keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Suklaaveijarit

 Aika rientää ihan käsittämätöntä vauhtia . Arki kuluu töitä tehden ja vapaa-aikana suuri osa ajasta kuluu vapaaehtoistöissä. Suomen löytöeläinten kummit ry  on ollut mukana auttamassa myös ukrainalaisia lemmikkejä ja lemmikin omistajia. Sekä Ukrainassa olevia että Suomessa kotimajoituksissa asuvia kissoja ja koiria. Aikaa siihenkin saisi kulumaan vaikka kuinka ; töissä käyminen on hidaste kaikelle muulle kivalle :D 

Leiponut olen silloin tällöin jotain. Jotain "tavallista " ja tuttua, mutta nyt jokin aika sitten tein näitä hauskasti nimettyjä pikkuleipiä : suklaaveijareita. 


Taustaa sen verran, resepti löytyi kirjasta nimeltä Suklaaherkkuja / Gina Steer . Ja kirjan löysin kirpputorilta. Jokin aika sitten  Turun keskustassa ollessa poikkesin ihan ensimmäistä kertaa Lähimmäinen kirpputorille Kauppiaskadulle.  Se on iankaikkisen  vanhassa rakennuksessa Kauppiaskadulla ja näyttää kieltämättä ulospäin melko mielenkiintoiselta. Ulospäin en edes olisi voinut kuvitella, että siellä on kolme kerrosta - joten kaikkea mielenkiintoista riitti. Vanhan ajan patinaa sekä tavaroissa että rakennuksessa.  Minua tietysti kiinnostivat  kirjat ja löytyihän sieltä minulle uusi tuttavuus. Alennusmyyntikin oli sopivasti eli maksoin tästä kirjasta 50 cnt. 

Itse reseptiin sitten. Pikkuleivät olivat ihanan mureita . Liekö siinä syy kun niihin ei tullut mitään nostatusainetta. 

Suklaaveijarit 

165 g vehnäjauhoja

1 rkl kaakaojauhetta

50 g sokeria

125 g pehmeää voita tai margariinia

125 g vaniljakreemiä

koristeluun halutessa tomusokeria ja pistaasipähkinöitä.

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. 

2. Siivilöi jauhot jaa kaakaojauhe kulhoon ja sekoita sokeri joukkoon.

3. Lisää rasva ja hiero jauhoihin ryynimäiseksi seokseksi. Vaivaa edelleen kunnes taikina ei tartu kulhon reunoihin. vaivaa tasaiseksi.

4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla n 6 mm paksuiseksi . Irrota taikinasta pyöreällä muotilla 20 pyörylä, halkaisija noin 7.5 cm. Irrota pienellä pyörreällä muotilla keskustat kymmenestä pikkuleivästä. Kauli ylimääräinen taikina ja käytä uudelleen.

5. Nosta taikinapyörylät pellille ja pistele kevyesti haarukalla. 

6. Kypsennä 180 asteessa 15 minuuttia tai kunnes pikkuleivät ovat jähmettyneet ja reunoiltaan rapeahkoja. Anna jäähtyä kaksi minuuttia ja nosta ritilälle. 

7. Tee vaniljakreemi : vatkaa 75 g pehmeää voita tai margariinia kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon 175 siivilöityä tomusokeria vähän kerrallaan ja lisää 1 rkl haaleaa keitettyä vettä niin että koostumuksesta tulee pehmeää. Vatkaa seokseen 1 tl vaniljaesanssia ( minulla ei ollut , käytin vaniljasokeria).

8. Levitä vaniljakreemiä kymmenelle kokonaiselle pyörylälle ja paina reiällinen päälle. Koristele. 

Nämä tosiaan olivat erittäin mureita ja menivät helposti rikki. Mutta hyviä! Keksi itsessään ei ollut onneksi kovin makea, koska tuo kreemi kuitenkin oli . Mieleen jäi kokeilla tehdä näitä jollain tuorejuustotäytteellä tai vaikka valkosuklaisella täytteellä. Se pitänee toteuttaa jossain kohtaa. Ihan sinälläänkin näitä pikkuleipiä voi syödä, ilman täytettä. Hyviä niinkin. 

Kirja on siis tällainen :


Talousopettaja Gina Steer kirjoittanut. Kivasti juuri salamavalo valkaisi nimen. 1994 Salamander Books ltd, London. 

Pitäisikin taas päästä kunnolla kirpputorikierrokselle. On se vaan niin hauskaa kierrellä ja etsiä "aarteita". Lähinnä näitä leivonta-aiheisia kirjoja tarttuu matkaan, mutta kyllähän sieltä joskus jotain muutakin löytyy. Kesälomareissulla pitänee taas poiketa kirpputorille jos toisellekin . 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti