tiistai 21. lokakuuta 2025

LUUMULEIVOS

 Eikö nyt jo saa alkaa ajatella - ja jopa leipoa - joulun makuisia leipomuksia ? SAA! Leivotaan lehdeltä tuli "Joulun suuri leivontapaketti" extralehti. Ai että mitä kaikkea ihanaa siellä taas olikaan! 

Nämä luumuleivokset näyttivät ja kuulostivat niin hyviltä, että päätin testata. Luumumarmeladiakin oli kaapissa , ihan päiväystäkin jäljellä. 

Luumuleivos

Näistä tuli ihanan kuohkeita! Ja niin hyviä!! Sopivat erinomaisesti jouluiseen kahvipöytään tai ihan milloin vaan syötäviksi  . Hieman omaa säätelyä tein kuorrutteeseen. Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän tuli ihan tomusokeri-sitruunakuorrutus. Itse jätin sitruunan kokonaan pois ja lisäsin hieman Biscoff tahnaa .  Tein kuorrutetta puolikkaan version . Riitti hyvin sekin määrä  tämän kokoiseen kakkuun. Toki kaksinkertaisella määrällä saa paksumman kuorrutuksen. 

LUUMULEIVOKSET , 20 x 30 cm vuoka 

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1 dl luumumarmeladia

2 rkl siirappia

1 dl sulatettua voita / margariinia

Kuorrutus :

25 g voita

2 dl tomusokeria

noin 2 rkl biscoff - tahnaa

1/2 tl vaniljasokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 

3. Yhdistä kuivat aineet keskenään. 

4. Lisää luumumarmeladi, siirappi, voisula ja kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. 

5. Levitä taikina 20 x 30 cm vuokaan, jossa on leivinpaperi. 

6. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

7. Sulata kuorrutetta varten voi. Lisää siihen tomusokeri , vaniljasokeri ja biscoff-tahna. Itse vielä vatkasin kuorrutetta hetken sähkövatkaimella  sen jälkeen kun olin kaikki sekoittanut keskenään. 

8. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. 


Mietin, että tästä taikinasta voisi tulla myös hyvä kuivakakku. Ehkä kokeilen joskus. Mutta on kyllä erittäin hyvää tällaisena! Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän kuorrutteeseen tosiaan laitettiin 50 g voita, 4 dl tomusokeria, 2 rkl sitruunamehua, 1 tl vaniljasokeria.

Jouluksi teen tätä uudelleen. Helppo tehdä ja maukasta. Kaksinkertaisella määrällä saa varmastikin pellillisen tehtyä. 

Luumuleivos



sunnuntai 19. lokakuuta 2025

MARSIPAANI-LIKÖÖRIKAKKU

 Tämäkin resepti löytyi kirjasta "Nopeat ja helpot leivonnaiset" .  Kaapissa oli puoli paketti mantelimassaa ja joskus kuukausia sitten ostettu kaurapohjainen likööripullo, joka odotteli korkkaamattomana. Muistaakseni sen johonkin leipomisjuttuun ostin, mutta jäänyt näköjään se leipomus tekemättä. 

Marsipaani-liköörikakku 

Ihan ei ollut mantelimassaa tarpeeksi . Olisi ehkä ollut vielä parempaa tämä kakku, jos mantelimassaa  olisi ollut tarpeeksi ja se olisi ollut tuoretta :D. Nyt piti ensin mikrossa pehmentää massa, kun se oli päässyt kovettumaan. 

Marsipaani-liköörikakku 

5 kananmunaa

190 g voita

70 g mantelimassaa

2 dl kermalikööriä

225 g ( 2 1/4 dl) sokeria

hyppysellinen suolaa

225 g ( 3 2/3 dl) vehnäjauhoja

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen . Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Erottele keltuaiset valkuaisista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita vaahto jääkaappiin odottamaan.

2. Sulata voi kattilassa, anna vähän jäähtyä. Vatkaa keltuaiset, mantelimassa, kermalikööri, sokeri ja hyppysellinen suolaa notkeaksi taikinaksi. Sekoita taikinaan jauhot sekä lopuksi voisula. Nostele vielä valkuaisvaahto taikinaan. 

