perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kauraiset sämpylät

Raisio oyj:n pakettiin kuului myös "Kaurainen sämpylä" - jauhopussi. Leivän tarvetta kun oli, niin päätin heti tehdä siitä sämpylöitä. Minulle tuo jauho oli uusi tuttavuus, en ole sitä ennen käyttänyt.

Kauraiset sämpylät
Tässä jauhossa on eri viljalajeja jauhoina, rouheena ja leseinä. Sämpylöistä tuli mukavan runsaskuituisia ja ainakin minun makuuni olevia, koska en ihan pelkästä valkoisesta jauhosta leivotuista leivistä oikein pidä.

Kauraiset sämpylät ( 20-25 kpl)

5 dl vettä
1 1/2 - 2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
1 ps kuivahiivaa
10-12 dl Kaurainen sämpyläjauhoja
1/2-1dl juokseva rypsiöljyvalmistetta tai 50 - 100 g leivontamargariinia
voiteluun vettä
pinnalle kaurahiutaleita

1. Sekoita noin 42 asteiseen veteen suola ja sokeri. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja koko ajan vaivaten. Jauhoja kannattaa lisätä pikkuhiljaa, sillä pehmeästä taikinasta tulee mehevämpiä sämpylöitä.
Lisää taikinan teon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta sämpylöitä.
3. Nosta sämpylät pellille, anna kohta lämpimässä noin 30 minuuttia.
4. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen.
5. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
6. Paista uunin keskiosasssa 12-15 minuuttia.




 

2 kommenttia:

  1. Ihanan pehmoisen näköisiä sämpylöitä, maistuisi kyllä aamupalaksi :) Ja kuituja saa tosiaan olla, pitää nälkääkin paremmin.

    VastaaPoista
  2. Onpas kauniita sämpylöitä, miten olet saanutkin näistä niin sileitä ja pyöreitä! Tämä resepti menee testaukseen, kuitulisä ei olisi täälläkään pahitteeksi :)

    VastaaPoista