maanantai 18. kesäkuuta 2018

Raparperi - mansikkakakku

Viime vuonna taisi jäädä tämä alkukesän perinteinen kakku tekemättä. Tämä on niin hyvää! Nyt taas tein tätä pienen tauon jälkeen. 

raparperi-mansikkakakku
Täältä löytyy resepti, mutta laitanpa sen tähänkin alle vielä :

Raparperi-mansikkakakku

Pohja:
200 g margariinia                                                         
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria

Täyte:
12 dl (noin 6 vartta) raparperia paloiteltuna
1 pussi pakastemansikoita ( 400 g) tai muita marjoja
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoa


1. Valmista ensin täyte jäähtymään. Viipaloi raparperit ohuiksi (noin 1/2 cm) viipaleiksi . Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperin palat, vesi ja sokeri. Ripottele joukkoon perunajauhot.
2. Sekoita puuhaarukalla pohjiaan myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota pois liedeltä.
Raparperiviipaleet jäävät vielä koviksi, pehmeiksi ne tulevat lopullisesti uunissa.
2.  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet, lisää siivilän läpi taikinaan. Taputtele 3/4 taikinasta irtoreunavuoan pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös.
3. Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen. Kauli loppu taikina vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle. Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 45 - 50 min.

Täytteeksi tulevaa kantta en edelleenkään kauli, koska siihen se on liian löysää. Hieman lisään jauhoja lopputaikinaan ja taputtelen sen jauhojen avulla litteäksi + nostan kanneksi. 

Jos haluaa, että kakku pysyy kauniisti koossa, niin kannattaa odottaa, että se jäähtyy kokonaan. Melellään vaikka seuraavaan päivään. Jos kakkua leikkaa vielä lämpimänä, niin täyte valuu kyllä ulos. Kuten meille kävi taas kerran. Se ei haitannut, koska tämä tuli omaan käyttöön.

raparperi-mansikkakakku
Tämä pala on leikattu seuraavana päivänä jääkaappikylmänä, joten täyte ei enää valu solkenaan. Tosin kakku on "lysähtänyt" , koska leikkasimme sitä ensimmäisen kerran kun täyte oli lämmintä. 
 Erinomaisen hyvää kesäherkkua! 


 

3 kommenttia:

  1. Nam! Kuulostaa ihanalta, ja näyttää herkulta. :p :)

    VastaaPoista
  2. Eikö taikinaan tule nestettä lainkaan? ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule nestettä. Tällaisenakin melko löysää . 😊

      Poista