3. Valuta taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista kakkua edelleen noin 40 minuuttia. Kumoa kakku ritilälle ja anna jäähtyä. Ripottele pinnalle tomusokeria.

Tämä oli kyllä ihanan täyteläistä kakku. Ehkä liköörin vaikutusta. Oikein hyvää ! Testaan vielä uudelleen oikealla määrällä tuoretta mantelimassaa. Kyllä tässäkin pieni mantelin maku oli, mutta varmaan vielä parempaa kun se maistuu kunnolla. 







torstai 9. lokakuuta 2025

Sitruuna-unikkokakku

 Nopeat ja helpot leivonnaiset - kirjasta löytyi  mielenkiintoinen kakku, johon menee sitruuna ja unikonsiemeniä. Ja tuo kirjahan on kirpparilöytö. 

sitruuna-unikkokakku

Kakku tehtiin 20 cm pitkään vuokaan. Onneksi kotoa löytyi alumiinivuokia. Kaikki muut vuoat ovat isompia. 

SITRUUNA-UNIKKOKAKKU 

3 kananmunaa

170 g ( 1 3/4 dl ) sokeria

hyppysellinen suolaa

150 g voita

160 g ( 2 1/2 dl) vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

50 g unikonsiemeniä

2 sitruunan kuoriraaste ja mehu  

Päälle laitoin sulatettua valkosuklaata . Varsinaisen ohjeen mukaan siihen tulee tomusokerikuorrute. 

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen, voitele ja jauhota 20 cm leipävuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi kattilassa. 

2. Sekoita leivonjauhe jauhoihin, lisää unikonsiemenet. Vatjaa jauhoseos munavaahtoon. Valuta sekaan voisula, sekoita taikinaan vielä sitruunan kuoriraaste ja sitruunan mehu.

3. Valuta taikina vuokaan, levitä tasaiseksi. Paista noin 40 minuuttia,.

4. Anna kakun jäähtyä. Kuorruta haluamallasi tavalla.

Tämä oli hyvää kakkua, ei ollenkaan liian makeaa. Unikonsiemeniä en ihan noin paljon laittanut. Se pieni purkillinenkin on alle 50 g enkä sitä laittanut kokonaan. Toki tuon verran voi varmasti maun ja koostumuksen puolesta laittaa, mutta pienempikin määrä rouskui mukavasti hampaissa .

Varsin käyttökelpoinen resepti. 

Sitruuna-unikkokakku 


tiistai 23. syyskuuta 2025

Biscoff brownies

 Tällaisen brownies reseptin bongasin intsgramista " Mattaroons" - tililtä. Pakkohan näitä oli testata , koska biscoff- jutut vaan ovat niin hyviä! 



No hyväähän tämä oli ! Erittäin täyteläistä, suklaista, makeaa. Sokeria kun ohjeen mukaan mittasin, niin kävi mielessä kyllä, että tuleepa tähän paljon sokeria. No , ohjeen mukaan tein. 


Laitetaanpa tähän vielä resepti .

BISCOFF BROWNIES :

18 kpl biscoff keksejä

165 g suklaata 

165 g voita / margariinia

165 g hienoa sokeria

165 g ruskeaa sokeri ( esim. fariinisokeria, muscovado sokeria)

3 kananmunaa

135 g vehnäjahoja

45 g kaakaojauhetta

taikinan sekaan vielä 100 g suklaamuruja ja 100 g keksimurua 

50 g biscoff-tahnaa 


1. Aseta biscoff-keksit suorakaiteen muotoiseen vuokaan . 


2. Sulata suklaa ja voi mikrossa tai liedellä, aseta hetkeksi sivuun. 

3. Vatkaa sokerit ja kananmunat vaahdoksi. 

4. Kaada munavaahdon joukkoon sula sulaa/voiseos. Sekoita tasaiseksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan, sekoita tasaiseksi. 

