perjantai 4. syyskuuta 2015

Vaniljaiset mustikkapullat

Viikko sitten päätin käväistä mustikkametsällä. Vielä niitä oli ja ihan hyvin niitä pystyi keräämäänkin Osa mustikoista toki oli vähän jo vetisiä, mutta suurin osa ihan hyviä.
Vielä niitä sinne jäikin, mutta mahdanko enää ehtiä keräämään -  olisi jäljellä 10 marjapensasta, jotka pitäisi tyhjentää! Sekin puuha on jäänyt vähän turhan myöhäiseen, mutta tässä on ollut kaikkea ylimääräistä puuhaa.
Varsinkin tuo keskimmäisen tyttären muutto opiskelupaikkakunnalle aiheutti kaikenlaista puuhaa. Opiskelija-asuntoa piti vähän maalatakin ennen muuttoa .Yhdessä hänet sinne muutimme koko perhe , itkun kera toki :) On se vaan haikea päästää omat lapset kotipesästä maailmalle!  Vielä on onneksi nuorimmainen kotona, kaksi on kotipesästä jo päästetty maailmalle.

Metsästä toin tullessani yhden hirvikärpäsen - iiiik! Luulin jo selvinneeni reissusta ilman niitä, mutta kotimatkalla jokin kutitti korvan juuressa ja hirvikärpänenhän se oli! Hieman kammoan niitä ötököitä ja taisin autossa yksin hieman ääneen kiljua, kun sen huomasin. Kotona sitten suoraan saunan pesuhuoneeseen, vaatteet ja pää syyniin - löytyi onneksi vain tuo yksi kärpänen.
Puistattaa vieläkin, huh. Jos vielä metsään ehdin , niin en mene sinne ilman hirvikärpäshattua vai hyttyshattuko se on nimeltään. Sellainen minulta kotoa löytyy kyllä.
Mustikat olisivat kyllä niin hyviä, niitä olisi kiva talvellakin syödä puuron kera ja leipoa niistä jotain herkkua.... hmm, pitää pohtia. Jonkun verran niitä jo pakastimeen sain.

Vaniljaiset mustikkapullat olivat mielessä, kun metsään lähdin. Täältä Pullahiiren
sivuilta sain niihin inspiraation.


Vaniljainen mustikkapulla
Ai että olivat hyviä! Jätin pullataikinan tarkoituksella hieman löysäksi, jotta pullista tulisi meheviä. Ja meillä on kotona keittiössä sen verran lämmin, että taikina kohosi hyvin ja pullatkin kohosivat hyvin.

Vaniljainen mustikkapulla

taikina:
5 dl maitoa / vettä
50 g hiivaa
2 tl kardemummaa
2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
noin 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 kananmuna voiteluun

täyte:
250 g vaniljakreemijauhetta
5-6 dl kylmää maitoa/vettä
mustikoita

1. Valmista taikina lämmittämällä neste kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon.
2. Lisää joukkoon kardemumma, sokeri, suola ja kananmunat.
3. Lisäile alkuun noin puolet vehnäjauhoista joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää pikkuhiljaa jauhoja ja vaivaa taikinaa tarpeeksi kauan, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Ohjeen kaikkia jauhoja ei tarvitse laittaa taikinaan, osa kannattaa käyttää taikinaa käsiteltäessä ( noin 2 dl).
4. Lisää pehmeä voi taikinan joukkoon ja vaivaa vielä tasaiseksi.
5. Nosta taikinakulho lämpimään paikkaan kohoamaan, peitä leivinliinalla. Kohota noin tunnin ajan, kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.
6. Valmista kreemi . Mittaa kulhoon 5 dl kylmää maitoa tai vettä,lisää vaniljakreemijauhe. Vatkaa hyvin sekaisin. Jätä hetkeksi sivuun odottamaan.
7. Kaada kohotettu taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ylimääräiset ilmat pois. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja.
8. Ota puolet taikinasta ja kauli isoksi levyksi. Levitä taikinan päälle ohut kerros vaniljakreemiä. Taita taikina vielä kaksinkerroin ja kauli kevyesti päältä.
9. Leikkaa levy noin 2-3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kierrä viipaleita hieman ja kääri kerälle tai solmuun.
10. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille nousemaan. Laita päälle leivinliina. Anna kohota.
11. Kun pullat ovat nousseet pellin päällä, ota esimerkiksi lasi ja paina sillä keskelle kolot.
12. Voitele pullat kananmunalla ja lusikoi jokaiseen koloon vaniljakreemiä ja laita päälle mustikoita.
13. Paista pullia 200 asteessa noin 12-15 minuuttia.

Vaihekuvia en taaskaan muistanut ottaa, mutta tuolla Pullahiiren sivuilla on niitä jonkun verran.
Osaan pullista testasin reunoille väriraesokeria.


Vaniljaiset mustikkapullat
Olivat kyllä huippuhyviä! Osan laitoin pakastimeen, koska anoppi tulee vierailulle tänään - on sitten mitä tarjota. Loput sittenkin katosivatkin aika sukkelaan :)

 

4 kommenttia:

  1. Nam nam, näyttääpä hyviltä! Minäkin kävin kahden viikon kesäloman aikana joka aamu koiran kanssa mustikkametsässä. Ja kohta alkaakin jo puolukkakausi, jee!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh, puolukoitakin olisi kiva kerätä, mutta ne kärpäset... no, hattuaa päähän vaan :)

      Poista
  2. Nam, nuo ylimmäiset näyttää tosi hyviltä. :) En välitä raesokerista mustikan joukossa ja mulle maistuis ilman vaniljakreemitäytettä vielä paremmin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo alimmaiset kohosivat vähän liikaa, kun meillä oli tosiaan melkoisen lämmintä keittiössä :) Eikä raesokeria maun puolesta tarvittu ollenkaan,melkeinpä olivat parempia ilman.

      Poista