Meidän puutarhassa on myös yksi tummia karviaisia tuottava pensas ja toinen, josta tulee vihreitä karviaisia.
Halusin niitäkin kokeilla johonkin leivontaan ja aloitin tummilla karviaisilla. Merjan leivonta- ja askartelublogista löytyi mielenkiintoiselta kuulostava resepti. Siellä piirakka oli Mummo Ankan karviaispiiras - nimellä .
Tein tämän piirakan pikapäätöksellä, kun vanhin tytär avopuolisonsa kanssa tuli käymään ja minun anoppikin vielä sattui olemaan meillä. Kiireen takia tuo marenki ei onnistunut ihan täydellisesti, mutta kyllä se hyvää oli noinkin.
Kuvan piirakan palasta napsaisin, kun väki jo istui kahvipöydässä :) Kukaan meillä käyvistä tutuista ei enää ihmettele, kun kaikki leipomukset kuvataan - siihen on jo totuttu.
Karviaispiiras
täyte:
5 dl karviaisia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
1. Laita peratut karviaiset, sokeri, vesi ja perunajauhot kattilaan. Sekoita hiljalleen, kunnes seos kiehahtaa.
2. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.
pohjataikina:
100 g voita/ margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1.Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita.
2.Painele taikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan pohjalle voit laittaa leivinpaperin. Sen avulla saat jäähtyneen piiraan siirrettyä tarjoilulautaselle hyvin. Kaada karviaiskiisseli päälle.
3.Paista 175 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 20 minuuttia.
pinnalle:
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
(1 dl kookoshiutaleita)
1. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet. 2. Ota piiras uunista kun se on paistunut 20 minuuttia. Nostele marenkivaahto pinnalle ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.
3.Jäähdytä ja siirrä tarvittaessa tarjoilualustalle
Karvaisten kirpeähkö maku ja pehmeä marenki sopivat erinomaisesti yhteen. Tuo piirakkapohjan kardemummainen makukin oli erittäin sopiva tähän yhdistelmään.
Taidanpa tätä vielä toisenkin piirakan tekaista jossain vaiheessa, kun karviaisia riittää. Tosin kiinnostaisi niistä kokeilla keittää hilloakin. Eiköhän ne siihenkin riitä, karviaisia ei linnut syöneet.
Halusin niitäkin kokeilla johonkin leivontaan ja aloitin tummilla karviaisilla. Merjan leivonta- ja askartelublogista löytyi mielenkiintoiselta kuulostava resepti. Siellä piirakka oli Mummo Ankan karviaispiiras - nimellä .
Karviaispiiras |
Kuvan piirakan palasta napsaisin, kun väki jo istui kahvipöydässä :) Kukaan meillä käyvistä tutuista ei enää ihmettele, kun kaikki leipomukset kuvataan - siihen on jo totuttu.
Karviaispiiras
täyte:
5 dl karviaisia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
1. Laita peratut karviaiset, sokeri, vesi ja perunajauhot kattilaan. Sekoita hiljalleen, kunnes seos kiehahtaa.
2. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.
pohjataikina:
100 g voita/ margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1.Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita.
2.Painele taikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan pohjalle voit laittaa leivinpaperin. Sen avulla saat jäähtyneen piiraan siirrettyä tarjoilulautaselle hyvin. Kaada karviaiskiisseli päälle.
3.Paista 175 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 20 minuuttia.
pinnalle:
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
(1 dl kookoshiutaleita)
1. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet. 2. Ota piiras uunista kun se on paistunut 20 minuuttia. Nostele marenkivaahto pinnalle ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.
3.Jäähdytä ja siirrä tarvittaessa tarjoilualustalle
Karvaisten kirpeähkö maku ja pehmeä marenki sopivat erinomaisesti yhteen. Tuo piirakkapohjan kardemummainen makukin oli erittäin sopiva tähän yhdistelmään.
Taidanpa tätä vielä toisenkin piirakan tekaista jossain vaiheessa, kun karviaisia riittää. Tosin kiinnostaisi niistä kokeilla keittää hilloakin. Eiköhän ne siihenkin riitä, karviaisia ei linnut syöneet.
Näyttää ja kuulostaa hyvältä. :) Tästä täytyy vinkata äidille. Meilläkin kun on noita karviaisia niin paljon. Tehtiin niistä soppaa yks päivä ja se oli hyvää. <3 Kardemumma antaa pienissä määrin aina ihanan säväyksen leipomuksiin. <3
VastaaPoistaKarviaissoppaa, kuulostaa hyvältä! Sitä voisikin tehdä.
VastaaPoistaNam näyttääpä hyvältä! Karviaiset on kyllä hyviä marjoja. (:
VastaaPoistaT: Serkusten suklaaunelma blogi
Tuo karviaisten kirpeys oli kiva marengin kera.
PoistaNam :) Ei ole tullut mielenkään käyttää karviaisia leivonnassa, mutta varmasti ovat käyttökelpoisia, kun vaan perkaa marjoista tummat tupsut päistä pois :)
VastaaPoistaEn ole minäkään ennen käyttänyt, mutta nyt oli kokeiltava kun pari karviaispensasta tämän uuden kodin puutarhassa on.
PoistaOi vitsi, karviaispiirakkaa! Niin kauan olen miettinyt että tätä pitäisi kokeilla, mutta meillä kun ei karviaispensaita satu löytymään pihasta :D Naapureilta toki niitä saisi!
VastaaPoistaOli yllättävän hyvää. Meille meni karviaisia pakstimeenkin, joten vielä voin tätä tehdä.:)
Poista