maanantai 25. maaliskuuta 2019

Minttusuklaakeksit

Viime lauantaina juhlimme pienellä porukalla mummin prinsessaa, jolla on tänään 3 v. synttärit. Niin se aika rientää ♥ Ensi lauantaina on uuden porukan voimin toiset juhlat. Pelkkää juhlaa meillä siis :)
Tein muun muassa minttusuklaakeksejä, joiden reseptin löysin yhdestä viime vuoden Kodin kuvalehdestä. 


Minttusuklaakeksit

 Taisi olla pääsiäisnumero, koska reseptissä erikseen mainittiin, että "karkkirakeet muistuttavat kuoriutuvia munia" . No tottahan se onkin :)

Minttusuklaakeksit 

200 g voita
2 dl kuohukermaa
2 1/2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
1 pussi marianne crush-rouhetta
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
Päälle : Marianne rakeita 

1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä käden lämpöiseksi.
2. Sekoita jauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
3. Muotoile taikinasta käsin pallonmuotoisia keksejä. Jätä leviämisvaraa. Painele jokiaseen taikinapalaan muutama karkkipallo.
4. Paista uunissa 200 asteessa 10-12 minuuttia. 

Hauskoja pikkuleipiä , ihan kuin joku mulkosilmäinen örkki. Voisi olla hauskaa tehdä näitä lasten kanssa. 
Hyvän makuisiakin ovat . Mureita ja mukavasti mintun makuisia. 
Vahingossa tein näitä isomman satsin kuin alunperin oli tarkoitus, mutta onpahan ensi lauantainkin juhliin jo pikkuleivät valmiina. 





tiistai 19. maaliskuuta 2019

Rosmariini-passionkääretorttu

Nappasin kauppareissulla K-ruoka lehden 2/2019  mukaani . Siinä olikin monta mielenkiintoista reseptiä. Samantien piti testata tätä erikoista kääretorttua. Siihen meni tuoretta rosmariinia. Rosmariini on aivan ihanaa ja alkoi kiinnostaa mltä se maistuu kääretortussa. 

Rosamriini-passionkääretorttu
 Tämä maistui keväisen raikkaalta! Tuo täyte oli niin hyvää. Päätin laittaa sitä joskus täytekakun täytteeksi , sopii varmasti erinomaisesti vaikka tumman kakkupohjan kanssa 
Kääretorttu itsessään ei onnistunut niin kuin piti, koska meillä ei ollutkaan sokeria kotona eikä jaksettu lähteä enää kauppaan.  Kaapista löytyi Steviaa. Päiväys mennyt, mutta ajattelin ettei se miksikään ( kaiketi) voi mennä. En kyllä meinannut millään saada stevia-kananmuna seosta vaahtoamaan. Loppujen lopuksi, pitkään vatkattuani se vaahtosi jotenkuten, mutta ei siitä niin kuohkeaa tullut kuin tavallisen sokerin kanssa. Pohja siis jäi vähän pieneksi ja lättänäksi. Täytettä oli siihen nähden runsaanlaisesti eikä tortun kääriminen sujunut kovin sutjakkaasti.
Toki maku oli mitä mainioin, joten ulkonäöllä ei sinänsä väliä ollut. Hyvä vaan, että tätä raikkaan makuista täytettä oli runsaasti. 

Rosmariini-passionkääretorttu 

pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
täyte:
2 dl vispikermaa
2 purkkia ( á 200 g) persikka-passionrahkaa ( Arlalla ainakin on)
2 rkl sokeria
3 passionhedelmää

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja hienonnettu rosamriini kevyesti käännellen. 
2. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 6 minuuttia.
3. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota paperi. Anna jäähytä.
4. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka ja sokeri. Kaavi lusikalla passionhedelmistä siemenet. Sekoita rahkaseokseen. 
5. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle. Kääri torttu leivinpaperiin ka nosta jääkaappiin maustumaan tunniksi. 
6. Siivilöi pinnalle tomusokeri. Koristele rosamariinilla ja passionhedelmällä.

rosmariini-passionkääretorttu
 Jospa seuraavalla kerralla kääriminenkin onnistuu paremmin, kun tekee pohjan tavallisesta sokerista. 
Sen verran hyvää tämä oli, että aion tehdä toistekin.

