lauantai 22. huhtikuuta 2023

Keksikakku - ja muita synttäriherkkuja

 Pääsiäismaanantaina meillä vietettiin lapsenlapsien synttärit kummeille ja isän puolen isoäidille. Tyttö täytti 7 - vuotta keväällä ja helmikuussa oli poika täyttänyt 5 - vuotta. 

Mummi pääsi taas leipomaan! Nyt halusin kokeilla tehdä keksikakun. Olen niitä ihaillut, mutta en vielä aikaisemmin tehnyt. Onneksi tyttärentytär oli innokas saamaan sellaisen kakun juhliinsa, joten pääsin sitä lopulta testaamaan. 

Keksikakku 


Minä ja muutkin tykästyivät tähän kovasti! Keksi oli sopivasti pehmennyt yön aikana, mutta siinä oli jäljellä purutuntumaa vielä. Täyte oli appelsiinirahkan ja kermavaahdon sekoitusta . Niin hyvää! 

Keksikakku 

200 g voita tai margariinia ( laitoin näiden sekoitusta)

1 1/2 dl sokeria

1 muna

4 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta 

Täyte :

400 g vispikermaa

400 g appelsiinirahkaa ( tai ihan mitä rahkaa haluaa käyttää)

tarvittaessa 1/2 dl sokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sen jälkeen taikinaan. 

2. Kääri taikina kelmuun ja anna olla jääkaapissa vähintään tunnin ajan. 

3. Kauli taikinaa ohuehkoksi  levyksi. Laita päälle paperille tekemäsi numero. Leikkaa taikinasta numero ja paista 200 asteessa  7-10 minuuttia. 

4. Ota pois uunista , anna jäähtyä hetken . Siirrä sitten numero varovasti tasaiselle alustalle. 

5. Vatkaa vispikerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka. Laita seos pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursotuksen voi tehdä myös pelkällä pussilla, jonka kulmaan on leikattu aukko. 

6. Pursota pieniä pyörylöitä vieri viereen ensimmäisen pohjan päälle. Laita toinen pohja päälle ja paina kevyesti, jotta keksi osuu joka kohdasta täytteeseen. Pursota seuraava kerros samalla tavalla. 

7. Laita täytetty kakku jääkaappiin seuraavaan päivään saakka. Jääkaapissa keksi pehmenee sopivasti.

8. Koristele haluamallasi tavalla .

Kuten kuvasta näkyy, niin koristelin mansikoilla, mintunlehdillä, macaron-leivoksilla ja vaahtokarkkikukilla. Niihin löysin vinkin Kinuskikissan blogista. Ihan samalla tavalla en tehnyt. Esimerkiksi valkosuklaata en tarvinnut liimaamiseen, koska laitoin kukat suoraan täytteen päälle. Ne pysyivät siinä hyvin koossa ilman suklaata. 

Macaronsit on täytetty valkosuklaisella täytteellä. Monen yrityksen ja erehdyksen kautta sain ne taas jotenkuten onnistumaan. Vielä en ole niihin löytänyt selvää luotto-ohjetta , mutta eiköhän se jossain kohtaa selkeydy. 

Toisena kakkuna meillä oli maidoton suklaakakku . Se on kyllä hurjan hyvää. Tuon täytteen alle olen joskus laittanut myös kermavaahtoa ohuelti ja se sopii tähän kyllä erinomaisen hyvin. Nyt sipaisin hieman mansikkahillo suklaatäyteen alle. 

maidoton suklaakakku 

Ja ei juhlia ilman soijarouhepasteijoita!  Ne ovat meidän juhlissa vakioleipomuksia. Ne maistuvat myös "lihansyöjillekin" , jopa sellaisilla, jotka yleensä karttavat lihattomia suolaisia leivonnaisia. 

Valmiista lehtitaikinasta nämä on helppo tehdä. 

Soijarouhepasteija

Pikkuleipiä tein myös aiheen mukaan, seiskoja ja vitosia ja vähän muutakin. Koristelin ne eri värisillä pikeereillä. 


Pikeeripikkuleivät

Näiden teko on mukavaa näpertelyä . Kovin mielelläni tekisin näitä enemmänkin, mutta kuka nämä syö. Tai syöjiä varmaan löytyy ( 5 v. poika on keksihiiri ♥) , mutta onko hyvä liian usein natustaa makeaa keksiä. 

Tyttären ystävän lapselle tein myös näitä pikkuleipiä. Hän täytti 4-vuotta ja halusin lahjaksi tehdä hänelle näitä. 


Pitkästä aikaa tein näitä herkkunyyttejä. Ja kun näitä söi, niin mietin , että miksen tee näitä useammin.. Maku ja koostumus on pullan ja wienerin välimaastosta. Hyviä! Ja sekin etu, että näissä on vain yksi kohotus  , taikinaa ei kohoteta. Kohtalaisen nopeita valmistaa siis. 


Herkkunyytit

Olen myös innostunut hapanjuurileivonnasta. Siitä voisin tehdä oman jutun. Vähän väliä joku juuri pöhisee purkissa . 

Seuraavaan kertaan! Toivottavasti saan aikaan vähän useammin julkaista tänne. 




1 kommentti:

  1. Oi, mitä herkullisen näköisiä leipomuksia <3 Myöhästyneet onnittelut synttärisankareille!

    VastaaPoista