torstai 14. maaliskuuta 2019

Porkkanaleipäruudut

Leipää pitäisi tehdä enemmän, sitä kun kuitenkin päivittäin tulee syötyä. Eikä leivän teko ole kuitenkaan niin kovin työlästäkään. Kun vaan pääsee alkuun , se siinä ja kaikessa muussakin leipomisessa ( ainakin minulle) on se hankalin osuus. Aloittaminen.
Leivotaan- lehden numerossa 1/ 2019 oli mielenkiintoinen  peltileivän ohje. Leipä sisälsi porkkanaa ja erilaisia siemeniä. Minulle auringonkukansiemenet , kurpitsansiemenet ynnä muut vastaavat ovat suurta herkkua, joten leipä lähti testiin. 


Porkkanaleipäruudut
 Hieman tuollaiseksi kostean oloiseksi tämä jäi sisältä , mutta minun mielestä ei haitannut. Oli mehevää leipää . 
Ehkä kohotuksessa joku meni vähän pieleen tms, mutta hyvin tämä meille maistui näinkin. 

Porkkanaleipäruudut:

50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 dl rypsiöljyä
160 g ( noin kaksi) porkkanaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl kokonaisia pellavansiemeniä
2 tl suolaa
2 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
 Koristelu  :
1/2 dl ruishiutaleita
3/4 dl siemensekoitusta 
1 muna

1. Murenna hiiva yleiskoneen kulhoon tai tavalliseen kulhoon, jos teet taikina käsin. Lisää vesi ja sekoita hiiva veden joukkoon. 
2. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää porkkanaraaste sekä muut aineet ja vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia , kunnes tuntuu kimmoisalta. 
3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota 30-40 minuuttia. 
4. Leivinpaperoi reunallinen uunipelti, 30 x 40 cm. 
5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Painele taikinaa kevyesti suorakulmion muotoon tai kauli uunipelln kokoiseksi. Anna leivän kohota liinan  alla 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
6. Koristelu : Sekoita kulhossa ruishiutaleet ja siemenet. Voitele rikki vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle seosta.
7. Leikkaa leipä 12 ruutuun taikinakaapimella tai terävällä veitsellä. Paista leipää uunin keskitasolla 25 minuuttia. Anna aivän jäähtyä leivinliinalla peitettynä ritilän päällä. 

Tykättiin kyllä ja toistekin aion tehdä. Ehkä ensi kerralla kypsyysaste/kohotus  osuu oikeaan vaikka ei tässäkään mitään vikaa ollut.   Laitoin tähän ohjeesta poiketen  myös pellavansiemeniä ja seesaminsiemeniä
 Kurpitsan- ja auringonkukan siemenistä tuli niin hyviä , kun paahtuivat uunissa! Vaikka syön niitä kyllä ihan sinälläänkin . :)

 

6 kommenttia:

  1. Porkkanaleipäohje kiinnosti ihan leivontaan asti.
    Taikina näyttää aika raskaalle, kohotus- ja paistoajan
    pidennys voisi auttaa, noista se useimmiten omien leipien
    epäonnistuminen johtuu. Mutta kokeillaan niin ollaan viisaampia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, pitänee ensi kerralla kohottaa pidempään. Tai paistaa . :)

      Poista
    2. Porkkanaleipää leivoin ja hyvää tuli.
      Kohotin taikinaa tunnin, vähensin taikinasta öljyä ja
      laitoin vain tavallisia ruisjauhoja.
      Leipä kohosi hyvin, paistoaikaan en tehnyt muutoksia.

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! Testaanpa minäkin uudelleen :)

      Poista
  2. Näyttääpäs herkulliselta :)
    Kyllä itse leivotut suolaset ja makeat ovat parhautta!

    VastaaPoista