tiistai 22. heinäkuuta 2014

Valkosuklainen marjapiirakka

Käytiin kahden tyttären kanssa poimimassa mansikoita eilen. Vielä niitä sai itsepoimien, mutta paras kausi on selkeästi ohi. Marjat olivat melko pieniä - hyviä tosin - ja joukkoon mahtui ylikypsiäkin.
Onneksi itsepoimien voi tosiaan poimia ne parhaat päältä :)
Aloin etsiä marjapiirakan ohjetta, koska halusin heti tehdä mansikoista jotain hyvää.  Kermaruusun  blogista jäi mieleen tällainen mamman marjapiiras, joka oli tehty mustikoista. Valkosuklaa ja mustikka kuulostivat hyviltä yhdessä, joten sen reseptin kokeilin tähän piirakkaan. Laitoin tähän piirakkaan sekä mansikoita että mustikoita.

Valkosuklaa-marjapiirakka
Mehevää piirakkaa,nam! Käytin pohjaan puolet spelttijauhoja ja puolet vehnäjauhoja.

Valkosuklaa-marjapiirakka

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
4-5 dl mustikoita tai muita marjoja
3 dl turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
50 g valkosuklaata

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
2. Levitä taikina isoon piirakkavuokaan, halkaisjija 28 cm.
3. Ripottele marjat taikinan päälle ja niiden päälle rouhittu valkosuklaa.
4. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada piirakan päälle.
5. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.


Valkosuklaa-marjapiirakka
Mahdottoman hyvää, suosittelen testaamaan!
 

 

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Browniemarenkikakku

Vietimme tänään minun synttäreitä kahden tyttäreni kanssa, keskimmäisen ja nuorimman. Vanhin tytär on reissussa ja mies töissä Helsingissä.  Ensin kävimme kiertämässä muutamat kirppikset. Hyviä löytöjä taas, mm. muutama kirja ja puseroita. Löysin myös Kotilieden suuren leivontakirjan, maksoi vain 3 e!
Sille samaiselle kirppikselle pitää mennä uudelleen, valtava määrä kirjoja. Kaikkia en edes ehtinyt käydä läpi.
Kirppiskierroksen jälkeen tyttäreni Ronja teki kesäkeittoa. Erittäin maukasta olikin! Jälkiruuaksi söimme tekemääni browniemarenkikakkua. Makoisaa ja makeaa herkkua! Siihen löysin reseptin Kodin kuvalehden nettisivuilta.

Browniemarenkikakku
Tämä taitaa olla syntinen herkku, kun on niin makeaa ja kaakaoisen suklaista.Tein ihan reseptin mukaan, mutta kävi mielessä, että pohjana voisi käyttää jotain toisenlaista kakkuakin. Tuohon pohjaan meni 4 dl sokeria, se ainakin kuulostaa paljolta. Oli erittäin hyvää,mutta jos esimerkiksi joku ei pidä niin makeasta, niin voihan tätä ohjetta säätää. Voihan sitä pohjaa kokeilla vaikka vähemmällä sokerimäärällä. Tässä kuitenkin se alkuperäinen resepti.

Browniemarenkikakku ( 10 annosta, vuoka 26 cm)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0.8 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
125 g voita
0.5 dl kaakaojauhetta
3 kpl kananmunaa
suolaa
4 dl sokeria
Marenki:
3 kpl kananmunanvalkuaista
1.5 dl sokeria
1 tl limetti- tai sitruunamehua
Mokkapalakuorrutus:
50 g voita
5 rkl vahvaa kahvia
3 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
Lisäksi:
2 dl vispikermaa
mansikoita tai muita marjoja
 
1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoka.
2. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Jäähdytä hieman.
3. Vatkaa munia ja suolaa ensin hieman, lisää sitten sokeri ja vatkaa kestäväksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita ainekset varovasti yhteen. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä.
4. Vaahdota marenkia varten ensin valkuaisia hetki. Lisää sokeri ja sitrusmehu vähän kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja pysyy kulhon pohjassa, kun käännät kulhon ylösalaisin.
5. Piirrä leivinpaperin päälle 25-senttinen ympyrä. Levitä marenki sen sisään. Paista 100 asteessa uunin alatasolla noin 1 h 15 min. Jäähdytä.
6. Valmista mokkapalakuorrutus. Sulata voi ja kahvi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja siivilöity kaakaojauhe. Levitä kuorrutus browniekakun pinnalle. Se saa valua myös reunoille. Anna jähmettyä.
7. Nosta marenkipohja kuorrutuksen päälle vähän ennen tarjoilua. Vaahdota vispikerma ja halkaise mansikat. Levitä kerma marengin päälle. Koristele kakku mansikoilla tai muilla marjoilla.
 