6. Sekoita vielä taikinan joukkoon suklaarouhe ja keksimurut. Itse en laittanut noin paljon suklaamuruja tähän. Ehkä noin 60 g laitoin. 

7. Kaada taikina vuokaan keksien päälle. 

8. Lämmitä biscoff-tahna mikrossa juoksevaksi. Ripottele tahnaa taikinan päälle. 

9. Paista 170 asteessa noin 30 minuuttia. Tämän jälkeen neuvottiin vielä laittamaan leipomus jääkaappiin neljäksi tunniksi, mutta minä en laittanut. Maistettiin tätä melko pian , kun oli uunista otettu . 



Erittäin hyvää, mutta ei tätä kerralla voi syödä kuin palan tai korkeintaan kaksi. Sen verran tuhtia ja makeaa ! Ehkä hyvä niin ettei pystykään syömään enempää :) . 

Mattaroons  - tilillä instagramissa on ihan videon muodossa olevat ohjeet tähän . 

Kyllä tätä voisi toistekin tehdä, kun jotain oikein suklaista haluaa. 


maanantai 1. syyskuuta 2025

Suklaasuukkotorttu

 Joltain kirpputorilta kesän aikana ostin tämän "pienen makean kirjan Nopeat ja helpot leivonnaiset". Siellä on kivan oloisia reseptejä. Tein viikonloppuna meille tällaisen suklaasuukkotortun mansikan makuisista suukoista . 

Suklaasuukkotorttu 

Hyväähän tämä oli! Melko nopea tehdä ja varsin  herkullinen jälkiruoka.

Suklaasuukkotorttu  , 12 palaa 

6 kananmunaa

120 g ( 1 1/4 dl ) sokeria

80 g ( 1 1/2 dl) vehnäjauhoja

60 g ( 1 1/4 dl tärkkelysjauhoja)

1 tl leivinjauhetta

12 suklaasuukkoa

500 g rahkaa

4 dl kermaa 

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen . Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita tärkkelysjauho ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Siivilöi seos kananmunaseokseen. Sekoita varovasti sekaisin, 

3. Vuoraa 26 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Valuta taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. 

4. Ota kakkupohja uunista ja kumoa ritilälle. Poista leivinpaperi, anna jäähtyä.

5. Irrota kuudesta suklaasuukosta vohvelipohja. Sekoita suukot rahkaan ( syö vohvelipohjat :D). Vatkaa 4 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita kermavaahto rahkaseokseen. 

6. Siirrä kakkupohja tarjoilulautaselle. Halkaise loput suukot pitkittäin ja aseta reunustamaan kakkupohjaa . Kumoa keskelle rahka-kermaseos ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin odottamaan tarjoilua. 

Hyvä jälkiruoka ja myös pienten lasten mieleen! Tässä vielä kuva, jonka otin tämän kirjan sivuilta. En itse muistanut koko kakusta edes kuvaa ottaa . 


Kirja näyttää olevan saksalaista alkuperää. 


Monenlaisia reseptejä tässä pienessä kirjassa näkyy olevan. Pitää testailla muitakin , kun on tarvetta saada nopeasti ja helposti hyvää. 


maanantai 25. elokuuta 2025

Maapähkinävoi-suklaahippukeksit

 Jos pitää maapähkinävoista ( hep!) ja suklaasta ( hep!), niin nämä keksit ovat ihan parasta! Resepti löytyi uusimmasta Leivotaan-lehdestä. 

Maukkaita! 

Maapähkinävoi-suklaahippukeksit 

Maapähkinävoi-suklaahippukeksit 

80 g huoneenlämpöistä voita

40 g huoneenlämpöistä paahdettua voita (coi käyttää tavallista voita)

1 1/6 dl ( 100 g) sokeria

1 4/7 dl (110 g) fariinisokeria

160 g rouhearakenteista (crunchy) maapähkinävoita

1 muna

noin 2 2/3 dl ( 170 g ) vehnäjauhoja

1/2 tl ruokasoodaa

1/2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1/4 tl suolaa

100 g mieleistä suklaata

Pinnalle jos haluaa : sokeria, pähkinöitä rouhittuna

1. Vatkaa voita ja paahdettua voita pehmeämmäksi vatkaimella noin 2-3 minuuttia. Lisää sitten sokeri ja fariinisokeri. Jatka vatkaamista vielä 2 minuuttia. Itse paahdoin 40 g voita kattilassa ja annoin sen jäähtyä + jähmettyä. 