rosmariini-passionkääretorttu
Oikein sopiva herkku vaikka pääsiäispöytään.

torstai 14. maaliskuuta 2019

Porkkanaleipäruudut

Leipää pitäisi tehdä enemmän, sitä kun kuitenkin päivittäin tulee syötyä. Eikä leivän teko ole kuitenkaan niin kovin työlästäkään. Kun vaan pääsee alkuun , se siinä ja kaikessa muussakin leipomisessa ( ainakin minulle) on se hankalin osuus. Aloittaminen.
Leivotaan- lehden numerossa 1/ 2019 oli mielenkiintoinen  peltileivän ohje. Leipä sisälsi porkkanaa ja erilaisia siemeniä. Minulle auringonkukansiemenet , kurpitsansiemenet ynnä muut vastaavat ovat suurta herkkua, joten leipä lähti testiin. 


Porkkanaleipäruudut
 Hieman tuollaiseksi kostean oloiseksi tämä jäi sisältä , mutta minun mielestä ei haitannut. Oli mehevää leipää . 
Ehkä kohotuksessa joku meni vähän pieleen tms, mutta hyvin tämä meille maistui näinkin. 

Porkkanaleipäruudut:

50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 dl rypsiöljyä
160 g ( noin kaksi) porkkanaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl kokonaisia pellavansiemeniä
2 tl suolaa
2 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
 Koristelu  :
1/2 dl ruishiutaleita
3/4 dl siemensekoitusta 
1 muna

1. Murenna hiiva yleiskoneen kulhoon tai tavalliseen kulhoon, jos teet taikina käsin. Lisää vesi ja sekoita hiiva veden joukkoon. 
2. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää porkkanaraaste sekä muut aineet ja vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia , kunnes tuntuu kimmoisalta. 
3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota 30-40 minuuttia. 
4. Leivinpaperoi reunallinen uunipelti, 30 x 40 cm. 
5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Painele taikinaa kevyesti suorakulmion muotoon tai kauli uunipelln kokoiseksi. Anna leivän kohota liinan  alla 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
6. Koristelu : Sekoita kulhossa ruishiutaleet ja siemenet. Voitele rikki vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle seosta.
7. Leikkaa leipä 12 ruutuun taikinakaapimella tai terävällä veitsellä. Paista leipää uunin keskitasolla 25 minuuttia. Anna aivän jäähtyä leivinliinalla peitettynä ritilän päällä. 

Tykättiin kyllä ja toistekin aion tehdä. Ehkä ensi kerralla kypsyysaste/kohotus  osuu oikeaan vaikka ei tässäkään mitään vikaa ollut.   Laitoin tähän ohjeesta poiketen  myös pellavansiemeniä ja seesaminsiemeniä
 Kurpitsan- ja auringonkukan siemenistä tuli niin hyviä , kun paahtuivat uunissa! Vaikka syön niitä kyllä ihan sinälläänkin . :)

 

torstai 7. maaliskuuta 2019

Appelsiinisuklaakakku ( gluteeniton)

Leivotaan - lehdessä on taas ollut vaikka mitä ihanaa. Testattavaa riittää. Aloitin tästä suklaakakusta, jossa maistuu appelsiininen vivahde. 
Tämä on myös gluteeniton, toki tämän voi tavallisista jauhoistakin tehdä. 

appelsiinisuklaakakku
Tämä oli erittäin täyteläistä ! Leivonta-lehden sanoin " luksusta talveen" , pitää paikkansa kyllä.
Alla resepti hieman muunneltuna. 

