keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Cola-appelsiinijuustokakku

Kissapuuhien lomassa halusin myös jollekin  vähävaraiselle vaikka leipoa jotain juhliin tai muuten vaan. Seuraan säännöllisesti facebookin avustusryhmiä ja AKV:n ( Autetaan kun voidaan) kautta löytyi perhe, jonka nuorempi poika  täytti 7-vuotta. Pojan täti oli jo luvannut leipoa synttäreille täytekakun, mutta pojan toive oli myös cola-appelsiinijuustokakku. Sen lupasin tehdä. 

cola-appelsiinijuustokakku
 Kiirehän tämän kanssa tuli, kun on näitä Slek ry:n joulupuupuuhia meneillään . Sillä viikolla juuri piti kaikkiin Turun alueen Musti ja Mirri- myymälöihin saada puut pystyyn. En tietenkään niitä yksin laittanut, mutta minun vastuulla oli kolme Mustia ja Mirriä + Naantalin Rockwell´s lemmikkieläinkauppa. 
En tiedä mikä ajatuskatkos siinäkin tuli, kun otin kakun irtopohjavuoasta pois ja sen jälkeen laitoin kiilteen. Olisi tullut tasaisempi kiille jos olisi laittanut sen kakun päälle silloin, kun kakku oli vielä vuoassa. No, ehkä se ei kakun saajaa kovin paljon haitannut. Lapsia siellä juhlissa näkyi olevan , olivat kaverisynttärit. Heitä ehkä kiinnostivat enemmän nuo karkit kakun päällä :D. 
Tein tämän hieman eri tavalla kuin Valion ohjeessa, koska pojan äiti toivoi keksipohjaa kakkuun. 

Cola-appelsiinijuustokakku 

pohja :
150 g digestive-keksejä
75 g voita sulatettuna 

appelsiiniraita:
2 liivateta
3 dl appelsiinimehua

täyte :
4 liivatetta
2 rasiaa ( á 200 g ) appelsiinituorejuustoa
1 dl colan makuista virvoitusjuomatiivistettä
2 valkuaista
1/2 dl sokeria
2 rkl appelsiinitäysmehua

kiille:
1/2 liivatetta
1/2 dl coca-colaa

 

1. Kakkupohjaa varten murskaa keksit muruiksi. Täällä on hyviä ohjeita keksipohjan tekoon. Sulata margariini tai voi. Sekoita keksimurut ja margariini, painele vuokaa. Nosta vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin. Vuoan koko 22 cm.

2.  Laita appelsiiniraitaa varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita toiseen 22 cm vuokaan pohjalle leivinpaperi kiiltävä pinta ylöspäin. Keitä appelsiinimehua muutama minuutti, kunnes osa mehusta on haihtunut. Purista liivatteet ja lisää ne kuumaan mehuun. Kaada mehu vuokaan ja laita pakastimeen jähmettymään.

3. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto ja virvoitusjuomatiiviste keskenään.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähin erin vaahdotuksen aikana. Valmis vaahto on kiiltävää ja jämäkkää. 

4.Kuumenna appelsiinimehu mikrossa esim. kahvikupissa. Lisää liivatteet kuumaan nesteeseen ja sekoita. Sekoita liivateseos tuorejuuston joukkoon. Nostele lopuksi joukkoon marenkivaahto.Kaada cola-appelsiinimousse vuokaan reunoilta aloittaen. Varmista, että moussea on reunoilla kauttaaltaan napauttamalla vuokaa pöytään. Tasoita pinta.
Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia

.5.Laita 1/2 liivatelehti kylmään veteen pehmenemään. Kiehauta mikrossa 1 rkl colajuomaa. Sulata liivate siihen. Lisää vielä 2 rkl colajuomaa ja sekoita. Lusikoi seos hyytyneen kakun pinnalle. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 1 tunti.

Appelsiiniraita ei ehtinyt olla tarpeeksi kauan pakastimessa, joten en sitä ihan ehjänä saanut keksipohjan päälle. Kuvassa vähän näkyys sitä raitaa . Ei tämä mikään mallikelpoinen yksilö ole, mutta ideasta varmaankin saa kiinni .

Cola-appelsiinijuustokakku

 Kyllä tämän pojan ilme oli minulle se palkka tästä kakusta. Niin onnellisen näköinen kun näki tämän kakun. Tai karkit, ehkä ne olivat aihe iloon :)

Toistekin aion vähävaraisten lasten tai vaikka vanhusten tai ihan kenen vaan juhiin leipoa jotain. Tästä tuli hyvä mieli itsellekin. Ehkä kuitenkin odotan, että Slek ry:n kiireet ovat ohi ja piparkakkutalojakin pitäisi alkaa rakentelemaan pikkuhiljaa.

 

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku! Kakun saajan perhe oli varmasti onnellinen. <3
    Oletpa tosi aktiivisesti monessa mukana, mahtavaa!

    VastaaPoista
  2. Joskus tuntuu, että liikaa haalii itselleen kaikkea ylimääräistä, mutta ei näistä vapaaehtoishommista halua luopuakaan. :)

    VastaaPoista