Kyllä vaan oli hyvää, makeannälkä taittuu tällä taatusti!
Nyt loma jatkuu, taitaa olla aika mennä salille ja spinning tunnille. Sen verran on tullut herkuteltua. Kohta pitää tehdä mansikkaherkkuja, aiotaan mennä poimimaan tyttärien kanssa mansikoita . Ostamalla saisi helpommalla, mutta "mansikat itse poimien " ovat ihan kiva tapa. Ehkä ne ovat jopa vähän halvempia kuin jos suoraan ostaisi mansikat.
  •  

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Raparperipannacotta

Vielä vaan raparperiä löytyy. Halusin testata tätä Kodin kuvalehden nettisivuilta löytynyttä jälkiruokareseptiä, raparperipannacottaa.  Kuulosti niin hyvältä,varsinkin kun raparperistä tykkään.

Raparperipannacotta
Kovin summittainen ohjeessa oli raparperin määrä - kaksi vartta. Ne varret kun saattavat olla hyvinkin eri kokoisia. Laitoin itse keskikokoiset varret, en mitään kovin suuria, mutta en niitä pienimpiäkään.
Tämä on mukava kesäinen ja raikas jälkiruoka! Kirpeyttä voi säädellä raparperin ja sokerin määrillä.

Raparperipannacotta

Raparperisekoitus:
2 raparperinvartta
1 dl vettä
1 dl sokeria

Pannacottasekotus:
1,5 dl kuohukermaa
0,8 dl Multia- hyytelösokeria
1 tl kardemummaa
1 vaniljatanko
3 dl turkkilaista jogurttia

1. Aloita tekemällä raparperisekoitus. Pilko raparperit ja mittaa ne sekä sokeri ja vesi kattilaan. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Sekoita sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.
2. Kiehuata kuohukerma, hyytelösokeri, kardemumma ja halkistusta vaniljatangosta irrotetut siemenet. Ota lämpö pois liedeltä ja anna seoksen vetäytyä viisi minuuttia.
3. Sekoita jogurtti raparperiseokseen ja se sitten pannacottaseokseen.
4. Kaada tarjoilulaseihin ja laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Maistui kirpeän raikkaalta! Löysin koristeeksi omalta pihalta metsämansikoita, nam.
Mansikan kanssa tämä maistuu hyvältä, miksei muidenkin marjojen. Ja raparperin sijaan voi varmaan kokeilla jotain ihan muuta - karviaismarjoja kenties?


sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Ristiäiskakku

Olipa mukavaa päästä tekemään ristiäiskakkua! Ne ovat jotenkin niin herkkiä ja hempeitä, saa käyttää pastellivärejä.
Pienen Aada Emilia Josefiinan ensimmäiseen juhlaan tein tämän kakun.
Ristiäiskakku
Täytteeksi tähän kakkuun tuli vaniljamoussee ja mansikkamoussee. Molempia täytekerroksia tuli kaksi, joten kakku oli melkoisen muhkea. Painoikin aikalailla, kun on massalla päällystetty.
Päällystin kakun Satin Ice kuorretemassalla ja se olikin mukavan joustavaa ja helposti käsiteltävää massaa.
Kukat tein Renshawin kukkamassasta se vaikutti ihan hyvältä. Isoa palaa ei kannata ottaa kerralla käsittelyyn , koska ainakin minun mielestä se kuivuu nopeasti. Kukista tuli kuitenkin kestäviä eikä massa repeillyt.
Käytin Wiltonin pinkkiä pastaväriä kun värjäsin massaa ruusuja varten. Kakun reunaa kiertämään tein sokeripitsiä tällä  valkoisella pitsiaineella. En ole sitä aikaisemmin tehnyt mihinkään kakkuun, harjoitellut vaan. Kivannäköisen reunan siitä sai eikä ollut vaikeaa sen pitsin teko, joten toivottavasti saan tilaisuuden tehdä sitä pian uudelleen.
Kakun reunoille laitoin vielä näitä Funcakesin pehmeitä sokerihelmiä ja viimeistelyyn helmiäiskimallesuihketta.
Niin ja vauva on tehty tällä muotilla.



tiistai 8. heinäkuuta 2014

Raparperimuffinsit tuorejuustolla

Vielä näitä raparperireseptejä on tulossa, koska materiaalia löytyy enkä viitsi sitä hukkaankaan heittää. Voisihan raparperia kai pakastaakin, mutta minulla käy usein niin, että pakastimeen ne sitten jäävätkin....monen vuoden kuluttua alan ihmetellä, että mitäköhän tässäkin purkissa on.

