sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Mustikka-sitruunajuustokakku

 Makee.fi blogista löysin mielenkiintoisen mustikkaisen mousseekakun. Senkin takia tämä kovasti kiinnosti, koska tässä oli käytetty ricotta-juustoa. Sen testaaminen on jo pitkään ollut mielessä. Kerran Tallinnassa olen syönyt taivaallisen hyvää ricotta-juustokakkua ja siitä lähtien ricotta-juuston testaaminen juustokakussa on ollut mielessä. 

Olen tehnyt tätä juustokakkua jo kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla oli muutamia aviomiehen sukulaisia kylässä. En saanut kakusta edustuskelpoista kuvaa, koska päälle tullut kiille meni ihan mönkään. En vaan millään meinaa onnistua niiden teossa. Tämäkin oli liian juoksevaa ja kuvaannollisesti juoksi pois kakun päältä.  Sitä oli lattiallakin jääkaapin ulkopuolella, puhumattakaan jääkaapista itsestään. 
Kakku oli hurjan hyvää vaikka ohjeen mukaista likööriä ei tullut massaan, koska sitä en muistanut kauppalistaan laittaa. Tiristin pakastemustikoista liemen, joka sai tällä kertaa korvata liköörin.  Juoksevan kiilteen tein metsämansikkalikööristä, jota kellarista löysin. Hyvänmakuinen kiille se oli, se mitä siitä nyt kakun päälle jäi. Kaikki vieraat ihastuivat kakun makuun.

Nyt tällä toisella kertaa käytin mustikkalikööriä sekä kakkuun että kiilteeseen. Ja tällä kertaa tein kiilteen hyytelösokerista. Onnistui paremmin. Tosin se ei ehtinyt hyytyä tarpeeksi kauan, oli hieman löysähköä. Makua ei haitannut millään lailla!
Tämä kakku on ihan hurjan hyvää! Tuo ricotta-juuston koostumus on ihanan pehmeä ja mustikka + sitruuna on erinomainen makupari ! Tämänkertaisen kakun tein Suomen löytöeläinten kummit ry:n vuosikokoukseen. 
Tein 26 cm kokoiseen vuokaan tämän ja meitä oli kuusi henkilöä. Kakusta jäi pieni pala. Kokoustimme muutaman tunnin, joten kakku hupeni pikkuhiljaa. Tälläkin kertaa kaikki ihastuivat kakun makuun. 
Täytyy sanoa, että tämä kakku kiilasi aikalailla kärkeen näissä juustokakuissa. Erittäin maukasta ja tuskin maltan odottaa, kun saan tehdä tämän tuoreista metsästä poimituista mustikoista.
Tämänkertaiseen kakkuun käytin pakastemustikoita ja tuohon aiempaan pensasmustikoita. Molempien kanssa hyvää. 


Mustikka-sitrunamousseekakku
Pakastemustikka hieman värjäsi tuota massaa, ensimmäinen kakku oli vaaleampi. Oikeastaan tämä kiille oli hyvää tuollaisena löysähkönä , itse yleensä aina kaavin kakun päältä hyydykemassat pois. Tämä oli hieman kuin kastike tuolle kakulle :)
Tein kakun 1,5 kertaisena. Ohjeen mukainen kakku tehtiiin 20 cm vuokaan ja minä tein tämän kakun 26 cm vuokaan . Se tuli aivan täyteen. Jos haluaa matalemman kakun niin varmastikin 28 cm vuoka on sopiva.
Laitan tähän tuon ohjeen 26 cm vuokaan tehtynä.  Makeaa.fi blogista löytyy ohje 20 cm vuokaan. 

Mustikka-sitruunamousseekakku

Pohja:
260 g digestive keksejä
125 g voita

Täyte:
7 -8 liivatelehteä
6 dl kermaa
750 g ricotta-tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1-2 vaniljatankoa
3 sitruunaa
3/4 dl mustikkalikööriä
3 dl mustikoita

1. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
2. Vaahdota kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri yhteen. 
3. Halkaise vaniljatanko ja raaputa vaniljan siemenet tuorejuustoseokseen. Lisää joukkoon kolmen sitruunan ohuelti raastettu kuori.
4. Purista yhdestä  (tai yhdestä ja puolesta)  sitruunasta mehu kattilaan. Sekoita joukkoon likööri. 
5. Kuumenna seos ja sulata siihen pehmenneet liivatteet, joista on puristettu pois ylimääräinen vesi. 
6.Kaada likööri ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. 
7. Kääntele joukkoon kermavaahto ja tuoreet mustikat. 
8.Levitä täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
9. Koristele 
 
Minä laitoin tämän lisäksi massaan 1,5 rkl vaniljasokeria. Ei tehnyt yhtään liian makeaksi. Kakun syöjät sanoivat mm. että kakku on tosi hyvää, koska ei ole liian makeaa. Maistan aina kakkumassaa ennenkuin kaadan sen vuokaa ja mielestäni tähän sopi lattaa hieman lisää makeuttajaa. 

Tässä vielä kuva koko kakusta. Tein tuon kiilteen päälle samana päivänä kuin kakku tarjottiin , joten se ei ollut oikein ehtinyt hyytyä vaan vähän valui reunoilta kun otin reunuksen ja leivinpaperisuikaleet pois. 
Taivaallisen hyvää!


Mustikka-sitruunamousseekakku






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti