torstai 7. maaliskuuta 2019

Appelsiinisuklaakakku ( gluteeniton)

Leivotaan - lehdessä on taas ollut vaikka mitä ihanaa. Testattavaa riittää. Aloitin tästä suklaakakusta, jossa maistuu appelsiininen vivahde. 
Tämä on myös gluteeniton, toki tämän voi tavallisista jauhoistakin tehdä. 

appelsiinisuklaakakku
Tämä oli erittäin täyteläistä ! Leivonta-lehden sanoin " luksusta talveen" , pitää paikkansa kyllä.
Alla resepti hieman muunneltuna. 

Appelsiinisuklaakakku

1 3/4 dl oliiviöljyä 
140 g hasselpähkinöitä
1-2 appelsiinia
hyppysellinen suolaa
140 g gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
50 g kaakaojauhetta
3 isoa munaa
175 g muscovadosokeria ( tai ruokokidesokeria)
koristelu :
appelsiiniviipaleita
tummaa suklaata
hasselpähkinöitä
kullanväristä tomuväriä

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele leipävuoka kevyesti oliiviöljyllä. Vuoraa vuoka leivinpaperisuikaleilla. 
2. Raasta yhden pestyn appelsiinin kuori ja purista appelsiinimehua yhteensä 1 dl.
3. Jauha pähkinät yleiskoneessa niin, että koostumus muistuttaa karkeita korppujauhoja. Älä jauha liikaa etteivät pähkinät muutu öljyisiksi. 
4. Sekoita rouhe, kuoriraaste , suola ja loput kuivista aineista. Sekoita kaikki tasaisesti yhteen. 
5. Sekoita öljy ja appelsiinimehu kannussa. 
6. Laita munat ja sokeri toiseen kulhoon ja vatkaa 5-10 minuuttia kunnes seos on kolminkertainen.
  Kaada öljy-appelsiinimehuseos hitaasti munasokerivaahtoon ja kääntele varovasti joukkoon.

7. Kääntele varovasti jauhoseos kolmessa tai neljässä erässä munasokervaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista 50-55 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
8. Pistele kakkua päältä ja lusikoi 5 rkl appelsiinimehua, jota on esim. terästetty Cointreau liköörillä.  Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia. Kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.  
9. Kuorrute : Paloittele suklaa pieneen kulhoon. Kaada appelsiinimehu pieneen kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma appelsiinimehu suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi. Laita kuorrute sakenemaan jääkaappiin noin 20-25 minuutiksi. 
10. Paahda pähkinät ( en paahtanut). Laita ne pieneen kulhoon , lisää kullanvärinen tomuväri. Sekoita.
11. Kuorruta kakku suklaaseoksella, koristele kullatuilla pähkinöillä ja appelsiiniviipaleilla. 

Leivotaan lehdessä appelsiiniviipaleet olivat kandeerattuja. Sitä en jaksanut alkaa tekemään, mutta voisihan sitä joskus kokeilla. 
Laitan tähän vielä ohjeen siitä .

Kandeeratut appelsiiniviipaleet

300 g luomuruokosokeria
3 dl vettä
1 iso appelsiini

1. Leikkaa huolellisesti pesty appelsiini 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. 
2. Laita sokeri ja vesi laakeaan kasariin ja kiehauta. Keitä hiljalleen kunnen sokeri on sulanut. 
3. Lisää appelsiininviipaleet ja keitä niitä lempeästi 60-70 minuuttia kunnes viipaleet ovat läpikuultavia. Käännä viipaleita silloin tällöin kiehumisen aikana. 
4. Nosta viipaleet varovasti liemestä leivinpaperoidulle pellille kuivumaan. Anna kuivua vähintään 8 tuntia. Säästä sokeriliemi.

Sokerilientä käytettiin alkuperäisen resptin mukaan kakun kostuttamiseen. Jos siis kandeeraa viipaleet niin kannattaa säästää liemi siihen tarkoitukseen. 

appelsiinisuklaakakku

 

3 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen ohje, sillä Oliiviöljyä mukana. Maistuiko tuo valmiissa yhtään? Näyttää niin mehevältä herkulta.

    VastaaPoista
  2. Yritin sitä makua etsiä valmiista kakusta, mutta ei mielestäni mastunut. Tuo pähkinän maku oli päällimmäisenä tässä kakussa.

    VastaaPoista