tiistai 9. syyskuuta 2014

Omenapiirakkaa rahkatäytteellä


Se on omenien aika nyt! Sain ison kassillisen kotimaisia omenia vanhimmalta tyttäreltäni . Niistä pitää nyt lähipäivien aikana leipoa ahkerasti, ne kun valitettavan nopeasti menevät huonoksi. Toki niitä meillä syödäänkin, mutta sen verran paljon niitä on, että riittää hyvinkin leipomuksia varten myös.
Tuossa jo aiemmin blogeja selatessa mieleeni jäi Liian Hyvää - blogin omenapiirakka. Siinä kun on rahkaa omenoiden kanssa, kuulostaa kovin hyvältä.

Rahkainen omenapiirakka
Kylläpäs tämä olikin hyvää! Tuo murupäällys kruunaa tämän mehevän herkun. Laitoin osan pakastimeen vierasvaraksi ja ajattelin lähipäivinä tehdä uuden samanlaisen, tällä kertaa sitruunarahkalla. Minulla oli kotona vain tavallista rahkaa , joten tähän piirakkaan käytin sitä. Voin vain kuvitella miltä tämä maistuu , kun käyttää sitruunarahkaa - slurps. 

Omenapiirakkaa rahkatäytteellä


Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja

3 dl hienoa sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa
250 g sulatettua voita tai margariini
Pohjataikina: 

2/3 muruseoksesta

2 dl vaniljajogurttia (tai piimää + 1 tl vaniljasokeria)

1 kananmuna
Täyte
1 litra pieniä omenakuutioita (5-6 omenaa)
(hieman kanelia)

1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tlk maustamatonta rahkaa (250 g)
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
 
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa sekaisin. Sulata rasva ja kaada jauhoseoksen sekaan. Vatkaa sähkövatkaimella nopeasti muruseokseksi. Älä vatkaa liikaa. Ota muruseoksesta 4,5 dl toiseen kulhoon, ja laita sivuun pinnan muruseosta varten.

2. Pohjataikinaa varten, lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen vaniljajogurtti ja kananmuna. Vatkaa nopeasti taikinaksi. Ei tarvitse olla sileää, vaan murupaakkuja saa jäädä.

3. Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle suurelle uunipellille. Laita pienet  taikinanokareet leivinpaperin alle, uunipellin nurkkiin, että paperi pysyy paikallaan, kun levität tahmeaa taikinaa pellille.

4. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi. Levitä omenakuutiot piirakkapohjalle tasaisesti. Jos pidät kanelista, lisää hieman kanelia omenakuutioiden päälle .

5. Valmista rahkatäyte sekoittamalla rahkat, sokerit ja munat vatkaimella sileäksi seokseksi. Kaada täyteseos tasaisesti omenakuutioiden päälle.

6. Ripottele sivuun jättämäsi 4,5 dl muruseosta rahkatäytteen pinnalle, mahdollisimman tasaisesti.

7. Paista piirakka 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min ylä/alalämmöllä. Piirakan pinta jää vaaleahkoksi, mutta pohja on yleensä tummempi. 
 
 Oli hyvää heti uunista otettuna (pakko oli maistaa) ja hyvää myös seuraavana päivänä. Liian Hyvää blogissa käyn säännöllisesti kurkkimassa ja kyllä kannatti taas kerran. :) Kiitos Anne!
 

7 kommenttia:

  1. Tämä on niiiiin hyvää! Meillä tehtiin tätä aika usein kotona ollessani lapsi. Täytteeseen laitettiin tuolloin tavallista rahkaa ja sitruunan mehua, mutta nyt aikuisena olen lisännyt noiden lisäksi myös sitruunan kuoriraastetta ja se vasta onkin hyvää, erityisesti mustikoiden kanssa! Piirakan pohja on ihanan pehmoinen ja tuo murupäällinen aivan ihana :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam,kuulostaapa hyvältä noinkin! Mustikkaa ja sitruunaa.... nam!

      Poista
  2. On niin meidänkin herkkua :) Omppupiirakoita on tullut tehtyä jo useita, mutta eihän niihin kyllästy ollenkaan. Erilaisilla rahkoilla ja mausteita vaihdellen saa kivaa vaihtelua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä teen kyllä kohta uudelleen ja tuon sitruunarahkan kera. Oli kyllä huisin hyvää piirakkaa.

      Poista
  3. Nyt kun sinä ja Anne olette molemmat tätä hehkuttaneet niin kai minun pitää sitten testata!! :) Eilen olin jo kaupassa sitruunarahkapurkki kädessä, mutta emmin kuitenkin ja jätin rahkan sinne. Tänään siis uusi yritys! :) Taidan kans pakastaa osan piirakasta vierasvaraksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä :) Suunnittelin tosiaan tekeväni jo uuden piirakan, mutta mun mies sanoi, että jos pitäisit taukoa - vatsa alkaa kohta kasvaa , kun pitää koko ajan herkkuja syödä. Mutta silti teen, vien siitä osan vanhimmalle tyttärelle ja hänen avomiehelle ja toisen osan otan Suomen löytöeläinten kummit ry:n kokoukseen mukaan sunnuntaina :) Kyllä se piirakka syötyä tulee.

      Poista
  4. Tämä on niin ihanaa! :D Samainen ohje on meilläkin perheessä. Äiti teki aina sitruunarahkaversiota:
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html

    VastaaPoista