sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Pikkuleipiä vappuun

 Meillä on yleensä ollut tapana vappuna viettää oman porukan kesken pienet vappujuhlat. Ihan vaan leivotaan herkkuja ja lastenlasten iloksi koristellaan kotia ilmapalloin ja serpentiinein. Yleensä olen perinteisten munkkien lisäksi leiponut jotain pikkuleipiä.  6-vuotias Jooa on kova poika syömään pikkuleipiä :D ♥.  Kaikenlaiset keksit ovat hänen herkkua . 

Tänä vuonna halusin tehdä jotain "vappumaisia" pikkuleipiä. Soppa 365 sivuilta löytyi hauskat donitsin näköiset pikkuleivät. Sitten vaan tekemään.

Donitsipikkuleivät 

Nämä ovat juuri sopivia vappuun! Pikeeriä voi maustaa halutessaan monella eri tavalla . Laitan tähän vielä reseptin . 

Donitsinmuotoiset pikkuleivät 

200 g voita tai margariinia

1 3/4 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 kananmunan  keltuainen

noin 5 dl vehnäjauhoja 

1. Sekoita voi, sokerit ja keltuainen vatkaimen taikinakoukuilla . Lisää jauhot ja sekoita sen verran, että kaikki raaka-aineet yhdistyvät. 

2. Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä levyksi. 

3. Ota taikinasta pyöreällä muotilla ( halkaisija esim. noin 5 cm) ympyröitä. Tee pikku muotilla keskelle reikä. Nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta pelti jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista pikkuleipiä 8 - 12 minuuttia , kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeita. Anna jäähtyä. Levitä haluamasi kuorrutus pikkuleiville. 

Kuorrutukset : 

Punainen :  

1 dl mansikkatomusokeria tai valkoista tomusokeri + ripaus punaista väriä 

1 - 3 rkl sitruunamehua tai maitoa 

1. Sekoita tomusokeriin nestettä pieni loraus kerrallaan kunnes seos on tanakkaa , mutta vielä kuitenkin levittyvää. 

2. Levitä kuorrutus jäähtyneille pikkuleiville. Ripottele esim. strösseleitä päälle. 

Vaaleanruskea / mokka : 

1 dl tomusokeria

1-3 rkl vahvaa kahvia ( minä käytin pikakahvia) 

1. Sekoita tomusokeriin pieni määrä kahvia kerrallaan, kunnes saat seoksesta sopivan jämäkkää. Levitä pikkuleipien päälle, ripottele pinnalle esimerkiksi pähkinä- tai mantelirouhetta. 

Kookoskuorrutus

1 dl tomusokeria

1 - 3 rkl maitoa tai sitruuna mehua

kookoshiutaleita 

1. Sekoita tomusokerin joukkoon nestettä vähän kerrallaan, kunnes seos on sopivan jämäkkää. Levitä se pikkuleiville, ripottele pinnalle kookoshiutaleita. 

Vappupikkuleivät

Minulla ei ollut mansikkatomusokeria enkä muistanut sitä edes ostaa, joten värjäsin valkoisen tomusokeriseoksen punaisella värillä. Mansikkatomusokeria taidan ostaa seuraavaa satsia varten ; se antaa varmasti kivasti makua näihin pikkuleipiin. 

Tein donitsien lisäksi muutaman ilmapallon näköisen keksin myös . Niihin voisi vaikka jotain lakritsinauhaa tai sokerimassasta tehtyä nauhaa laittaa ilmapallon naruksi , mutta nämä harjoittelukappaleet saivat olla ilman. Ehkä vappupöytään sitten teen myös nauhat . 

Vappupikkuleivät

Kovasti lapsenlapset näitä ihastelivat ja saivatkin maistiaiset samantien. Tuskin nämä vappuun saakka säilyvät meillä  :D . Taikinaa onneksi jäi , en viitsinyt niin valtavaa määrää pikkuleipiä vielä tehdä. Leivon sitten lähempänä vappua uusia . 

Varsinaista valkuaisesta tehtyä pikeeriäkin näihin toki voisi käyttää, mutta kivoja näistä näinkin tuli. Ja  oli helpompaa kuin myös nopeampaa tehdä näin. 


1 kommentti: