lauantai 29. kesäkuuta 2019

Suklaa -lakritsimutakakku ( gluteeniton)

Mutakakku on yksi meidän perheen lemppareista. Päätinkin testata lakritsille maistuvaa mutakakkua sen kunniaksi kun keskimmäinen tyttäremme tuli kesäksi Skotlannista Suomeen. 
Hyvältä kuulostavan reseptin löysin Soppa365 - sivuilta. 


Suklaa-lakttsimutakakku
Eihän tästä mitään kaunista kakkua tullut, kun oli taas pikavauhdilla tehty , mutta sitäkin maukkaampi. Ihan hurjan hyvää!
Macaronsit sopisivat varsin hyvin koristeiksi, minä laiton Ronjan tuliaisiksi tuomia Skotlannin keksejä. Tuota kuorrutetta voisi vaikka pursottaa jotenkin nätisti, mutta tällä kertaa tuli vain lätkäistyä kakun päälle.
Mutta oli NIIIN hyvää, että syötyä tuli kyllä pikavauhtia.

Lakritsi-suklaa mutakakku  

200 g tummaa suklaata
100 g voita
4 kananmunaa
4 dl tomusokeria
1 rkl  maissitärkkelysjauhoa
1 rkl lakritsijauhetta ( esim. Urtekram)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
vuoan jauhottamiseen voita ja mantelijauhetta

Kuorrutus : 
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
100 g tuorejuustoa
1 1/2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
1/2 - 1 rkl lakritsijauhetta
keksejä koristeluun

1.Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat ja jauhota mantelijauheella. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
2. Sulata suklaa ja paloiteltu voi varovasti vesihauteessa, sekoita sileäksi ja nosta jäähtymään.
3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
4. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Yhdistä maissitärkkelys, lakritsijauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi ne keltuaisvaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Sekoita suklaa-voiseos ja ripaus suolaa vaahtoon. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy. Anna kakun jäähtyä vähintään 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakkupohja vuoasta.
6.Tee kuorrutus. Sulata suklaa ja voi varovasti vesihauteessa. Anna jäähtyä.
7. Vatkaa tuorejuusto sähkövatkaimella kulhossa notkeaksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja sekoita juustoon. Mausta vaahto tomusokerilla ja lakritsilla. Lisää lopuksi suklaasula.
8. Levitä kuorrutus kakun päälle heti, sillä se jähmettyy nopeasti. Koristele kakku kekseillä. Laita jääkaappiin tarjoamiseen asti.

suklaa-lakristimutakakku
 Palakuvaa ei ole , koska kun pääsimme tämän kakun korkkaamaan, niin unohtui kaikki kuvan otot. Sitä vaan makusteli ja nautti. Niin ja kuulumisten vaihtoa oli paljon, kun olimme Ronjan nähneet viimeksi tammikuun alussa. Tosin nykyajan laitteilla on helppo pitää yhteyttä, mutta ei siinä kaikkia kuulumisia tule kerrottua / kyseltyä. 
Tätä pitää tehdä uudelleen , mielellään melko piankin. Jäi mietityttämään jos tätä tekisi salmiakkijauheella , sillä jota saa apteekista.  Pitänee testata. Eihän sitä muuten tiedä.

maanantai 24. kesäkuuta 2019

Uuniperuna kasvistäytteellä

Mennäänpä taas ruokaohjeisiin.   Joskus joku resepti jää vakiokäyttöön ja ajattelin niitä laittaa myös tänne blogin puolelle.
Uuniperunaa ei ollut tullut tehtyä pitkään aikaan, kunnes jossain kohtaa törmäsin tähän Arlan reseptiin, jossa perunoilla on kasvistäyte. Vaikutti kovin kiinnostavalta. Me kun haluamme viikoittain ja mielellään useamman kerran viikossa syödä  jotain muuta kuin liharuokaa, niin halusin testata josko tästä tulisi meille yksi suosikki. Tuli kyllä.
 
Itse olen aina ennen käärinyt uuniperunat folioon ( silloin harvoin kun uuniperunaa on tullut tehtyä) , mutta teinkin ne nyt eri tavalla. Iltasanomien  Ruokalan artikkelin mukaan parhaat uuniperunat saa, kun niitä ei kääri folioon .




