sunnuntai 18. marraskuuta 2018

PIPARIBEBELEIVOKSET

Tähän aikaan vuodesta kaupoissa on ihania jouluiseen leivontaa liittyviä lehtiä. Joka vuonna pitää joku lehti ostaa, en vaan pääse niiden ohi. 
Löysin Kodin Kuvalehden " Piparkakku" - lehden  tässä jokin aika sitten ja se oli ostettava. Siellä on vaikka kuinka monta ihanaa reseptiä! 
Isänpäivänä lähti ensimmäisenä testiin piparkakun makuiset bebe-leivokset. Bebe-leivoksia olen tehnyt aina silloin tällöin leipomoaikojen jälkeenkin. Leipomosta niitä haki aina tietyt ihmiset. Mieleen jäi eräs vanhempi rouva , joka niitä aina haki kun sisko tuli kyläilemään. Herkuttelivat kahvin kanssa bebe-leivoksilla. Ja se oli heillä perinteenä, aina piti olla bebe-leivoksia.
Tällainen piparkakkuversio on uusi tuttavuus. Mielenkiinnolla lähdin testaamaan. 


PIPARIBEBELEIVOS

Olivat erittäin maukkaita! Montahan näitä ei kerralla syö, kun on täyteläistä voikreemiä ja tomusokerikuorrutuskin vielä. Laitoin loput pakastimeen ja hyvin säilyivät sielläkin, ihan kuorrutetta myöden. Olivat melkeinpä paremman makuisia pakastimessa käytyään.



Piparibebeleivos

pohja:
100 g voita
3/4 dl fariinisokeria
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
1 muna

täyte: 
1 dl kuohukermaa
2 keltuaista
2 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
100 g voita
2 tl vanilliinisokeria

tumma kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
2 rkl tummaa siirappia
1-2 tl kylmää vettä

sokerikuorrutus:
1/2 dl tomusokeria
1 tl kylmää vettä




1. Mittaa kylmä voi, sokeri, jauhot ja mausteet monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi . 
Voit valmistaa taikinan myös ilman monitoimikonetta vaahdottamalla pehmeän voin ja sokerin Lisää sitten muna ja kuivat aineet . 
2. Painele taikinaa jauhotetuin sormin vuokien pohjille ja reunoille ( n. 12-16 riippuen vuokien koosta). Kertakäyttövuokia ei tarvitse voidella.
3. Nosta vuoat jääkaappiin vähintään tunniksi. Jos teet taikinan ilman monitoimikonetta, anna vuokien jähmettyä noin kolme tuntia. Silloin se ei valahda vuokien pohjalle paistettaessa. 
4. Paista pohjia 200 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Tarkkaile etteivät ohuet reunat pala.
5. Mittaa kerma, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes seos sakenee kiisseliksi. Älä anna kiehua vaan nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.
6. Vatkaa pehmeä voi ja vaniljasokeri kevyesti sähkövatkaimella. Lisää jäähtynyt kiisseli. Vatkaa tasaiseksi.
7. Irrota jäähtyneet pohjat vuoista. Täytä ne kermatäytteellä ja tasoita pinta. Anna leivosten jähmettyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.
8. Mittaa tomusokeri kulhoon ruskeaa kuorrutusta varten. Sekoita joukkoon mausteet ja siirappi. Lisää kylmää vettä tippa kerrallaan, kunnes seos on notkeaa, mutta vielä paksua. Levitä kuorrute leivosten pinnalle.
9. Tee sokerikuorrutus sekoittamalla tomusokerin joukkoon tilkka vettä. Siirrä kuorrute pieneen pakastinpussiin tai pursotinpussiin , leikkaa kulma auki. Valuta kuorrutusta kolme - neljä viivaa kunkin leivoksen päälle. Vedä cocktailtikulla viivojen päältä vastakkaisiin suuntiin, jotta kuorrutus marmoroituu. 

 Minä en käyttänyt monitoimikonetta enkä kuitenkaan ihan kolmea tuntia pitänyt pohjia jääkaapissa. Hyvin ne silti pysyivät muodossaan, eivät ainakaan kovin pahasti valuneet. 


piparibebeleivos

 Näitähän voisi tehdä vaikka pakastimeen valmiiksi ilman kuorrutusta. Olisi nopeasti valmista herkkua vieraille. 
Tosin meidän pakastimesta pitää ensin viime vuoden marjat ja osa tämänkin vuotisista keittää mehuksi tai hilloksi. Alkaa olla täyttä vaikka meillä on erillinen iso pakastin ja jääkaapin alla toinen. 
Omenashow onneksi alkaa olla ohi. Laitoin vielä Tori.fi ilmoituksen lahjoitettavista omenista ja onneksi tuli hakijoita.
 Nyt voi keskittyä piparkakkutalojen rakentamiseen. Tosin sitäkin on tänä vuonna vähemmän. Päätin etten enää samalla tavalla tee kuin aiemmin ja varasin vain yksiin myyjäisiin paikan. Sen lisäksi työkaverit tilaavat taloja . Se riittäköön tänä vuonna. Voi omankin joulun valmisteluun keskittyä.



3 kommenttia:

  1. Näyttävät niin suussasulavan makoisilta, nam♥

    VastaaPoista
  2. Mullakin bebet linkittyy vahvasti mielessä vanhempiin rouvashenkilöihin. :D Bebet maistuu kyllä itsellekin, mutta kovin usein niitä ei laiskana ihmisenä jaksa tehdä, kun niissä on melkoinen pipertäminen. Nämä näyttää niin hyviltä :D

    VastaaPoista