Vadelmat kypsyvät vauhdilla. Ihan ensimmäistä kertaa hoksasin, että meillä kasvaa puutarhassa myös keltaista vadelmaa. Ne kasvavat vähän eri paikassa kuin punaiset ja olenkin aiempina vuosina ihmetellyt, että onpa kummallista kun tämän kohdan marjat eivät ikinä kypsy. En ole niitä sen tarkemmin tutkinut. Viisi vuotta ollaan tuossa nykyisessä kodissa asuttu.
Tänä vuonna tutkin niitä tarkemmin ja hoksasin, että ovat keltaisia vadelmia. Osa jo kypsiäkin eli tällä kertaa poimin talteen. Maistuvat yhtä hyville kuin punaiset vadelmat.
Loma loppui ja siihen ketutukseen piti eilen väsätä vadelmapiirakka. Vähän mansikkaakin joukkoon laitoin. Tein tästä maidottoman, jotta Ronjakin voi tätä syödä. Samalla reseptillä toki tekee maidollisen version käyttämällä vaikka voita ja tavallista kermaviiliä.
Marjapiirakka
pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
täyte:
noin 300 g vadelmia tai muita marjoja
200 g kermaviiliä ( käytin Juustoportin kaurakeviä)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1. Sekoita vehnäjauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään.
2. Vatkaa pehmennyt margariini sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki.
3. Lisää jauhoseos munasokeri-voivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
4. Painele taikina piirakkavuokaan ( laitoin 26 cm vuokaan).
5. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 200 asteessa. Pohjasta tulee näin rapsakka eikä se vety marjojen takia.
6. Ripottele marjat esipaistetun pohjan päälle.
7. Sekoita sokerit, kermaviili ja muna kulhossa. Kaada marjojen päälle.
8. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Nopea tämä oli tehdä ja oikein hyvää on! Keltaisia vadelmia en tähän käyttänyt , ne menivät pakastimeen.
Pitäisi seuraavaksi päästä mustikkametsään, houkuttaa ajatus mustikkapiirakasta. Viime vuonna jäi mustikoiden kerääminen kokonaan, joten tänä vuonna on ihan pakko päästä täyttämään pakastinta. Melko täynnä se tai oikeastaan ne jo ovat , joten pitää lähipäivinä keittää vanhemmista marjoista vaikka mehua.
Tänä vuonna taittaa ainakin meidän pensaista tulla huonosti mustaherukkaa. Sen sijaan punaista ja valkoista näkyi olevan pensaat täynnä. Mistähän sekin johtuu. Hyvä asia on se, että vadelmat ovat erityisen isoja eikä niissä ole ollut vielä yhtään matoja. JEE!
Tänä vuonna tutkin niitä tarkemmin ja hoksasin, että ovat keltaisia vadelmia. Osa jo kypsiäkin eli tällä kertaa poimin talteen. Maistuvat yhtä hyville kuin punaiset vadelmat.
Vadelmapiirakka |
Loma loppui ja siihen ketutukseen piti eilen väsätä vadelmapiirakka. Vähän mansikkaakin joukkoon laitoin. Tein tästä maidottoman, jotta Ronjakin voi tätä syödä. Samalla reseptillä toki tekee maidollisen version käyttämällä vaikka voita ja tavallista kermaviiliä.
Marjapiirakka
pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
täyte:
noin 300 g vadelmia tai muita marjoja
200 g kermaviiliä ( käytin Juustoportin kaurakeviä)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1. Sekoita vehnäjauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään.
2. Vatkaa pehmennyt margariini sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki.
3. Lisää jauhoseos munasokeri-voivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
4. Painele taikina piirakkavuokaan ( laitoin 26 cm vuokaan).
5. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 200 asteessa. Pohjasta tulee näin rapsakka eikä se vety marjojen takia.
6. Ripottele marjat esipaistetun pohjan päälle.
7. Sekoita sokerit, kermaviili ja muna kulhossa. Kaada marjojen päälle.
8. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Nopea tämä oli tehdä ja oikein hyvää on! Keltaisia vadelmia en tähän käyttänyt , ne menivät pakastimeen.
Pitäisi seuraavaksi päästä mustikkametsään, houkuttaa ajatus mustikkapiirakasta. Viime vuonna jäi mustikoiden kerääminen kokonaan, joten tänä vuonna on ihan pakko päästä täyttämään pakastinta. Melko täynnä se tai oikeastaan ne jo ovat , joten pitää lähipäivinä keittää vanhemmista marjoista vaikka mehua.
Tänä vuonna taittaa ainakin meidän pensaista tulla huonosti mustaherukkaa. Sen sijaan punaista ja valkoista näkyi olevan pensaat täynnä. Mistähän sekin johtuu. Hyvä asia on se, että vadelmat ovat erityisen isoja eikä niissä ole ollut vielä yhtään matoja. JEE!
Ihania vadelmia! Mullakin on keltaisia ja ne on oikein makoisia :D
VastaaPoista