lauantai 29. kesäkuuta 2019

Suklaa -lakritsimutakakku ( gluteeniton)

Mutakakku on yksi meidän perheen lemppareista. Päätinkin testata lakritsille maistuvaa mutakakkua sen kunniaksi kun keskimmäinen tyttäremme tuli kesäksi Skotlannista Suomeen. 
Hyvältä kuulostavan reseptin löysin Soppa365 - sivuilta. 


Suklaa-lakttsimutakakku
Eihän tästä mitään kaunista kakkua tullut, kun oli taas pikavauhdilla tehty , mutta sitäkin maukkaampi. Ihan hurjan hyvää!
Macaronsit sopisivat varsin hyvin koristeiksi, minä laiton Ronjan tuliaisiksi tuomia Skotlannin keksejä. Tuota kuorrutetta voisi vaikka pursottaa jotenkin nätisti, mutta tällä kertaa tuli vain lätkäistyä kakun päälle.
Mutta oli NIIIN hyvää, että syötyä tuli kyllä pikavauhtia.

Lakritsi-suklaa mutakakku  

200 g tummaa suklaata
100 g voita
4 kananmunaa
4 dl tomusokeria
1 rkl  maissitärkkelysjauhoa
1 rkl lakritsijauhetta ( esim. Urtekram)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
vuoan jauhottamiseen voita ja mantelijauhetta

Kuorrutus : 
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
100 g tuorejuustoa
1 1/2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
1/2 - 1 rkl lakritsijauhetta
keksejä koristeluun

1.Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat ja jauhota mantelijauheella. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
2. Sulata suklaa ja paloiteltu voi varovasti vesihauteessa, sekoita sileäksi ja nosta jäähtymään.
3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
4. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Yhdistä maissitärkkelys, lakritsijauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi ne keltuaisvaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Sekoita suklaa-voiseos ja ripaus suolaa vaahtoon. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy. Anna kakun jäähtyä vähintään 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakkupohja vuoasta.
6.Tee kuorrutus. Sulata suklaa ja voi varovasti vesihauteessa. Anna jäähtyä.
7. Vatkaa tuorejuusto sähkövatkaimella kulhossa notkeaksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja sekoita juustoon. Mausta vaahto tomusokerilla ja lakritsilla. Lisää lopuksi suklaasula.
8. Levitä kuorrutus kakun päälle heti, sillä se jähmettyy nopeasti. Koristele kakku kekseillä. Laita jääkaappiin tarjoamiseen asti.

suklaa-lakristimutakakku
 Palakuvaa ei ole , koska kun pääsimme tämän kakun korkkaamaan, niin unohtui kaikki kuvan otot. Sitä vaan makusteli ja nautti. Niin ja kuulumisten vaihtoa oli paljon, kun olimme Ronjan nähneet viimeksi tammikuun alussa. Tosin nykyajan laitteilla on helppo pitää yhteyttä, mutta ei siinä kaikkia kuulumisia tule kerrottua / kyseltyä. 
Tätä pitää tehdä uudelleen , mielellään melko piankin. Jäi mietityttämään jos tätä tekisi salmiakkijauheella , sillä jota saa apteekista.  Pitänee testata. Eihän sitä muuten tiedä.

2 kommenttia:

  1. Nam!! Kuulostaa niin herkulliselta! Osaatko sanoa saako tuota Urtekramin lakritsijauhetta ihan tavallisista ruokakaupoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa. Aviomiehelle laitoin kauppalistalle sen ja oli ainakin Turun Prismasta löytänyt :)

      Poista