Tämä oli niin ruokaisaa ettei tarvinnut muuta kylkeen kuin avokadoa ja salaattia. Perunat olivat isoja, kuten uuniperunat yleensä ovat.


Uuniperunat kasvistäytteellä


Jauhoisia perunoita , esim. Rosamunda
200 g  tuorejuusto paprika & tilli
1 paprika
1 pieni sipuli
rouhittua mustapippuria
suolaa

1. Pese ja kuivaa perunat. Älä kuori. Pistele perunoihin haarukalla reikiä.
2. Lado perunat uunipellille joko suolapedille tai leivinpaperille. Paahda uunissa 180 asteessa, kunnes pinta on rapea ja sisus pehmeä. Ison perunan kypsentämiseen menee noin tunti.
3. Täytettä varten kuori sipuli ja pilko se + paprika hienoksi silpuksi.
4. Sekoita paprika- ja sipulisilppu tuorejuuston joukkoon ja mausta pippurilla ja suolalla. Anna maustua hetken jääkaapissa.
5. Lusikoi täytettä uuniperunoiden viiltoihin.

Näitä ollaan jo tehty useamman kerran . Näistä tykkää myös meidän nuorimmainen. Me emme käyttäneet Rosamundaa,koska sitä ei kaupasta löytynyt, mutta joku toinen jauhoiseksi mainittu lajike tämä oli. En kylläkään muista mikä.
  
Kyllä vaan maistuivat. Helppoa ja hyvää.

maanantai 17. kesäkuuta 2019

Raparperipiirakka

Raparperia on taas niin valtavan paljon, että ole jakanut sitä sukulaisille ja tuttaville. Kaikkea en ehdi käyttää.
Piirakkaa juuri tein, yksi parhaimmista on maisemakahvilan raparperipiirakka.



Tässä rahka tasoittaa raparperin kirpeää makua. Laitoin taas toisen purkillisen mansikkarahkaa ja toisen tavallista. Niin hyvää!

Raparperihilloa olisi tarkoitus vielä tehdä ja kai raparperia voisi pakastaakin . Tosin ainainen ongelma on, että unohdan ne sinne pakastimeen moneksi vuodeksi.

Meidän keskimmäinen tytär, Ronja, tuli kesäksi Suomeen . Toiset tyttäret eli Ronjan isosisko ja pikkusisko olivat reilun viikon kyläilemässä Skotlannissa. Niin ja vanhimman tyttären pikkutirpat olivat mukana♥ Tulivat koko konkkaronkka yhdessä Suomeen.  Sanoivat että oli outoa tulla Suomeen, kun lentokoneesta ulos astuessa oli kuin olisi etelään tullut :) Skotlannissa oli sellainen viileähkö ja kostea sää koko ajan. Tein heidän kotiinpaluuta juhlistamaan  lakritsi-suklaamutakakun , siitä sitten myöhemmin.

tiistai 11. kesäkuuta 2019

Punasipulipiirakka

Leivotaan lehden tekijöiltä ilmestyi tässä taannoin ylimääräinen "Juhlaherkut" - lehti. 
Hetken sitä selattuani päätin, että se lehti on ostettava. Monta reseptiä, jotka päätyivät " to do" - listalle.  Se onkin melko pitkä lista jo :)
Aloitin punasipulipiirakasta. Lehdessä se on "Chorizo-punasipulipiirakka" , mutta en sitä lähikaupasta löytänyt enkä viitsinyt sen kummemin alkaa etsiä, koska en  chorizo-makkarasta edes tykkää. Tein piirakan siis pelkällä punasipulilla. 

Punasipulipiirakka


Punasipulipiirakka  

pohja:
100 g jääkaappikylmää voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl hienoa parmesaaniraastetta
1 keltuainen
3/4 dl kylmää vettä

täyte:
2 punasipulia
1 tl hunajaa
1/2 tl mustapippuria
1 prk ranskankermaa
100 g emmeltajuustoraastetta
1 muna
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
(50 g chorizo-makkaraa)

