tiistai 16. kesäkuuta 2015

Raparperi-marenkipiirakka

Raparperin käyttökohteiden etsintä jatkuu. Doron kakkublogista löytyi tämä herkullisen näköinen raparperi-marenkitorttu.Kovasti yritän saada pihan raparpereista suurimman osan käytettyä. Osan toki pakastan, mutta tämänhetkinen pakastin on jo täynnä. Pitänee ostaa toinen pakastin, koska marjapensaatkin notkuvat marjojen alkuja.
Saattaapi olla, että meidän pihamaalla käyskentelee syksymmällä pulleita rastaita - ovat tuolla jo käyneet tutkimassa pensaita :)


Raparperi-marenkitorrtu
Mainio makuyhdistelmä - hieman kirpakka raparperitäyte ja samettisen pehmeä marenkipäällys. Tässä vielä Doron kakkublogin ohje tälle piirakalle :


Raparperi-marenkipiirakka



pohja:


140g voita viileänä

0.75 dl sokeria

3.5 dl vehnäjauhoja

1-3 rkl kylmää vettä



raparperitahna:


n. 600 g raparperia

2 dl sokeria

1 tl vaniljajauhetta

½  dl + ¼ dl vettä
3.5 rkl maizenaa

3 keltuaista

2 rkl voita



sveitsiläinen marenki:


3 valkuaista

1.25 dl sokeria

pohja:

Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää voi kuutioina ja nypi se sokeri-jauhoseokseen. Seoksen tulee olla murumaista ja suhteellisen tasaista. Lisää kylmää vettä taikinaan ruokalusikallinen kerrallaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikina jääkaappiin lepäämään väh. 30 minuutiksi.



Voitele torttuvuoka. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä irtopohjaista torttuvuokaa hieman suuremmaksi. Kumoa taikinalevy vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikina vuokaan. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla reikiä taikinaan.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada leivinpaperin päälle herneitä, riisiä ym. painoksi, jottei taikina nouse ja menetä muotoaan paiston aikana. Paista pohjaa 180 asteessa 18 minuuttia. Ota leivinpaperi herneineen ym. pois ja jatka paistoa vielä n. 7 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin vaalean ruskea.



raparperitahna:

Pilko raparperit palasiksi ja laita kattilaan. Mittaa kattilaan myös sokeri, ¼ dl vettä  ja vaniljajauhe. Keitä raparpereja niin kauan kunnes ne ovat täysin pehmenneet ja menettäneet muotonsa. Mittaa ½ dl vettä ja lisää siihen maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos nauhamaisesti raparpereiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä vielä noin minuutti.

Erottele kananmunista keltuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää kuumaa raparperiseosta hiljalleen keltuaisten joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Lisää noin puolet raparperiseoksesta. Kaada keltuais-raparperiseos takaisin lopun raparperikiisselin joukkoon kattilaan ja keitä vielä minuutin ajan, jotta keltuaiset kypsyvät ja edelleen sakeuttavat seosta. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi.

Levitä raparperitahna kypsän pohjan päälle.



sveitsiläinen marenki:

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Lämmitä seosta vesihauteessa noin 65 asteiseksi (tuntuu käteen kuumalta). Sokerin tulee liueta valkuaisiin täydellisesti.

Ota kulho pois vesihauteesta ja vaahdota sähkövatkaimella tai monitoimikoneella valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi marenkivaahdoksi. Vaahto on riittävän kuohkeaa, kun kulhon voi kääntää ympäri ilman, että marenkia putoaa kulhosta.

Levitä marenki raparperitahnan päälle.

Paista koko torttua vielä uunissa 180 asteessa n. 10-15 minuuttia. Marengin tulee saada hieman väriä, muttei kuitenkaan tummua liikaa, joten ole tarkkana paiston kanssa.



6 kommenttia:

  1. Mä tein just raparperi-mascarponepiirakkaa. Tuli tosi ihanaa. Tämä on varmasti yhtä hyvää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella! Mascarpone varmaan pehmentää ihanasti raparperin makua...nams. Pitää testata sekin piirakka!

      Poista
  2. Mmmm....onpa herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä kauan vanhentunut meillä tämä piirakka :D Hujaus niin oli jo syöty.

      Poista
  3. Voi nam! täytyypäs laittaa tätä korvan taakse, kun saan jossain vaiheessa tutulta raparpereja :) Omassa pihassamme oli aikoinaan raparperia, mutta se jäi allasalueen raivauksen tielle. Ei ole tullut uutta raparperia laitettua, mutta onneksi tutuilta saa :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvää, kannattaa kokeilla. Meillä on nyt uuden kodin pihalla isot raparperipuskat. Tämä on meille uusi koti, mutta on jo vanha ja puutarhakin on vanha ja upea. Löytyy vaikka mitä, hurjasti on tulossa myös viinimarjoja ja karpaloita. Tässähän saa hilloa keitellä ja säilöä herkkuja koko ajan - mitään ei haluais heittää hukkaan :)

      Poista