torstai 25. huhtikuuta 2024

Mantelipulla

 Kirppiksillä kiertely on minusta mukavaa puuhaa. Viime kerralla käydessä Kirppiskeskus Wanhassa Nestorissa kävi tuuri. Löysin " Teemun ja Markuksen leipäkirjan" ja hinta oli vain 2,50 e. Se lähti samantien mukaan , ei tarvinnut kahta kertaa harkita . 

Kirjassa on aivan ihania reseptejä! Ihan ensimmäiseksi testasin mantelipullan reseptiä. 



Kuvittelin meillä olevan mantelilastuja kaapissa, mutta kun ei sitten ollutkaan, niin laitoin päälle mantelirouhetta . Hyvin kävi sekin. 


Laitan tähän vielä reseptin . 

MANTELIPULLA 

Pullaraski : 

1,8 dl kylmää vettä

3 dl vehnäjauhoja

vajaa 6 g kuivahiivaa

1 rkl kardemummaa

Taikina : 

3 dl kylmää maitoa

2 kananmunaa 

250 g voita

14 dl vehnäjauhoja

2,5 dl sokeria

1 rkl suolaa

11 g kuivahiivaa

Mantelitäyte: 

300 g mantelimassaa

100 g kylmää vettä

Toscatäyte :

1,6 dl maitoa

100 g voita

2,25 dl sokeria

200 g mantelilastuja

0,3 dl vehnäjauhoja 

1. Tee pullaraski leipomista edeltävänä päivänä. Yhdistä kylmään veteen jauhot, kardemumma ja hiiva. Sekoita . Anna taikinan levätä peitettynä vähintään 10 tuntia. Jos teet esitaikinan samana päivänä kun leivot , käytä kädenlämpöistä vettä ja anna raskin levätä 2-3 tuntia. 

2. Tee toscatäyte yhdistämällä ensin mantelilastut ja vehnäjauhot. Kiehauta sitten maito, voi ja sokeri kattilassa ja lisää joukkoon mantelilastu-vehnäjauhoseos. Keitä matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia kunnes seos sakenee. 

3. Tee taikina : lisää raskiin kylmä maito , huoneenlämpöiset kananmunat sekä voi , vehnäjauhot , sokeri , suola ja hiiva. Vaivaa 18 minuuttia ja anna seistä peitettynä noin tunnin ajan. 

4. Muotoile taikinasta noin 15-30 cm pituinen tanko ja laita jääkaappiin lepäämään tunniksi . Taikinaa on siten helpompi muotoilla ( tunnustan : jätin väliin  tämän vaiheen) .. Tee mantelitäyte yhdistämällä huoneenlämpöinen mantelimassa ja kylmä vesi tasaiseksi massaksi. 

5. Kaulitse taikinasta noin 20 cm pitkä ja 8-10 mm paksu levy. Levitä mantelitäyte levylle siten, että kolmannes taikinalevyn alareunasta jää ilman täytettä. Paina taikinan alareunaa kevyesti litteäksi kaulimella. Kostuta reuna kylmällä vedellä. Aloita taikinan rullaaminen ylhäältä alaspäin. Kieritä rullaa edestakaisin niin, että sauma kiinnittyy hyvin. 

6. Leikkaa taikinasta noin 3 cm paksuisia paloja , nosta palat leivinpaperoidulle pellille ja lusikoi pullien päälle noin 1 rkl toscatäytettä. 

7. Anna pullien kohota pellillä noin tunti , ainakin kaksinkertaiseksi. Laita uuni lämpeämään 170 asteeseen. 

8. Voitele pullat kanamunalla ja paista 8 minuuttia. Laske lämpötila 160 asteeseen ja käännä pelti. Paista noin 8 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita. 


Kyllä olivat hyviä! Mantelimassa antoi mukavasti mehevyyttä näille . Vielä joskus pitää tehdä näitä ihan mantelilastuilla  kuten ohjeessa. Hyviä tosin olivat rouheellakin . 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti