tiistai 28. heinäkuuta 2020

Rippikakku

Heinäkuun alkupuolella tein eräälle tuttavan pojan rippijuhliin pari mansikkakakkua. Poika ajaa motocrossia  ja toiveena oli koristelun suhteen " paljon mansikoita ja joku motocrosspyörän näköinen". 
Kuulostaa yksinkertaiselta .  Mutta ei ollut. 



Näitä isoja kakkuja tuli kaksi. Onneksi vain toisen päälle tuli tuo pyörä. Varmaan itse kukin sokerimassakoristeita tehnyt tietää sen tunteen, kun edessä on paketti massaa ja siitä pitäisi saada aikaan jotain. Mistä aloittaa, miten aloittaa. 
 Tein pyörää yötä myöden. Tein ja puhisin. Välillä teki mieli heittää hanskat tiskiin. Mansikat alkoivat kostuttaa massaa sen verran, että osat irtoilivat kerta toisensa jälkeen . Välillä tipahti ohjaustanko ja välillä bensatankki. Pyörä kaatuili. Ja kun toisen osan sai kiinni niin johan irtoi joku muu. 
Usko oli koetuksella useaan otteeseen, mutta lopulta jollain ihmeen konstilla pyörä pysyi pystyssä ja osatkin kiinni. Äkkiä jääkaappiin ja ovi kiinni. 
Aamulla varovasti kurkistin jääkaappiin ja pahoin pelkäsin pyörän olevan kumollaan kakun päällä. Ei ollut! Tuuletus! 



Täytetoiveina kakkuihin oli kahteen väliin mansikkaa ja kermavaahtoa ja yhteen väliin mangomousseeta. Sain ihan ohjeenkin, jonka mukaan toivoivat mangomousseen olevan tehty. Tällainen :

4 dl kuohukermaa
4 purkkia mangososetta
2 purkkia mangorahkaa
sokeria 
vaniljakastijauhetta
 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä mangorahka, sitruunamehu ja mangosose toisessa astiassa. Lisää tarvittaessa sokeria, sitruunamehua, vaniljakastikejauhetta oman maun mukaan. Kääntele kermavaahto varovasti seokseen. Anna tasaantua hetken jääkaapissa.

Hyvän makuista täytettä kun sitä maistoin arvioidessa makeutta. Pitääkin johonkin omaankin kakkuun tehdä tätä. 

No , valmista tuli vaikka suuresti epäilin koko asiaa. Ehjänä pääsi kakut ja koriste perillekin saakka, joten kaikki hyvin.  




maanantai 20. heinäkuuta 2020

Vadelmapiirakka

Vadelmat kypsyvät vauhdilla. Ihan ensimmäistä kertaa hoksasin, että meillä kasvaa puutarhassa myös keltaista vadelmaa. Ne kasvavat vähän eri paikassa kuin punaiset ja olenkin aiempina vuosina ihmetellyt, että onpa kummallista kun tämän kohdan marjat eivät ikinä kypsy.  En ole niitä sen tarkemmin tutkinut. Viisi vuotta ollaan tuossa nykyisessä kodissa asuttu.
Tänä vuonna tutkin niitä tarkemmin ja hoksasin, että ovat keltaisia vadelmia. Osa jo kypsiäkin eli tällä kertaa poimin talteen. Maistuvat yhtä hyville kuin punaiset vadelmat.





Vadelmapiirakka


Loma loppui ja siihen ketutukseen piti eilen väsätä vadelmapiirakka. Vähän mansikkaakin joukkoon laitoin. Tein tästä maidottoman, jotta Ronjakin voi tätä syödä. Samalla reseptillä toki tekee maidollisen version käyttämällä vaikka voita ja tavallista kermaviiliä.


Marjapiirakka


pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna


täyte:
noin 300 g vadelmia tai muita marjoja
200 g kermaviiliä  ( käytin Juustoportin kaurakeviä)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna


1. Sekoita vehnäjauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään.
2. Vatkaa pehmennyt margariini sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki.
3. Lisää jauhoseos munasokeri-voivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
4. Painele taikina piirakkavuokaan ( laitoin 26 cm vuokaan).
5. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 200 asteessa. Pohjasta tulee näin rapsakka eikä se vety marjojen takia.
6. Ripottele marjat esipaistetun pohjan päälle.
7. Sekoita sokerit, kermaviili ja muna kulhossa. Kaada marjojen päälle.
8. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Nopea tämä oli tehdä ja oikein hyvää on! Keltaisia vadelmia en tähän käyttänyt , ne menivät pakastimeen.
Pitäisi seuraavaksi päästä mustikkametsään, houkuttaa ajatus mustikkapiirakasta. Viime vuonna jäi mustikoiden kerääminen kokonaan, joten tänä vuonna on ihan pakko päästä täyttämään pakastinta. Melko täynnä se tai oikeastaan ne jo ovat , joten pitää lähipäivinä keittää vanhemmista marjoista vaikka mehua.
Tänä vuonna taittaa ainakin meidän pensaista tulla huonosti mustaherukkaa. Sen sijaan punaista ja valkoista näkyi olevan pensaat täynnä. Mistähän sekin johtuu. Hyvä asia on se, että vadelmat ovat erityisen isoja eikä niissä ole ollut vielä yhtään matoja. JEE!