassa on ihania outletteja , jossa me ollaan kun lapsi karkkikaupassa. Minä vieläkin vaikka olen monesti jo käynyt. Puolassa mua viehättää ihmisten ihanuus, hintataso sekä historia

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedosta! Kävikin mielessä, että muuallakin Puolassa vois olla kiva vierailla kuin vain näissä tunnetuimmissa kohteissa. Krakova kuulostaa mielenkiintoiselta. Se voisikin olla seuraava kohde Puolassa.

  VastaaPoista
 5. Ihania matkakuvia! Matkustaminen on niin kivaa! :)

  VastaaPoista
 6. No on tosiaan kivan näköistä, ei olisi ollenkaan huono vaihtoehto lyhyemmän säteen matkailuun. Oliko lennot Turusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lennot oli Turusta, sekin oli positiivista! Kotimatka mennentullen oli lyhyt.

   Poista