Appelsiinisuklaakakku

1 3/4 dl oliiviöljyä 
140 g hasselpähkinöitä
1-2 appelsiinia
hyppysellinen suolaa
140 g gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
50 g kaakaojauhetta
3 isoa munaa
175 g muscovadosokeria ( tai ruokokidesokeria)
koristelu :
appelsiiniviipaleita
tummaa suklaata
hasselpähkinöitä
kullanväristä tomuväriä

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele leipävuoka kevyesti oliiviöljyllä. Vuoraa vuoka leivinpaperisuikaleilla. 
2. Raasta yhden pestyn appelsiinin kuori ja purista appelsiinimehua yhteensä 1 dl.
3. Jauha pähkinät yleiskoneessa niin, että koostumus muistuttaa karkeita korppujauhoja. Älä jauha liikaa etteivät pähkinät muutu öljyisiksi. 
4. Sekoita rouhe, kuoriraaste , suola ja loput kuivista aineista. Sekoita kaikki tasaisesti yhteen. 
5. Sekoita öljy ja appelsiinimehu kannussa. 
6. Laita munat ja sokeri toiseen kulhoon ja vatkaa 5-10 minuuttia kunnes seos on kolminkertainen.
  Kaada öljy-appelsiinimehuseos hitaasti munasokerivaahtoon ja kääntele varovasti joukkoon.

7. Kääntele varovasti jauhoseos kolmessa tai neljässä erässä munasokervaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista 50-55 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
8. Pistele kakkua päältä ja lusikoi 5 rkl appelsiinimehua, jota on esim. terästetty Cointreau liköörillä.  Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia. Kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.  
9. Kuorrute : Paloittele suklaa pieneen kulhoon. Kaada appelsiinimehu pieneen kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma appelsiinimehu suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi. Laita kuorrute sakenemaan jääkaappiin noin 20-25 minuutiksi. 
10. Paahda pähkinät ( en paahtanut). Laita ne pieneen kulhoon , lisää kullanvärinen tomuväri. Sekoita.
11. Kuorruta kakku suklaaseoksella, koristele kullatuilla pähkinöillä ja appelsiiniviipaleilla. 

Leivotaan lehdessä appelsiiniviipaleet olivat kandeerattuja. Sitä en jaksanut alkaa tekemään, mutta voisihan sitä joskus kokeilla. 
Laitan tähän vielä ohjeen siitä .

Kandeeratut appelsiiniviipaleet

300 g luomuruokosokeria
3 dl vettä
1 iso appelsiini

1. Leikkaa huolellisesti pesty appelsiini 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. 
2. Laita sokeri ja vesi laakeaan kasariin ja kiehauta. Keitä hiljalleen kunnen sokeri on sulanut. 
3. Lisää appelsiininviipaleet ja keitä niitä lempeästi 60-70 minuuttia kunnes viipaleet ovat läpikuultavia. Käännä viipaleita silloin tällöin kiehumisen aikana. 
4. Nosta viipaleet varovasti liemestä leivinpaperoidulle pellille kuivumaan. Anna kuivua vähintään 8 tuntia. Säästä sokeriliemi.

Sokerilientä käytettiin alkuperäisen resptin mukaan kakun kostuttamiseen. Jos siis kandeeraa viipaleet niin kannattaa säästää liemi siihen tarkoitukseen. 

appelsiinisuklaakakku

 

keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Tortillavuoka

Tämä on sen verran hyvää ruokaa, että laitan reseptin tännekin. Vanhin tytär tätä ensin teki ja antoi vinkin minullekin. Kaksi kertaa olen tätä jo tehnyt. Helppoa, nopeaa ja hyvää!


Lisää kuvateksti
Tortillavuoka

400 g naudan jauhelihaa tai 250 g Mifu jauhista
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 pkt (380/230 g) mustapapuja
1tlk tomaattimurskaa
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
Ripaus mustapippuria
3/4 tl suolaa
1 tlk ( 2 DL) ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
4-6 vehnätortillaa

1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Ruskista ne rasvassa kuumalla pannulla. Lisää jauheliha tai MIFU jauhis ja ruskista.
2. Huuhtele ja valuta mustapavut. Lisää pavut, tomaattimurska sekä mausteet pannulle. Hauduta kastiketta muutama minuutti.
Lisää ruokakerma ja kuumenna.
3. Leikkaa tortillat 4-6 sektoriin tai suikaleiksi. Kaada voidellun uunivuoan pohjalle ensin hieman kastiketta. Levitä päälle tasainen kerros tortillaviipaleita. Levitä päälle kastiketta ja jatka samoin vielä yksi kerros .
4. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista vuokaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.


Jäi pysyvään käyttöön tämä ruoka. Kyllä maistui!
Resepti K-ruoka -sivuilta.