Löysin tämän reseptin Painted by cakes blogista.

Raparperimuffinsit tuorejuustolla
Kylläpä olivat makoisia nämäkin!

Raparperimuffinsit tuorejuustolla

12 kpl ( minun annoksesta tuli 15 kpl)

3 dl raparperia paloiteltuna (noin 2 vartta)

150 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

200 g tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Sekoita keskenään sulatettu voi, kananmunat ja maito.
3. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne nesteisiin.
4. Kääntele joukkoon raparperin palaset.
5. Lusikoi taikina muffinivuokiin.
6. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri ja kananmuna.
7. Lisää pari lusikallista tuorejuustokuorrutetta jokaiseen vuokaan raparperitaikinan päälle.
8. Paista 25 minuuttia uunin keskitasolla ja nosta muffinssit ritilälle jäähtymään.

Itse lisäsin taikinaan hivenen kanelia. Viimekertaisiin muffinseihin se antoi kivan makuvivahteen. Kaneli tuntuu sopivan hyvin yhteen raparperien kanssa.
Mukavan nopeatekoinen resepti tämäkin.  Voihan tuon raparperin korvata vaikka omenalla tai marjoilla, jos jollekulle ei raparperi maistuu missään muodossa.
Meidän nuorimmaiselle nämä maistuivat vaikka hän ei yleensä raparperista perusta.
Kukkakoristeet on tehty Leivontatarvikeliike Mavilen hortensia muotilla ja lootuksen kukka - silikonimuotilla.




 

lauantai 5. heinäkuuta 2014

Mansikka-raparperikakku

Minun yksi ehdoton lemppari raparperileivonnaisista on tämä raikas mansikka-raparperikakku. Raparperin kirpeys ja mansikan makeus yhdessä luovat taivaallisen hyvän yhdistelmän. Tätä teen joka vuosi ja kun yhden kakun tekee, niin jo kohta on tekemässä toista. On vaan niin uskomattoman hyvää!

Mansikka-raparperikakku
Mansikoita kun vaan olisi ollut koristeeksi päälle, mutta en malttanut lähetä kauppaan niitä ostamaan - piti päästä leikkaamaan tästä pala ja herkuttelemaan.

Mansikka-raparperikakku

Pohja:
200 g margariinia                                                         
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
Täyte:
12 dl (noin 6 vartta) raparperia paloiteltuna
1 pussi pakastemansikoita ( 400 g) tai muita marjoja
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoa

1. Valmista ensin täyte jäähtymään. Viipaloi raparperit ohuiksi (noin 1/2 cm) viipaleiksi . Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperin palat, vesi ja sokeri. Ripottele joukkoon perunajauhot.
2. Sekoita puuhaarukalla pohjiaan myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota pois liedeltä.
Raparperiviipaleet jäävät vielä koviksi, pehmeiksi ne tulevat lopullisesti uunissa.
2.  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet, lisää siivilän läpi taikinaan. Taputtele 3/4 taikinasta irtoreunavuoan pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös.
3. Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen. Kauli loppu taikina vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle. Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 45 - 50 min.

Ainakaan minä en pysty tuota taikinakantta kaulimaan, on sen verran löysää. Lisäsin tälläkin kertaa siihen lopputaikinaan jauhoja jonkun verran ja taputtelin litteäksi jauhotetulla leivinpaperilla. Siitä sitten parhaani mukaan nostin sen kakun päälle. Vähän se repeili, mutta sitä sai siinä kakun päällä vielä korjailtua ja uuni korjasi loput.


Mansikka-raparperikakku
Nam...tuo täyte on melko löysää, mutta mielestäni saa ollakin. Toki voihan siihen lisätä perunajauhoja jos haluaa kiinteämmän täytteen. Kunhan ei tee täytteestä liisteriä :)
Huippuhyvää kakkua, suosittelen kokeilemaan!



 

perjantai 4. heinäkuuta 2014

Raparperikakku kondensoidulla maidolla

Raparperiä vielä riittää. Elämää Koivurannassa blogissa oli tällainen mielenkiintoiselta kuulostava raparperipiirakka / kakku. Helpon oloinen ohjekin, joten sitähän oli kokeiltava.

