maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kukkailoittelua

Mansikkatilan  mailla on kukkailoittelua ja ajattelinpa osallistua, koska tykkään kuvata ja puutarhassa kasvaa vaikka mitä kukkaa. Asumme vanhassa (vm.1959) rintamamiestalossa ja puutarhakin tässä on vanha. Ensimmäisenä kesänä oli jännittävää katsoa mitä kaikkea vuoronperään alkaakaan kukkia. Vähän olen muutoksia tehnyt näiden kolmen vuoden aikana , lähinnä jakanut vanhoja taimia. Jotain uuttakin hankkinut, mutta melko vähän. 




Pikkiriikkiset lemmikit, niin pieniä ja niin kauniita. 
Tuo väri on niin hempeän sininen. 

Kaunis keltainen leinikki.
Tämäkin luonnonvarainen kukka saa kukkia rauhassa meidän puutarhassa. 















Keltamaksaruohoa kasvaa postilaatikon liepeillä. Siirsin sen siihen , kasvoi aiemmin   
keskellä pihaa kallion kolossa. 





Ja vinkkejä otetaan vastaan, mikä ruusu tämä on? Metsäruusuko? Tämä on istutettu aikoinaan pihalle, ei ole omin päin paikkaansa valinnut.
Kukkii siis nyt jo, hempeän vaaleanpunaisena.

Nuo sydämen muotoiset terälehdet ovat söpöjä ♥
Akileijakin on mielestäni kaunis kukka. Puutarhassa kasvaa tällaista vaaleanpunaista versiota.  Voisin mielelläni ottaa jotain toisenkin värisiä kaveriksi. Lila voisi olla kaunis. 
Mielestäni viime vuonna siirsin yhden lilan puutarhan perukoilta näkyvämmälle paikalle, mutta onkohan se kuihtunut... pitänee käydä tutkimassa. 

 Mansikka kukkii! Eli jonkun verran saadaan marjoja. Jolleivat kuivu. Toki olen mansikkamaata kastellut, mutta olenko kastellut tarpeeksi.... onneksi on kaivo ettei tarvitse kallista hanavettä käyttää. Silti marjasato vähän huolettaa.
Varjoisalla paikalla kukkii kielo. Se alkaa olla jo kuihtumaan päin, mutta vielä on saanut nauttia sen huumaavasta tuoksusta. Yksi lempikukistani! 




Tuiki tavallinen kukka, mutta tykkään! Kuin pieniä aurinkoja nämä päivänkakkakrat ja niitä on joka puolella. Alkukesällä on tulppaaneja joka puolella ja sen jälkeen nämäpäivänkakkarat tulevat esiin.

Päivänkakkara
 Sammalleimukin alkaa olla hiipumaan päin, mutta vielä löytyi kukkapenkistä kohta, jossa jaksavat kasvaa. Se on lapsuuden kukka - isoäidillä ja isoisällä oli sitä Hämeessä sijaitsevalla pihamaallaan komeat kasvustot. Sekä valkoista että aniliininpunaista. 
Tykkään siitä, että tätä kasvaa nykyisellä pihamaallani.  Tulee mummola mieleen.

Narsissi on kuvattu viime viikon alussa. Vielä oli jokunen, nyt ovat jo kuihtuneet. Piti jo viime viikolla osallistua kukkailoitteluun, mutta se jäi.











  
Hauskan näköinen kukka on ruohosipulissakin. 

Kukinto kaiketi pitäisi leikata pois jos haluaa versokasvustosta nauttia pidempään, mutta en ole raaskinut. Kivan näköinen kun kukkii. 

Niinkin sanotaan, että kukkien poistaminen parantaisi makua, mutta hyvältä tämä maistui kukallisenakin.  




lilja
 Keltaisia liljoja löytyy. En tiedä onko tällä lajilla joku virallisempikin nimi.
Liljoistakin tykkään. Näiden lisäksi on puutarhassamme varjoliljaa, joka ei vielä ole alkanut kukkia. Liljoja voisin istuttaa enemmänkin. 
Näitä en ole istuttanut vaan nämäkin ovat edellisen omistajan istuttamia kukkia.
Taidanpa ensi syksynä ujuttaa maahan muutaman liljan sipulin lisää....
jotain toista väriä.  Vaikka aviomies aina sanoo ettei kukkia tarvita enempää. Onneksi kuitenkin saan puuhata puutarhassa oman mielen mukaan. Jos istutan muutaman kukan lisää, niin eihän tuo edes muista onko se kasvanut jo aiemmin vai onko joku uusi tapaus :) 

kärhö
 Ja tämä kaunis kärhö kasvaa leikkimökin seinustalla. Näitä on sekä vaaleanpunaisia että violetteja.  Kuvassa tämä näyttää siniseltä, mutta tosiasiassa on enemmänkin violetti.
Olen yrittänyt vaalia tätä kärhöä parhaani mukaan. Vinkkejä otetaan vastaan kuinka hoitaa kärhöä oikein. Googletellut olen ahkerasti, mutta vinkatakin saa!
Niin kaunis kukka. 

 

4 kommenttia:

  1. Ihania kukkasia!<3 Vanhojen pihojen lajeja olen minäkin yrittänyt pihaamme istuttaa. Kiva, kun olet löytänyt tiesi Kukkailotteluun! Tule toistekin mukaan!:)

    VastaaPoista
  2. Olin juuri sanomassa samoin Tainan kanssa että ihania kukkasia :) Se tuli mieleen kuvia katsellessa.
    Mukavaa juhannusta <3

    VastaaPoista