2. Sekoita huolellisesti muna ja maapähkinävoi sokeri-voivaahtoon. 

3. Sekoita yhteen jauhot, leivinjauhe, sooda ,vaniljasokeri ,suola. Sekoita jauhoseos taikinan joukkoon. 

4. Rouhi suklaa ja sekoita se taikinaan. 

5. Rullaa taikinasta tanko ( tai kaksi) . Kääri muovikelmuun tai leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi. Tangon sijaan voit pyöritellä taikinan myös suoraan palloiksi ( noin 20 kpl). Mikäli haluat pyöritellä taikinapallot maapähkinöissä tai sokerissa, niin tee se tässä vaiheessa. Omasta mielestäni nämä pikkuleivät eivät kaivanneet yhtään ylimääräistä sokeria. 

6. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Kiertoilmauuni 150 asteeseen. 

7. Ota tanko ulos jääkaapista. Voit tässä vaiheessa rullata sitä vielä pyöreämmäksi. Leikkaa tanko viipaleiksi ( paksuus noin 1 cm). Mikäli haluat kastaa keksit maapähkinärouheessa tms, niin tee se nyt. Aseta keksit harvakseltaan leivinpaperoidulle pellille. 

8. Taikinapallot : aseta keksit harvakseltaan pellille. Painele sormin kiekoiksi.

9. Paista keksejä uunissa 8-10 minuuttia kunnes ovat kauniinvärisiä. Mikäli tahdot keskeltä hieman kiinteämpiä, niin paista niitä 15 minuuttia. 


Taikinan voi myös pakastaa jos haluaa valmistaa pikkuleipiä myöhemmin. Kätevä vierasvara!

Olivat oikein maukkaita pikkuleipiä. Käytin tummaa laktoositonta suklaata, mutta tässähän voi käyttää omaa lemppari suklaata . 

On taas yksi käyttökelpoinen resepti Leivotaan-lehdestä. Niistä lehdistä olen kyllä monia hyviä reseptejä löytänyt. 





tiistai 12. elokuuta 2025

Helteistä heinäkuuta , osa 2

 Galdotievassa kun ei viitsinyt paljon ulkona olla itikkalaumojen hyökkäysten takia. niin leivoin sitten  asuntoautossa  croissantteja valmiista Danerolles.fi taikinasta. Tuolla kun eivät helteet ahdistaneet. Oli sellainen sopiva kesäsää.  Näitä croissantteja on helppo tehdä  ja vaihtoehtoja täytteisiin  on niin paljon kuin vaan mielikuvitusta riittää.


Tein tällä kerralla täytteen suklaasta, banaanista  ja maapähkinävoista. Mukava oli herkutella tuoreilla croissanteilla ja katsella yötöntä yötä.

 Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Norjaa. Ensimmäinen etappimme oli Hammerfest. Siellä yövyimme kaksi yötä. Paikkana Storvannet Naf camping. Sijainti oli ihanteellinen . Keskusta kävelymatkan päässä ja alueelta oli helppo lähteä patikointireiteille. Esimerkiksi Tyven:n  ( https://ut.no/turforslag/117534 ) huipulle oli hyvä yhteys alueelta. Huipulle menee useampi reitti.  Upeat oli maisemat . Pidimme evästauon huipulla.

 Tämä ei sentään huipulta ole vaan alempaa. 



Tässä pari kuvaa huipulta :




Huipulle kiivetessä oli vähän sumuista, mutta onneksi selkeni ennen kuin olimme ylhäällä. Upeat maisemat!

Ihana hiljaisuus . Ja tunne, että oli jossain kaukana kaikesta . Unohti hetkeksi jopa nykymaailmassa tapahtuvat pahuudet. 