Raparperikakku kondensoidulla maidolla
Minun kakusta tuli ihan eri värinen kuin Nannen, liekö raparperia ollut vähemmän :) Nannen kakku oli kauniin vihertävä, minun tuollainen toffeenvärinen. Hyvää tämä silti oli, kondensoitu maito pehmentää kivasti raparperin kirpeyttä.
Kuvakin pikaisesti otettu iltamyöhällä, savijäniksen laitoin somisteeksi kun muuta en keksinyt.
Olisihan tätä ollut kiva koristellakin jollakin, mutta kun arki-ilta oli ja väsymys painoi päälle, niin en sen kummemmin siihen jaksanut perehtyä.

Pohja :
200 g digestivekeksejä
90 g sulatettua voita
Täyte:
300 g raparperiä
1 dl vettä
1 purkki kondensoitua maitoa
3 keltuaista

1. Murskaa keksit, lisää sula rasva ja sekoita hyvin. Laita 20 cm vuoan pohjalle leivinpaperi. Painele seos  vuoan pohjalle ja reunoille.
2. Keitä pilkottuja raparperejä vedessä noin 15 minuuttia.
3. Soseuta raparperit sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kondensoitu maito ja keltuaiset. Soseuta sauvasekoittimella vielä hetki.
4. Kaada täyte pohjan päälle, paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
5. Ota kakku pois uunista. Jäähdytä ja koristele.


 

Herkkuvaihto Mintun blogissa

Mintun blogissa on alkanut hauska herkkuvaihto! Ilmoittautuminen mukaan 17.7. saakka.
Itsekin ilmoittauduin, kuulosti ihan kivalta :) Voishan ne karkit  itsekin kaupasta ostaa, mutta onhan se paljon jännempää saada joku yllätyspaketti postissa.

Käykääpä tutustumassa!

Herkkuvaihto


 

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Voileipäkakkuja

Viime viikonloppuna tuli tilauksesta tehtyä myös kaksi voileipäkakkua. Toinen lihavoileipäkakku ja toinen kalaversiona.
Lihavoileipäkakun tein tällä tutulla reseptillä, klik . Yksinkertainen ohje, mutta kuitenkin niin hyvää!
Kalavoileipäkakun resepti on samasta kirjasta, päivitän sen reseptin tänne myöhemmin. Kirjoitan tätä tekstiä muualla kuin kotona, joten ei ole ohjetta tässä saatavilla juuri nyt.



Lihavoileipäkakku


Kalavoileipäkakku
Molemmissa kakuissa on käytetty sekä vaaleaa että tummaa leipää. Täytevälejä on yhteensä neljä.
Päällä on yrttituorejuustoa ja kuten kuvasta näkyy , salaattia, persiljaa, tilliä ynnä muuta maistuvaa.

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Mansikkakakku ilman liivatetta

Viime viikonloppuna tein uuden Pikku Myy kakun ja samoihin juhliin pyydettiin myös mansikkakermakakkua, koska ainakin yksi vieraista oli sellainen, joka ei pidä massalla päällystetyistä kakuista.
Täytteen ei tarvinnut olla ihan pelkästään kermaa ja mansikoita vaan sai laittaa siihen myös jotain muuta makua antamaan. Rahka kuulosti kivalta yhdistelmältä kerman kanssa ja koska kaupasta löytyi vielä mansikkarahkaa niin tuumasta toimeen.
Päätin tehdä kakun ilman liivatetta. Sellaisiakin on joskus kiva tehdä, nykyään käytetään niin paljon liivatteella hyydytettyjä täytteitä.

Mansikkakakku
Kakku tuli 2-vuotiaan tytön juhliin, joten koristeena käytin vaaleanpunaisia ruusuja ja perhosia.
Perhoset on tehty tällä muotilla.
Kakku on kuuden munan sokerikakkupohja. Täytteenä tässä oli siis mansikkarahkaa ja kermaa ja mansikoita tällä ohjeella.

Palakuvaa ei valitettavasti ole, koska en ollut itse niissä juhlissa kakkua syömässä :) Täyte kyllä maistui hyvältä, kun sitä maistoin. Tätä kakkua teen joskus itsellekin, helppo tehdä kun ei tarvitse pelailla liivatteiden kanssa.
 

Rahkainen mansikkatäyte ilman liivatetta

Rahkainen mansikkatäyte ilman liivatetta:

5 dl kuohukermaa
   
2 prk (à 250 g) mansikan makuista rahkaa 
1 dl sokeria                     
2 tl vaniljasokeria                 
1 1/2 l mansikoita  

Vatkaa kerma. Sekoita se rahkan kanssa, lisää sokerit. Paloittele mansikat joukkoon.
Tämä on sopiva määrä 24 cm kakkuun.