perjantai 7. tammikuuta 2022

Appelsiini-suklaamoussekakku

Tämän kakun tein jo isänpäiväbrunssille, mutta jäänyt tänne laittamatta. Kakku oli maidoton ja ahh niin hyvää. Maussa on vivahde Fazerinaa, josta ainakin minä pidän valtavasti . Tai pidin . Laktoosirajoitusten vuoksi en sitä enää syö, mutta nyt sille löytyi maidoton versio! Tämä hurmaava herkku, johon meillä ihastuivat kaikki - lapsenlapsia myöden. 

Tässä kakussa käytin ensimmäistä kertaa myös aquafabaa ( säilykekikherneiden tai - papujen lientä). En tiedä miksi sitä en ole aiemmin testannut. Onko ollut ennakkoluuloja sitä kohtaan, makua tai ominaisuuksia kohtaan. Ehkä vähän, mutta eipähän ole enää. 

Aquafaba vaahtoutui helposti , yhtä helposti kuin valkuaiset. Ja vaahto oli kestävää. En huomannut siitä ottaa siinä vaiheessa kuvaa, pieni kiire iski päälle leipomusten kanssa. 


Kuvakin vaan ottaa pläjäytetty . Harmi kun ei ollut aikaa panostaa kakun koristeluun eikä kuvausrekvisiittaan. Kuvan otin , kun väki istui jo pöydässä kahvit kupeissa. Tyypillistä.  Resepti kakkuun löytyi Urbaani Vegenda - blogista. Siitä on tullut yksi suosikeistani, ihan huikeita reseptejä. Laitan sen nyt tähän vielä :

Appelsiini-suklaamoussekakku  ( 24 cm vuoka)

200 g appelsiinisuklaakeksejä

75 g margariinia

ripaus suolaa

Mousse: 

1 dl aquafabaa (säilykekikherneiden tai - papujen lientä )

2 1/2 dl kasvipohjaista vispiä  ( Urbaani Vegenga blogissa vinkkejä kasvipohjaisen vispin valitsemisen)

225 g kasvipohjaista tuorejuustoa ( Violife on sopivan jämäkkää)

3/4 dl tomusokeria

1/4 tl suolaa

1 rkl appelsiinin mehua

yhden isohkon appelsiinin kuori raastettuna

200 g tummaa maidotonta suklaata

Ganache: 

100 g kasvipohjaista vispiä

100 g tummaa maidotonta suklaata

ripaus suolaa

1/2 appelsiinin kuori

1 rkl appelsiinin mehua

1 tl margariinia

1. Aoita keittämällä aquafaba kasaan, jotta sen kestävyys paranee. Mittaa 1 dl aquafabaa kattilaan ja keitä, kunnes sitä on 3/4 dl jäljellä. Varo keittämästä liikaa, kokoonkeittäminen tapahtuu yllättävän nopeasti. Laita aquafabavaahto jääkaappiin noin tunniksi. Tänä aikana se paksuuntuu.

2. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Pingoita reunoille reunakalvo, jotta moussekakku irtoaa vuoasta helpommin. Reunat voi myös rasvalla ja hunnuttaa tomusokerilla jos ei ole reunakalvoa. 

3. Valmista pohja. Murskaa keksit mahdollisimman hienoksi muruksi joko tehosekoittimessa tai kaulimella. Mitä hienompi muru, sen tiiviimpi pohja. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja suola. Kaada seos vuokaa ja levitä tasaiseksi vuoan pohjalle.

4. Kun aquafaba on jäähtynyt niin valmista moussee. Vispaa vispi kuohkeaksi vaahdoksi ja siirrä sivuun. Notkista toisess kulhossa tuorejuusto, lisää tomusokeri , suola , appelsiinin kuori ja mehu. Sekoita. Sulata suklaa ja yhdistä tuorejuuston sekaan. Yhdistä tuorejuustomassa ja kermavaahto näin : ota 1/3 osa kermavaahtoa ja vatkaa se vispilällä tuorejuustomassan sekaan notkistaaksesi sitä. Lisää loppu kermavaahto nuolijalla käännellen massaan, jotta seos pysyy mahdollisimman ilmavana. 

5. Vatkaa aquafaba kovaksi vaahdoksi. Tähän menee 5-10 minuuttia. Kun vaahto on valmista, sekoita se tuorejuusto-kermamassaan kahdessa erässä : ensin 1/3 osa nuolijalla käännellen notkistaaksesi massaa ja sen jälkeen loput. Kaada massa keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin 6-8 tunniksi tai mielellään yön yli. 

6. Kun kakku on jähmettynyt niin valmista ganache. Pilko suklaa mahdollisimman pieniksi paloiksi kulhoon. Lämmitä kasvivispi, appelsiinimehu ja margariini kattilassa höyryävän kuumaksi ja kaada suklaan päälle. Lisää suola ja appelsiinin kuori. Anna seistä hetki, jotta suklaa alkaa sulamaan. Sekoita sitten massa tasaiseksi nuolijalla. Älä vatkaa, jotta massaan ei tule liikaa ilmakuplia. 

Kaada massa vuokaan kylmän kakun päälle reunoille saakka. Jos haluaa valuttaa suklaata reunojen yli, niin ota kakku ennen suklaan levittämistä pois vuoasta. Käytä kakku kylmässä vielä hetki, jotta ganache asettuu. Koristele. 

Kuulemma tämän kakun pakastaminen onnistuu vallan mainiosti , me ei päästy testaamaan. Kakku tuli syötyä :)
Urbaani vegendan - blogissa oli muitakin vinkkejä tähän kakkuun liuittyen. Esimerkiksi jos haluaa tehdä tämän 18 cm vuokaan = käytä keksejä 150 g ja 55 g margariinia.




Käytin kakussa soijavispiä, joten massa on hieman "löysempää" kuin esimerkiksi kauravispillä. Mutta niin tuhottoman hyvää. Kyllä tätä täytyy pikapuoliin taas tehdä, ihan muuten vaan jos ei muita syitä ole kakun tekoon. 





2 kommenttia:

  1. Kiva lukea miten vegaanit leipomukset onnistuvat. Miehen sukulaisissa on yksi jolle pitää olla munaton, maidoton, soijaton ja gluteeniton ja se aina aiheuttaa vähän päänvaivaa. Lähinnä siis sen takia että tuotteet eivät ole tuttuja ja aina saa pohtia että miten erilaiset tuotteet leivonnassa käyttäytyvät.
    En ole itsekään vielä kokeillut aquafabaa. Kerran katselin että uskaltaisko tehdä vegaanisen britakakun, mutta en sit kuitenka uskaltanut. Ehkä nyt tämän sun blogitekstin jälkeen uskallan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Minäkin aion aquafabaa käyttää jatkossa enemmänkin, kun meillä kikherneitä syödään paljon ja siitä jää se liemi aina yli.

      Poista