torstai 20. helmikuuta 2020

Punajuuribrowniet

Elina Innasen kirjasta " Vegaanin keittiössä - parempaa arkiruokaa kasviksista" testasin myös punajuuribrownieita. Näyttivät niin herkuilta.
Tämä on siis maidoton ja kananmunaton.



punajuuribrownie

Olipahan meheviä ! Minä ja aviomies tykästyttiin näihin kovasti. Meidän nuorimmainen ( 18 v. Roosa) otti yhden palan ja maistoi. Söi hetken ja kysyi " mitä näissä on ?".
Hän ei pidä muutenkaan punajuurista, joten huomasi sen maun myös näistä. Minun mielestä näissä ei punajuuri niin voimakkaasti maistunut, mutta väittele nyt sitten tyttären kanssa :D


PUNAJUURIBROWNIE


2 dl hienoksi raastettua punajuurta
100 g tummaa (maidotonta) suklaata
2 1/2 dl fariinisokeria
1 dl rypsiöljyä
2 dl soijamaitoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa


1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Raasta punajuuri. Rouhi suklaa. Mittaa kulhoon fariinisokeri, rypsiöljy ja soijamaito. Sekoita.
3. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
4. Sekoita nesteisiin ensin suklaarouhe ja punajuuriraaste. Lisää sitten kuivat aineet . Kääntele tasaiseksi.
5. Levitä taikina uunivuokaan ( noin 25 x 20 cm) leivinpaperin päälle. Paista unin keskitasolla 32 - 35 minuuttia. Älä paista liian kauan , jotta ne jäävät sisältä meheviksi.
6. Anna jäähtyä hyvin ja leikkaa paloiksi. Koristele tomusokerilla.


Ihan varma en ole kuuluuko tähän raastaa raakaa punajuurta vai kypsää. Minä käytin raakaa. Hyvin toimi sillä.



punajuuribrownie

Teen toistekin! Kunhan meidän Ronja tulee taas Suomeen niin silloin viimeistään. Hänelle tämä on mieleen, kun on maidoton.





sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Perunarieskat

Vettä vaan satelee, päivästä toiseen. Tänäänkin on tullut taivaan täydeltä ja päälle vielä kova tuuli. Eipä ole ulkoilu kiinnostanut. Tänään on siis ollut leivontapäivä. 
Aamukahville leivoin perunarieskoja. Niihin löysin ohjeen Elina Innasen kirjasta " Vegaanin keittiössä - parempaa arkiruokaa kasviksista". 
Olen saanut sen keskimmiseltä tyttäreltäni joululahjaksi. Vegaaneja emme kuitenkaan ole, mutta viikottain kevennämme ruokailua ja teemme jotain vegaanista / kasvisruokaa.  Tässä kirjassa on hyviä reseptejä, voin suositella. 

perunarieskat

Perunareska
Kylläpä olivat herkkua! Ja erittäin nopeatekoisia, kuten rieskat yleensäkin.  Laitan tähän vielä ohjeen.

PERUNARIESKAT 
1 pussi ( 80 g) perunahiutaleita
4 dl kiehuvaa vettä
1/2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. 
2. Sekoita yhteen perunahiutaleet ja kiehuva vesi. Lisää suola ja rypsiöljy sekä vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla. 
3. Jaa taiina 8 - 10 osaan ja taputtele taikinasta jauhotetuin käsin ohuita rieskoja leivinpaperin päälle. 
4. Paista uunin keskitasolla 12 - 15 minuuttia. 

 Varsinkin uunituoreina nämä olivat suussa sulavan hyviä.







 Tämä kirja on visuaalisesti kaunis. Ihania kuvia . Taitaa toki useimmissa keittokirjoissa olla kauniita kuvia. 



 

maanantai 3. helmikuuta 2020

Maapähkinävoi-mutakakku

Meillä oli kaapissa maapähkinävoita ja aloinkin etsiä googlen avulla mihin voisin sitä käyttää. Löytyikin maukkaan kuuloisia ja näköisiä herkkuja.
Päädyin Emman maapähkinävoi-mutakakkuun.  Osittain senkin takia, kun tämä oli sellainen "sekoita kaikki aineet keskenään jaa uuniin" - resepti. 


Maapähkinävoi-mutakakku
Olihan tämä herkkua! Täyteläistä ja täyttävää herkkua.


Maapähkinävoi-mutakakku


4 kananmunaa
4 dl sokeria
200 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
2 dl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3/4 dl maapähkinävoita



1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja vuoraa leivinpaperilla 25 cm kokoinen vuoka. 
2. Sekoita kulhossa kananmunat ja sokeri. Lisää sulatettu voi. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Levitä taikina vuokaan ja lusikoi pinnalle maapähkinävoita. Tee kuvioita veitsellä.
3. Paista uunin keskitasolla 20-25 min. Piirakan kuuluu jäädä taikinaiseksi keskeltä, joten älä paista liian kauaa.

Paistoin tätä 20 minuuttia ja se oli ainakin meidän uunissa tarpeeksi. Jos olisin kauemmin paistanut, niin olisi tullut liian kypsäksi.
Maidotonkin versio on tästä helppo toteuttaa käyttämällä maidotonta margariinia. Tämä resepti jää kyllä vakiokäyttöön sen helppouden takia. Ja sen takia, kun tästä on mutkatonta tehdä myös maidoton versio sitten kun on tarve sellainen tehdä. Eikä toki vähiten maun takia! Oli hyvää !


maapähkinävoi-mutakakku