sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Karviaispiirakka

Meidän puutarhassa on myös yksi tummia karviaisia tuottava pensas ja toinen, josta tulee vihreitä karviaisia.
Halusin niitäkin kokeilla johonkin leivontaan ja aloitin tummilla karviaisilla. Merjan leivonta- ja askartelublogista löytyi mielenkiintoiselta kuulostava resepti. Siellä piirakka oli Mummo Ankan karviaispiiras - nimellä .

Karviaispiiras
Tein tämän piirakan pikapäätöksellä, kun vanhin tytär avopuolisonsa kanssa tuli käymään ja minun anoppikin vielä sattui olemaan meillä. Kiireen takia tuo marenki ei onnistunut ihan täydellisesti, mutta kyllä se hyvää oli noinkin. 
Kuvan piirakan palasta napsaisin, kun väki jo istui kahvipöydässä :) Kukaan meillä käyvistä tutuista ei enää ihmettele, kun kaikki leipomukset kuvataan - siihen on jo totuttu.

Karviaispiiras 

täyte:
5 dl karviaisia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja


1. Laita peratut karviaiset, sokeri, vesi ja perunajauhot kattilaan. Sekoita hiljalleen, kunnes seos kiehahtaa. 
 2. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.

 pohjataikina:
100 g voita/ margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa


1.Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita. 
2.Painele taikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan pohjalle voit laittaa leivinpaperin. Sen avulla saat jäähtyneen piiraan siirrettyä tarjoilulautaselle hyvin. Kaada karviaiskiisseli päälle. 
 3.Paista 175 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 20 minuuttia.

pinnalle:
 2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
(1 dl kookoshiutaleita)


1. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet. 2. Ota piiras uunista kun se on paistunut 20 minuuttia. Nostele marenkivaahto pinnalle ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. 
3.Jäähdytä ja siirrä tarvittaessa tarjoilualustalle 

Karvaisten kirpeähkö maku ja pehmeä marenki sopivat erinomaisesti yhteen. Tuo piirakkapohjan kardemummainen makukin  oli erittäin sopiva tähän yhdistelmään.
Taidanpa tätä vielä toisenkin piirakan tekaista jossain vaiheessa, kun karviaisia riittää. Tosin kiinnostaisi niistä kokeilla keittää hilloakin. Eiköhän ne siihenkin riitä, karviaisia ei linnut syöneet.

8 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä. :) Tästä täytyy vinkata äidille. Meilläkin kun on noita karviaisia niin paljon. Tehtiin niistä soppaa yks päivä ja se oli hyvää. <3 Kardemumma antaa pienissä määrin aina ihanan säväyksen leipomuksiin. <3

    VastaaPoista
  2. Karviaissoppaa, kuulostaa hyvältä! Sitä voisikin tehdä.

    VastaaPoista
  3. Nam näyttääpä hyvältä! Karviaiset on kyllä hyviä marjoja. (:
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo karviaisten kirpeys oli kiva marengin kera.

      Poista
  4. Nam :) Ei ole tullut mielenkään käyttää karviaisia leivonnassa, mutta varmasti ovat käyttökelpoisia, kun vaan perkaa marjoista tummat tupsut päistä pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään ennen käyttänyt, mutta nyt oli kokeiltava kun pari karviaispensasta tämän uuden kodin puutarhassa on.

      Poista
  5. Oi vitsi, karviaispiirakkaa! Niin kauan olen miettinyt että tätä pitäisi kokeilla, mutta meillä kun ei karviaispensaita satu löytymään pihasta :D Naapureilta toki niitä saisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli yllättävän hyvää. Meille meni karviaisia pakstimeenkin, joten vielä voin tätä tehdä.:)

      Poista