Hammerfestista matkamme jatkui itää kohti. Norkapp jäi välistä, ehkä sitten joskus henkilöautolla. Arvelutti se pitkä merenalainen  tunneli, jossa suurin korkeusero on 9 %. Josko meidän asuntoautovanhus vaikka hajoaisi keskelle tunnelia – ajatus ei houkuttanut.

Vähänpä tiesimme tässä vaiheessa mitä oli edessä. Melkein samanlaiset jyrkkyydet, tosin maan päällä eikä meren alla. Olimme ajatelleet yöpymistä Ifjordissa, mutta  leirintäalueelle vei sen verran jyrkkä hiekkatie ettei me meidän vanhuksella uskallettu sinne lähteä. Ollaan joskus Suomessa jääty sutimaan hiekkatielle mäkeen.

Suunnitelmiin muutos. Googlettelun jälkeen päätimme lähteä Mehamniin. Kuvaukset netissä siitä paikasta kuulostivat kivoilta. Kalastajakylä ihan pohjoisimmassa Norjassa, aavan meren rannalla. Alkuun sää oli ihan ok, mutta sitten alkoi tuulla kovaa ja pilvet roikkuivat tosi alhaalla. Ja kun tuo tie nousi ylöspäin tuntureille ja välillä taas vähän alaskin , niin siellä sitten ihan pilvissä ajettiin. Näkyvyys noin 10 metriä eteenpäin, mutkitteleva vieras tie . Oli vähän turhan jännää. Ja vielä se puuskittainen tuuli. Eikä ollut tuolla maastossa suojaa mistään puista, kun niitä ei siellä kasvanut. 

Tässä kuva näkyvyydestä tiellä Ifjord - Mehamn. Ja kova puuskittainen tuuli päälle. 

 


Täytyy sanoa, että huokaistiin helpotuksesta kun perille päästiin. Mehamnissa leiriydyttiin ja ihmeteltiin säätä. +11 astetta , kova tuuli suoraan Jäämereltä. Ja  sumua. Kävimme säästä huolimatta kävelyllä kylällä. Kun ei satanut, niin mikäpä siinä oli tuulessa taapertaessa. Ei suomalainen kylmyyttä pelkää! 

Ei sinä iltana paljon muuta sen lisäksi tehtykään kuin ruokaa autossa ja käytiin illalla suihkussa. Ne tilat olivat melko uudet, joten olivat ihan hienot. Majoitumme siis Nordic Safari adventures leirintäaluueella.   Yhtään telttaa ei ollut, sattuneesta syystä. Olisi kyllä lähtenyt lentoon. 

Tässä rakennuksessa oli joulumuseon lisäksi baari. Tosin kiinni meidän saapumispäivänä, mutta päätimme poiketa katsomaan seuraavana päivänä. 


Nissehuset 

Onneksi seuraavana päivänä sentään aurinko paistoi . Tuulista oli edelleen, mutta ei se haitannut . Pääsimme tutkimaan ympäristöä siten, että merellekin näki . 




Nordic Safari adventures rakennuksia.



 






Mehamn


Paljon kalastusaluksia. Ei ole vaikeaa päätellä tämän kylän pääelinkeinoa. 

Oli Mehamnissa pieni lentokenttäkin ja katselimme , kun pieni kone laskeutui aina välillä ja lähti taas matkaan. Aikamoista siinä tuulessa. 


 

Hieno Mehamnin kirko. Tänne ei valitettavasti päässyt sisälle ainakaan silloin kun me täällä olimme. 

Minusta on hauskaa poiketa kirkkoihin. Tehtiin niin jo silloin kauan sitten kesälomareissuilla isän kanssa. Aina tilaisuuden tullen poikettiin kirkkoja katsomaan. 



Mehamn 

Kävelimme patikointireittejä myöden  vähän Mehamnin ulkopuolelle. Uskomattoman upeaa. Aava meri aukesi silmien edessä. Ei haitannut tuulikaan , kun vaan ihailimme upeaa Jäämerta. Ja se hiljaisuus! Sitä rakastan. Paitsi tuulen vinkuna oli tietty kova, mutta se ei haittaa mitään. 