1. Kuumenna uuni 200 asteeseem. Voitele vuoka , esim pitkänomainen 10 x 25 cm. Minä käytin pyöreää vuokaa, halkaisija 20 cm.
2.  Nypi voi ja vehnäjauhot pohjaa varten murumaiseksi. 
3. Lisää parmesanraaste sekä keltuainen. Lisää kylmää vettä sen verran, että taikinasta muodostuu pallo. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan. 
4. Siivuta täytettä varten sipulit ohuiksi. ( leikka chorizo ohuiksi viipaleiksi).
5. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä öljyssä. Lisää hunaja ja mustapippuri.( Lisää lopuksi chorizo). Kypsennä hetki. Anna jäähtyä.
6. Vatkaa kulhossa sekaisin ranskankerma, juusto, muna ja mausteet.
7. Painele takina vuokaan. 
8. Kaada phjan päälle sipulitäyte ja lopuksi päälle ranskankermaseos. 
9. Paista uunissa 20 - 25 minuuttia. Anna jäähtyä. 

Varsin hyvänmakuista ihan vain sipulipiirakkana. Minä tykkään sipuleista muutenkin , joten minulle sopi hyvin tämä sipuliverrsio. 
Tänä vuonna en laittanut sipulia kasvamaan, yritin vähän karsia sitä mitä istutan / kylvän. Kun aika ei vaan riitä kaikkeen. Nytkin piha on kuin viidakko. Siellä pitäisi aamusta iltaan touhuta, mutta kun on tuo työkin, joka haittaa harrastuksia. Ja vapaaehtoistyö ja mummin pikku tirpat.
Ehkä joskus on aikaa kaikkeen. Lottovoittoa odotellessa - tai eläkepäiviä ?! :)




lauantai 1. kesäkuuta 2019

Ylioppilaskakku (gluteeniton)

Työkaverin tyttären ylioppilasjuhliin sain kunnian tehdä kakun. Viikko sitten tein jo koristeet ja viikolla kakkupohjat + helatorstaina kakku valmiiksi. Perjantaina oli kuitenin työpäivä ja kakun luovutuskin oli perjantaina töiden jälkeen, joten valmiiksihan se piti saada jo torstaina. 
Torstai oli toki töistä vapaa, mutta olin Salossa eläinsuojelutapahtumassa edustamassa. Kakkua pääsin viimeistelemään vasta kuuden aikaan illalla ja yötöiksihän se meni :)

Ylioppilaskakku
Täytteiksi kakkuun tuli mansikka- ja vaniljamousseet. Ne perusmousseet, marjainen ja vaniljainen. On vaan niin hyvä makupari, että miksipä sitä muuttaisi. 
Mansikkamousseen tein tällä ohjeella , mustaherukan tilalle vaan mansikkaa.  Kakkupohjina on 10 munan kakku alla ja neljän munan kakku päällä. Ohjeen otin gluteenittoman jauhopussin kyljestä. Käytin S-ryhmän gluteenitonta yleisjauhoseosta. Laitan tähän alle 4 munan ohjeen :

Gluteeniton kakkupohja : 

4 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl gluteenitonta yleisjauhoseosta
1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina gluteenittomilla korppujauhoilla leivitettyyn vuokaan. 
Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Tein "eristeeksi" sveitsiläistä marenkivoikreemiä. Kakku on kuorrutettu satin ice massan ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoituksella. Kukat ovat Renshawin kukkamassalla tehtyjä. 

Yötöiksi tämän kanssa meni, kun olin helatorstaina yhdistyksen   ( Slek ry) hommissa Salossa. 
Perniön eläinsuojeluyhdistys järjesti eläinsuojelutapahtuman, jossa oli eri yhdistyksiä esittelemässä toimintaansa. Ja oli siellä eläimiäkin ; kanoja, koiria, kissa, lampaita, poni. 
Meidän yhdistyksellä oli mm. ruoka- ja tarvikekeräys kotihoidossa oleville kissoille, vähävaraisten  lemmikeille ja muiden yhdistysten hoivissa oleville eläimille. Tosi hienosti ihmiset lähtivät tähän mukaan, saimme vaikka mitä lahjoituksia. 
Samantien annoimme eläinten ruokaa mukaan Eläinten suojakoti Toivon edustajalle . Siellä kun on monta koiraa, niin ruokaa kuluu .
Mukava tapahtuma, en kadu, että olin mukana - vaikka kakun kanssa menikin yötöiksi. 

Eläinsuojelu Slek ry:n pöytä 

Eläinsuojelutapahtuma Salossa 30.5.