maanantai 16. joulukuuta 2013

Gluteeniton piparkakkutalo

Myyjäisissä eräs toinen myyjä kysyi voisinko tehdä hänen lapsenlapselleen gluteenittoman piparkakkutalon. Lupasin kokeilla, mutta nytkin ensin kerroin olosuhteet, joissa sen teen. Toki minulla on eri työvälineet glutteenittomaan leivontaan; kulhot, kaulimet, kaulinta-alustat... mutta samassa uunissa paistan kuin tavalliset tuotteet ja sama keittiökin on tietenkin. Kun ei meillä kahta keittiötä ole :)
Tämä kävi päinsä, joten lupasin yrittää. Siivosin keittiön mahdollisimman tarkasti ennenkuin aloin gluteenittoman taikinan tekoon. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, mutta kun seuraavana päivänä otin taikinan jääkaapista, niin se olikin ihan kovaa. Ajattelin antaa sen pehmetä huoneenlämmössä, mutta ei se pehmennyt. Kokeilin sitten veitsellä leikata taikinasta paloja ja käsissä pyöritellä sitä ja sain kuin sainkin taikinasta sellaista, että sitä pystyi kaulimaan.
Oli se erilainen kuin kaulia kuin tavallinen taikina, helpommin hajoavaa. Valmiit osat olivat ihmeen kevyitä verrattuna tavallisesta taikinasta tehtyihin ja kun niitä vähän hajosikin siinä vaiheessa, kun siirsin niitä uunipelliltä pois, niin alkoi koko projekti epäilyttää. Huomasinkin sitten, ettei osia kannata siirrellä mihinkään ennenkuin ovat kokonaan jäähtyneet. Sen jälkeen ne olivat sentään hieman kestävämpiä.
Yllättävän sujuvasti talon sai kuitenkin kokoon, siinä ei oikeastaan ollut ongelmia. Tässä valmis talo:

Gluteeniton piparkakkutalo
Karkkeja kun etsin kaupasta koristeeksi, nin huomasin, että monet makeiset sisältävät vehnätärkkelystä. Irtokarkkeja ei voi ajatellakaan, kun niiden sisällöstä ei tiedä mitään. Ranskanpastilli näytti olevan sellainen, jossa ei ole vehnätärkkelystä. Nuo talon pihalla olevat karkit ovat suomalaisen Karkkimaailma oy:n valmistamia gluteenittomia  hedelmämakeisia. Karkkimaailmalla on tehtaanmyymälä Kaarinassa osoitteessa Ahdetie 8. Olen siellä kerran käynytkin, suosittelen!
Eli kyllä se gluteeniton piparkakkutalokin siis valmistui ja pysyi kuin pysyikin koossa ja ehjänä. Toinen olisi vielä tilauksessa torstaille.  Tässä resepti gluteenittomaan piparkakkutaikinaan :

Gluteeniton piparkakkutaikina

150 g margariinia
3/4 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
1 tl pomeranssin kuorta
1 tl neilikkaa
1 kananmuna
1/2 tl soodaa
n. 7 dl gluteenittomia jauhoja

1. Keihauta margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Sekoita kunnes sokeri on sulanut, jäähdytä haaleaksi.
2. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita siirappiseokseen.
3. Sekoita soda jauhoihin ja jauhot taikinaan.
4. Peitä taikina jka anna levätä kylmässä yön yli.
5. Paista 175 asteessa vaalean ruskeiksi. Osien koosta riippuen 5. 8 minuuttia.

Tämä määrä riitti yhteen taloon ja jäi sitä vielä ylikin jonkun verran. Kahta taloa ei tästä taikinamäärästä olisi saanut.
 

6 kommenttia:

  1. Kiva kun nykyään saa niin paljon kaikkea gluteenittomana. Ei ole kauaa, kun hyvä jos leipää löysi kaupan pakastealtaasta. Nyt on jo vaikka mitä kaikkea markkinoilla. Ihanaa kun tämäkin pieni lapsi saa nyt oman talon vaikka on keliaakikko <3

    VastaaPoista
  2. No niinpä! Tuolla myyjäisissäkin oli yksi myyjä, joka myi pelkkää gluteenitonta. Oli kaikenlaista herkkua hänellä.

    VastaaPoista
  3. Täällä on taas ahkeroitu! =) Kokeilin itsekin yhtenä vuotena gluteenittomia pipareita. Jauhoja meni vehnäjauhoja enemmän, mutta muuten se muistaakseni oli ihan samalla reseptillä. Maistuivat kyllä ihan hyville, mutta muista miten keksit meivät jotenkin tahmaiseksi mössöksi suussa ja tarttuivat kitalakeen.. =O En muista oliko taikinan työstäminen vaikeampaa. Hauska et talonkin valmistus siitä onnistui =) Hyvää työtä ;)

    VastaaPoista
  4. osaa kirjoittaa.. muista=muistan, meivät=menivät
    ;)

    VastaaPoista
  5. Hienosti näimmä onnistui tuo gluteenitonkin talo! :) Lapsi on varmaan todella mielissään juuri hänelle tehdystä, omasta piparkakkutalosta :)

    VastaaPoista