Harmi ettei valaita näkynyt . Kuulemma sekin olisi ihan mahdollista Mehamnissa. 






Mehamnin kylä . 










Löytyipä Mehamnista leipomokin. Sinne toki piti päästä maistelemaan paikallisia leipomuksia. Leipääkin ostimme mukaan. 


Leipomossa kävi melko tiuhaan väkeä. Hyvä niin. Tosin tämä onkin ainoa laatuaan siellä. Leipomon tuotteita löytyi myös paikallisesta kaupasta . 

Iso mukillinen teetä maksoi 2,70 e. Wiener maksoi 4,60 e.  Ne olivat tuollaisia peruswienereitä ; toisessa vaniljakreemiä ja toisessa kanelia . Sama pohjataikina niissä oli. 

Leipä maksoi 4,70 e ja siivuttivat sen myös valmiiksi. 






Kun sitten Mehamnista lähdimme, niin paistoi onneksi aurinko. Edelleen oli hieman tuulista, ei tosin niin kova tuuli kuin saapuessa. 

Nähtiin vähän maisemiakin kun ei tullessa nähty muuta kuin sumua / pilviä. 


Kaunistahan siellä oli. Voisi sitä uudelleenkin Mehamniin mennä , mutta ei meidän nykyisellä asuntoautolla, Oli turhan jännittävää. Koko ajan oli vähän pelko , että auto hajoaa sinne keskelle ei mitään. 

Mehamnista olisi lyhyt matka Gamvikiin Slettnesin majakalle, joka on maailman pohjoisin mantereella oleva majakka. Ja patikointireittejäkin on Mehamnissa ja Gamvikissa ympäriinsä. Ne jäivät odottamaan seuraavaa kertaa ja parempaa säätä. 


Jatkuu vielä..... 

tiistai 29. heinäkuuta 2025

Helteistä heinäkuuta osa 1

 Eipä ole kovasti ollut innostusta leipoa näillä helteillä. Kotona on jo valmiiksi kuuma ( ei ole ilmastointia) niin ei oikein innosta laittaa uunia päälle kuumentamaan lisää. Toki olimme suurimman osan heinäkuusta reissussa, joten pääsimme vähän karkuun pahimpia paahteita. Norjaan suuntasimme taas tänä vuonna. Jäämeren rannalla oli viileämpää. Laitanpa vaikka jonkun sortin matkakertomuksen tänne kahdessa osassa. 

Tämä kuva on Hammerfestista : 

 

Hammerfest

Varsinkin pohjoinen Norja on hurmannut meidät, mutta varmasti muukin osa Norjasta on on yhta upeaa.  Tuolla ihan pohjoisessa ei kuitenkaan ole samalla tavalla ruuhkaista kuin saattaa heinäkuussa olla suosituimmissa ( esim. Lofootit) Norjan kohteissa.  Ja miehen työn takia loma meillä on aina heinäkuussa.   Se rauha, hiljaisuus, Jäämeri. Kaunis  ja osittain karu luonto  - nämä meitä vetävät kohti pohjoista Norjaa lomalla. 

Meillä reitti kulki Suomen puolella Naantali ( koti) - Seinäjoki  (leirintäalue) - Luoto ( Strandis smokehouse matkaparkki) - Tornio (Toranda camping) - Äkäslompolo  ( Ylläksen Ykkös Caravan) - Leppäjärvi  (Tunturikeskus Galdotieva camping) .


Luotoon kun saavuimme, niin illemmalla alkoikin sataa oikein kunnolla ja sitä sadetta riitti koko seuraavalle päivälle. Onneksi se oli ajopäivä Tornioon . Siinä matkan varrella poikkesimme Keramiikkapaja Iso-Pahkalan  yhteydessä olevaan kahvila Seitaan. 


Strandis smokehouse 

Luodossa sijaitseva Strandis Smokehouse matkaparkki oli erittäin rauhallinen paikka. Tässä kuva ennen sadetta.

