lauantai 6. elokuuta 2016

Vadelma-seeprapiirakka

Vadelmaisia leipomuksia teen edelleen. Nyt kylläkin alkaa pikkuhiljaa vähentyä vadelmasato, mutta pakastimesa niitä kyllä on vaikka kuinka paljon. 
Ystäväpariskunta tuli kyläilemään ja ajattelin testata Kinuskikisan sivuilta löytämääni vadelma-seeprapiirakkaa .
Minun tekemästä piirakasta tuli hieman erinäköinen :) Rahkainen osuus sai väriä uunissa, se ei jäänyt noin vaaleaksi kuin Kinuksikissan svuilla oleva piirakka. Eikä kuviokaan ihan symmetrinen ollut. Mutta mitäpä pienistä, pääasia on, että maku oli valtavan hyvä!

Vadelma-seeprapiirakka
Tässä vielä resepti :

Vadelmapiirakka

Muropohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna (tai ½ dl vauvojen hedelmäsosetta, esim. päärynä)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vadelmatäyte:
500 g vadelmia
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Rahkatäyte:
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
200 g vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna/hedelmäsose. 
2.Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
3. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Tehokkaalla laitteella saat siemenetkin hienonnettua, kun jatkat soseuttamista riittävän pitkään. Sekoita sauvasekoitinta käyttäen joukkoon sokeri ja perunajauhot.
4. Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Yhdistä myös vaniljarahka ja kerma sähkövatkaimella sekoittaen. Varo kuitenkaan vaahdottamasta kermaa. 
5. Sekoita perunajauhoseos rahkaseoksen joukkoon. (Lisää maito myöhemmin tarvittaessa, mikäli täyte on vuokaan kaadellessa liian paksua.)
6. Ennen kuin aloitat kaatelun, sekoita täytteitä lusikalla kulhojen pohjaa myöten, sillä perunajauhot painuvat herkästi pohjaan.
7. Kaada täytteitä vuorotellen vuoan keskelle. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, kaada ylempää. Ohenna täytettä lisäämällä nestettä, jos se on liian paksua eikä leviä kunnolla.

Kinuskikissan sivuilla on ihan kuvalliset ohjeet täytteiden kaatamisesta piirakkaan. Minulla jäi rahkatäytettä yli aika paljon ja ilmeisesti syy oli siinä, että täyte jäi vadelmatäytteen pinnalle. Eli oli liian paksua.  
Tästä kuvasta näkee, että rahkatäyte on jäänyt melko pinnalle :



Vähemmälläkin rahkatäytteellä tämä oli erittäin hyvää piirakkaa! Ja mikä parasta, kun rahkatäytettä jäi yli niin tein uuden piirakan kun vanhin tytär perheineen tuli käymään. 
Tällä kertaa en tehnyt "seeprakuviota", koska ohensin rahkatäytettä ja taisin sitten ohentaa sitä liikaa. Kaadoin vaan täytteitä vuorotellen piirakkaan ja lopulta puutikulla vetäisin vähän jonkunsortin kuviota.
Tulos alla .

Vadelmapiirakka
Hyvää oli tälläkin kertaa! 


3 kommenttia: