Syksy on omenapiirakoiden aikaa. Tykkään tehdä erilaisia versioita, ei aina sitä yhtä ja samaa. Netissä onkin monenlaisia reseptejä. Valinnan vaikeus saattaa jopa tulla. Viime aikoina olen tehnyt kahta erilaista piirakkaa.
Tämä Satu Koiviston versio meni testiin. Alkoi kiinnostaa tämä piirakka, kun luin monia ylistäviä kommentteja tästä.
Ei tätä turhaan ylistetty. Tuo pohja oli tosi mehevä . Liekö mantelijauhon vaikutusta . Teen toistekin.
Laitan tähän vielä Satu Koiviston reseptin.
OMENAPIIRAKKA
Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot
toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti
tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle
uunipellille leivinpaperin päälle, oman luottovuokani strategiset mitat
ovat 29 x 24 cm.
Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat neljään lohkoon ja poista
kota, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Lado omenaviipaleet tiiviisti
taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kipossa ja ripottele
omenalohkojen päälle.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Kyllä kannatti
Kyllä kannatti testata . Ilman vaniljakastikettakin tämä olisi ollut hyvää, mutta se kruunasi kuitenkin kaiken.
Toinen piirakka, jonka jonkin aikaa sitten tein, löytyi Dansukkerin sivuilta. Tämä oli siellä nimellä omenapaistos.
OMENAPAISTOS
100 g voita tai margariinia
½ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Täyte
5–10 omenaa (kuorittuna 550 g)
25 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl vehnäjauhoja
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
2–3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria
1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi, lisää kananmuna hyvin vatkaten ja sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos vaahtoon.
2. Painele jauhoripotettu taikina piirasvuoan (ø 22 cm) pohjalle ja reunaan. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Kuori ja lohko omenat. Kuumenna rasva paistinpannussa, lisää omenalohkot ja kaneli.
4. Kuullota lohkoja pannussa noin 10 minuuttia, sekoita silloin tällöin. Ripottele vehnäjauhot ja muscovado omenalohkoille, sekoita hyvin. Jäähdytä.
5. Kumoa täyte pohjan päälle vuokaan ja ripottele ruokokidesokeri täytteen päälle.
6. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Hyvää oli tämäkin! Mahtaako huonoa omenapiirakkaa olla olemassakaan. Tätäkin söimme vaniljakastikkeen kanssa.
Seuraava projekti olisi alkaa tyhjentää pakastinta marjoista. Taitaa olla jotain viime vuotisiakin vielä siellä. Mehua ajattelin keittää, kun sitä meillä talven aikana kuluu. Ja osan annan vanhimman tyttären perheelle.
Yksi uusi kokeilu tuli tehtyä tänään. Kriikunoita on puussa pilvin pimein ja kun googlettelin ideoita niiden käyttöön, niin törmäsin kriikunaliköörin reseptiin. Sen verran kiinnostuin, että kokeiluun lähti. Nyt pitää kriikunoilla, viinalla ja sokerilla täytetty lasipurkki unohtaa kellarin hyllylle muutamaksi kuukaudeksi. Katsotaan mitä sieltä sitten vuoden alussa löytyy :)
Tämä Satu Koiviston versio meni testiin. Alkoi kiinnostaa tämä piirakka, kun luin monia ylistäviä kommentteja tästä.
Omenapiirakka |
Laitan tähän vielä Satu Koiviston reseptin.
OMENAPIIRAKKA
- Pohja
- 200 g pehmeää voita
- 2 1/2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
- Päälle
- n. 10 kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa (1 1/4 l lohkoja)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
Kyllä kannatti testata . Ilman vaniljakastikettakin tämä olisi ollut hyvää, mutta se kruunasi kuitenkin kaiken.
Toinen piirakka, jonka jonkin aikaa sitten tein, löytyi Dansukkerin sivuilta. Tämä oli siellä nimellä omenapaistos.
Omenapaistos |
100 g voita tai margariinia
½ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Täyte
5–10 omenaa (kuorittuna 550 g)
25 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl vehnäjauhoja
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
2–3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria
1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi, lisää kananmuna hyvin vatkaten ja sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos vaahtoon.
2. Painele jauhoripotettu taikina piirasvuoan (ø 22 cm) pohjalle ja reunaan. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Kuori ja lohko omenat. Kuumenna rasva paistinpannussa, lisää omenalohkot ja kaneli.
4. Kuullota lohkoja pannussa noin 10 minuuttia, sekoita silloin tällöin. Ripottele vehnäjauhot ja muscovado omenalohkoille, sekoita hyvin. Jäähdytä.
5. Kumoa täyte pohjan päälle vuokaan ja ripottele ruokokidesokeri täytteen päälle.
6. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Hyvää oli tämäkin! Mahtaako huonoa omenapiirakkaa olla olemassakaan. Tätäkin söimme vaniljakastikkeen kanssa.
Seuraava projekti olisi alkaa tyhjentää pakastinta marjoista. Taitaa olla jotain viime vuotisiakin vielä siellä. Mehua ajattelin keittää, kun sitä meillä talven aikana kuluu. Ja osan annan vanhimman tyttären perheelle.
Yksi uusi kokeilu tuli tehtyä tänään. Kriikunoita on puussa pilvin pimein ja kun googlettelin ideoita niiden käyttöön, niin törmäsin kriikunaliköörin reseptiin. Sen verran kiinnostuin, että kokeiluun lähti. Nyt pitää kriikunoilla, viinalla ja sokerilla täytetty lasipurkki unohtaa kellarin hyllylle muutamaksi kuukaudeksi. Katsotaan mitä sieltä sitten vuoden alussa löytyy :)
Mä kans huomasin et tuota ohjetta ylistettiin. Pitää kai itsekin testata 😁
VastaaPoistaKannattaa, oli se hyvää !
Poista