sähköposti : titantupa@gmail.com


perjantai 25. marraskuuta 2016

Työkalupakki piparkakusta

Tämän vuoden piparkakkuaskareet aloitin tekemällä työkalupakin. Sellaisen tekemisestä oli viime vuonna oikein jossain lehdessä juttua, oli saanut kuulemma suuren suosion. Jospa vaikka myyjäisiin teksi muutaman kappaleen kokeeksi. Ehkä joku pikkupoika haluaakin pakin ja työkalut mieluummin kuin perinteisin piparkakkutalon. Tai miksei vaikka pikkutyttö!
En löytänyt tähän mistään kaavoja, joten piirsin omat. Työkaluihin minulla on muotit - paitsi sahaan. Sen piirsin pahville. 

Työkalupakki piparkakusta
 En tuota pakkia sen kummemmin koristellut. Onhan ne oikeat pakitkin sellaisia simppeleitä. Ehkä kokeilen tehdä toisenlaisenkin version, jos vaikka muutaman koukeron vedän tuohon pakin kylkeen. 

Työkaluja pakissa on viisi : saha, vasara, hohtimet, ruuvimeisseli ja jakovain. Onneksi niihin on muotit, on niin paljon nopeampaa tehdä niillä kuin pahvisilla muoteilla. Paitsi sahaan, siihen tosiaan tein pahvista muotin.Minulla on luottotaikina, josta teen kaikki talot ja muut piparkakkutyöt. Kaupan taikinaa en käytä. Pitääkin kirjoittaa taikinan resepti tänne myös, jos vaikka huomenna. 
Nyt painaa väsy, kun tein eilen myöhään yöhön  saakka työkaverin pojan 3 v. synttäreille kakkua. Ja aamulla piti "reippaana" herätä töihin. 
Puuhaa riittää tulevalle viikonlopulle vaikka kuinka. Ensimmäiset myyjäiset ovat jo viikon kuluttua 4.12., joten aikalailla sen puitteissa mennään. Piparkakkutalojen osia minulla on valmiina, pitänee koristella niitä viikonlopun aikana.  Voi sitten ensi viikolla töiden jälkeen koota taloja. 
Minulla olisi niin paljon kaikkia ideoita, mitä haluaisin piparkakkutaikinasta tehdä, mutta aika ei taida riittää. Pitää tehdä noita taloja yms. joita saa tehtyä "liukuhihnatyyliin". Myyjäisissä kun pitää olla paljon myytävää -  ei riitä, että on yksi sitä ja toinen tätä.
Joskus vielä toteutan näitä piparkakkutöitä, mtä mielessä pyörii. Näin kuvan nukketalosta, joka oli tehty piparkakusta.... sellaisen haluan joskus tehdä.
Täykkäri oli tehnyt Kajaanin kirkon piparkakusta - osaisinkohan tehdä samanlaisen Naantalin kirkosta? Tekisi mieli joskus kokeilla sitäkin. 6 kommenttia:

 1. Ihana, ihana! :) Muhun iski ihan mieletön himo piprujen leivontaan.. talokaavojakin jo etsin. :o Aattelin nyt vkonlopulla tehä. Jos sulla hyvä taikina ohje, niin tervetullut. ;) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, laitan sen käyttämäni reseptin tänään tänne!

   Poista
 2. Tuohan sopii hyvin, vaikka raksamiehen joulukahvipöytään. :) Eihän se kaupan piparitaikina edes maistu hyvälle, yök. Omasta rseptistä ne pitää piparit tehdä, jos meinaa syödäkkin eikä vaan kuusen koristeeksi ripustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eihän ne piparkakkurakennelmat pelkästään lasten juttuja ole 😀

   Poista
 3. Loistava idea työmiehelle tai miksei -naiselle :) Sulla on ihania piparitöitä muutkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😀 Näitä piparkakkujuttuja on niin kiva tehdä!

   Poista