Kävimme syömässä Strandis smokehousen yhteydessä olevassa ravintolassa. Otin kalaa, tottakai kun sellaisessa paikassa olimme.

Annos oli hyvä! Ehkä kala oli hitusen liian suolaista minun makuuni, mutta muuten varsin hyvä annos. 





Iso-Pahkala



  Keramiikkapaja Iso-Pahkalassa  tehdään    monenlaisia keramiikkatuotteita. Ihan         käyttökeramiikasta koristeisiin. 





Keramiikkapajan yhteydessä olevassa kahvila Seilissä  joimme kahvit ja söimme voisilmäpullat. 







 Torniossa onneksi sade loppui ja pääsimme majoittumaan Toranda campingin alueella hyvässä säässä

Toranda camping 
 

Yhden yön yöpymisen jälkeen matkamme jatkui kohti Yllästä. Yövyimme tuttuun tapaan Ykkös Caravan Ylläksen alueella. Siitä on helppo lähteä patikoimaan tai vaikka pizzalle Eväskoriin. On muuten hyvät pizzat ja valtavan isot! 
Täällä olimme kaksi yötä, jotta ehdimme vähän kävelemään tuntureille. Ja pidämme tästä paikasta muutenkin. 
 
Ylläs Ykkös caravan 

Seuraava etappi meillä olikin Galdotievan camping alue Norjan rajan tuntumassa. Ihan ensimmäistä kertaa olimme täällä. Rauhallinen alue ja itikoita oli runsaasti! Siis todella paljon hyttysiä, paarmoja ja mäkäräisiä. 
Autopaikat olivatkin vähän notkossa ja ympärillä lehtipuita . Joku pieni järvikin vieressä oli. 

Galdotieva camping 


Seuraavana päivänä matka jatkuikin kohti Norjaa . Hammerfest oli ensimmäinen etappi. 

Jatkuu.





tiistai 1. heinäkuuta 2025

Suklaajitterbugit

 Niin se aika rientää. Olen kyllä ajoittain leiponut perusjuttuja, mutte en varsinaisesti testannut mitään uutta . Siksi ei täällä blogissakaan ole mitään tapahtunut . 

Nyt päätin, että jo riittää taukoilu. "Kotileipurin parhaat" kirjasta olen jo pidempään katsellut suklaisten jitterbug-pikkuleipien reseptiä. En ole tavallisiakaan jitterbugeja ikinä tehnyt , joten tämä oli ihan uutta.


Suklaajitterbug 

Varsin maukkaita pikkuleipiä! Kivan rapeita ja se rakenne säilyi rasiassakin hyvin. Varmasti juuri marenkikerros antoi tälle rapeutta, mutta tuo taikinaosuuskaan ei pehmennyt säilytyksessä. Eli menee kyllä jatkoon tämä resepti. Seuraaviin juhliin voisi tehdä näitä. 

SUKLAAJITTERBUG

Taikina:
100 g voita tai margariinia
2/4 dl tomusokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja ( tarvittaessa vähän lisää)
1 munankeltuainen

Täyte:
1 kananmunan valkuainen
1 dl sokeria
50 g suklaata 

1. Sekoita voi, sokeri, keltuainen ja vehnäjauhot taikinaksi. Jos taikina on kovin tahmeaa ja tarttuvaa, niin lisää vähän jauhoja. 
2. Laita taikina oakastepussiin ja anna olla jääkaapissa vähintään 1/2 tuntia.
3. Juuri ennen kun otat taikinan jääkaapista, niin vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri varovasti joukkoon. 
4. Nosta taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse osat noin 15 x 25 cm suorakulmioiksi. Käytä tarpeeksi jauhoja , sillä jos taikina tarttuu työtasoon , niin homma menee todella sotkuiseksi.
5. Levitä puolet marengista toisen taikinalevyn päälle. Pilko suklaa ja ripottele puolet siitä marengin päälle. Kierrä levy rullalle leveyssuunnassa. Kiedo rulla kelmuun ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi.
Tee samoin toiselle taikinalevylle.
6. Leikkaa rullasta 14 viipaletta ja lado ne pellille leivinpaperin päälle. Toista sama toisen rullan kohdalla.
7. Paista 150 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. 

Minulla tuli näitä yhdestä rullasta hieman enemmän kuin 14 kappaletta. En mitannut taikinalevya, joten siitä taisi tulla himena isompi kuin tuo 15 x 25 cm. Liian paksuja ei viipaleista kuitenkaan voinut tehdä.


Tosi hyviä nämä olivat . Ainakin tämä suklaaversio oli todella maukas. 




Hyvin nämä sopivat juhlapöytään muutenkin kuin kesällä. Jotengin marengin liittää aina kesään, mutta kyllä nämä passaavat vaikka talvisiin juhliin. 
Ehkä Britakakku on saanut aikaan sen, että marenkiset leivonnaiset miellän kesän herkuiksi. 




Tästä kirjasta löytyi resepti. Tämä on kirpputorilöytö. Kohta taas pääsee koluamaan kirppiksiä, kun loma alkaa. Jee! 








torstai 29. toukokuuta 2025

Pastel de nata - portugalilainen vaniljaleivos

 Näistä portugalilaisista vaniljaleivoksista olen kuullut ja koska niitä ei nyt pääse Portugaliin saakka maistamaan, niin ajattelin kotona tehdä. Valion valmis vaniljakreemi on oivallinen valinta näihin vaikka voihan sen kreemin itsekin tehdä. Mutta koska halusin helpolla hyvää, niin tein tällä Valion reseptillä nämä leivokset .


Vaniljaleivos
Helppo tehdä, valmistuvat nopeasti. Ja maistuvat hyviltä! 

Pastel de nata / Vaniljaleivos  , 12 kpl

500 g voitaikinalevyä

Täyte :

2 purkkia ( á 200 g) Valion vaniljakreemiä
1 dl kuohukermaa
1 sitruunan kuori raastettuna
pinnalle kanelia ja tomusokeria

1. Sulata taikinalevy ja kuumenna uuni 225 asteeseen. 
2. Kauli taikinalevy puolet ohuemmaksi levyksi. Ota taikinalevystä juomalasilla tai pyöreällä muotilla pohjia ( halkaisija noin 10 cm) ja siirrä ne voidellun muffinspellin koloihin. Pistele haarukalla.
3. Sekoita täytteen ainekset ja lusikoi koloihin taikinapohjien päälle. 
4. Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä haaleiksi. Ripottele pinnalle tomusokeria ja kanelia. 


Pastel de nata 

Mainitsenpa tässä vielä toisen Valion reseptillä tehdyn herkun. Tämän teki aviomies äitienpäiväksi. Clafoutis eli kinuskinen uunivanukas.  Hyvää oli tämäkin! 

Kinuskinen uunivanukas

Ihanan samettista ja kuohkeaa !  Mansikoiden kanssa tarjolle, niin olipa herkkua. 


Resepti tähän täällä : Kinuskinen clafoutis eli uunivanukas - Valio 



torstai 15. toukokuuta 2025

Äitienpäivän herkkuja

 Aviomies teki äitienpäiväksi maukasta uunivanukasta. Tämä oli kuulemma helppo valmistaa ja niin hyvää ! Tuo kinuski sopii tähän erinomaisen hyvin. Ohje löytyy Valion sivuilta .

Kinuskinen uunivanukas

Tuon kinuskin ansiosta tämä maistui myös lapsenlapsille. Ainakin 2-vuotias näytti lusikoivan erityisesti kinuskia suuhunsa :D 




Itse tein edellisenä päivänä Biscoff juustokakun, koska sitä tahnaa oli jääkaapissa ja pitkään on ollut tarkoitus tehdä sellainen. Hyvää oli sekin! 






Tämän tein Jutta Eveliinan blogissa olevan reseptin mukaan. 

Molemmat maukkaita ja varmasti näitä maistellaan meillä toistekin .