keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Banaanin makuinen tiikerikakku

 Tiikerikakusta saa monenalaisia versioita tehtyä eri raaka-aineilla. Kotona oli yksi tumma banaani, joka oli hyvä saada käyttöön, joten päätin tehdä banaani-tiikerikakun. Muun muassa K-Ruoka-sivuilla on tällainen resepti. 


Banaani-tiikerikakku

Minun mielestä tiikerikakku on aina hyvää ja oli kyllä tämäkin versio! 

Banaani-tiikerikakku

200 g leivontamargariinia tai voita

2 dl sokeria

3 kananmunaa

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Banaanitaikinaan

1 tl sitruunankuorta raastettuna

1 rlk sitruunamehua

1-2 banaania

Suklaataikinaan : 

2 rkl kaakaojauhetta

1/2 rkl vahvaa kahvia  ( minä laitoin enemmän, ehkä noin 1,5-2 rkl)

( suklaahippuja / raastetta )


1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. 

2. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe. Ota taikinasta noin 1/3 osa erikseen .

3. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Soseuta banaani. Mausta banaanisose sitruunanmehulla ja kuoriraasteella. Lisää banaanisose isompaan taikinaan, kahvi ja kaakaojauhe puolestaan pienempään. 

4. Levitä taikinat kerroksittain kakkuvuokaan. Kypsennä 175 asteisen uunin alatasolla noin tunnin verran. 

Laitoin tosiaan tuohon suklaataikinaan raastettua suklaata joukkoon. Ai maiskista vaan, että oli hyvää . Käytin oikein vahvaa kahvia ja se antoi hyvää makua tuohon suklaaraitaan. 

Kyllä vaan suosittelen tätä kakkua ja teen taatusti uudelleenkin . 

Banaani-tiikerikakku 






sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Laskiaispulla

 Tänä vuonna testasin "ämmää" laskiaispullaksi. Reseptin olen löytänyt vanhasta keittokirjasta, josta on alkuperäispanos vuodelta 1914.  Tällä taikinalla tulee kuohkeaa pullaa . Tuli jopa niin kuohkeaa, että olisi voinut isompaan vuokaan laittaa . Tämä oli 22 cm vuoka ja toinen vuoka 24 cm. Tein taikinan kaksinkertaisena. 


Laskiaispulla

Tällä taikinalla tehty pulla pysyy pehmeänä ja tuoreen oloisena pitkään. Piti ihan ulos mennä kuvaamaan, kun talvikin tulla tupsahti takaisin. Valkoista ja valoisaa on ulkona. 



Vaikka nämä kerrokset ovat paksuja, niin kuivaa tämä pulla ei ollut edes seuraavan päivänä. Tässä on kerman lisäksi hilloa. Itse pidän laskiaispullasta mantelimassan kera , mutta toki hillokin maistuu . 

Halusin testata myös kermavaahtoa, joka on maustettu Mauste Sallisen nougatilla. Löysin heidän ohjeen, jossa 150 g nougatia sulatetaan ja lisätään se 2 1/2 desilitraan  kermavaahtoa. Ai sentään , olipahan hyvää. Itse vaan maistoin sitä vähän, koska nougat sisälsi runsaasti laktoosia. En viitsinyt ehdoin tahdoin hankkia vastavaivoja vaikka tämä nougatkerma olikin valtavan hyvää. 



Tämä "ämmän " taikina jaa löysähköksi, joten siitä ei oikein pullia pysty pyörittämään.  Vuokaan laitettavaksi pullaksi se sopii hyvin. 

Laskiaispulla 

Marraskuun kaktus / joulukaktus kukkii vieläkin hienosti meidän kuistilla. Tosin se aloittikin kukintansa vasta reippaasti tämän vuoden puolella eli tätä on kai sitten "tammikuun / helmikuun kaktus" :D Ainakin omasta mielestään. Ikinä tämä ei ole jouluna kukkinut. 



perjantai 17. helmikuuta 2023

Babyshowerkakku

Keskimmäisen tyttären paras ystävä saa vauvan ja sain tämän ystävän vauvakutsuille tehdä kakun. Nella on myös meille tuttu pitkältä ajalta, koska tytöt ovat olleet ystäviä jo pitkään. Kunnia oli saada tehdä hänen juhliin kakku. 

Kakulle ei ollut muita toiveita kuin että se olisi korkea. Kovin korkeaa kakkua en olekaan aiemmin tehnyt, joten vähän se mietitytti. Lähdin kuitenkin tekemään kakkua ns. kuppitekniikalla. Kananmunat korkeaan lasiin,  sokeria toiseen lasiin saman verran ja kolmanteen jauhoja yhtä paljon. Sillä sai hyvin koossa pysyvän kakkupohjan. Pohjia tein korkeahkoon 20 cm vuokaan kaksi erillistä. 



babyshowerkakku

Kakun täytteiksi tein marjamousseen , johon käytin mansikka-mustaherukkasekoitusta. Toinen täyte oli vaniljamoussee.  Valumat ovat vaahtokarkista ja kermasta tehtyjä ja sen ohjeen löysin Kakkutarhan blogista .  Valumissa on toivomisen varaa, mutta ihan kamala kiire tuli lopussa . Sen voin sanoa, että minusta ei olisi mihinkään kilpailuun, esimerkiksi vaikka Koko Suomi leipoo - kisaan. Nostan hattua kaikille, jotka siihen osallistuvat. Se paine kun leipoo "kelloa vastaan" , kun koko ajan kurkistaa , että kuinka paljon onkaan aikaa vielä . Hermot menevät ja kaikki välineet katoavat jonnekin . Keittiökin oli kuin pommin jäljiltä kun lopulta sain kakun valmiiksi. 

Kakun reunoilla on kermaa ja pursotukset päällä ovat marenkivoikreemiä. Macaronsien täytteenä on vaniljainen täyte. Macaronseja sainkin tehdä useamman satsin ennen kuin sain sellaisia, joita kehtasin laittaa kakun päälle. Nämäkään eivät mitään täydellisiä ole, joten harjoittelu jatkukoon

babyshowerkakku

Juhlissa oli myös kolme gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa ja meidän Ronja, joka käyttää maidotonta. Heille tein erillisen gluteenittoman ja maidottoman kakun. Kävikin köpelösti sen kakun kanssa. Mieleen jo puikahti, että näinkö jatkuu epäonni kakkujen kanssa.  Gluteeniton kakkupohja on pehmeämpää kuin tavallinen eikä kinuskimoussee toiminut ihan samalla tavalla kookoskermalla kuin kuohukermalla.  Kun olin laittanut kakun päälle koristeeksi macaronseja ja jonkun ajan kuluttua ottaessani kakkua ulos jääkaapista huomasin, että kappas vaan , se on romahtanut toiselta puolelta. Hetkeksi iski jo epätoivo , mutta sain sen verran kakkua korjattua , että kehtasin sen antaa eteenpäin



Leikkasin kakusta romahtaneen palan pois ja pursotuksia + epäonnistuneita macaronseja tilalle. Kakku oli kuulemma hyvän makuista kyllä. Ensi kerralla muistan, että gluteenittomaan kakkuun pitää tehdä hieman jämäkämpi täyte. Tosin tuo kinuskimoussee olisi ollut ihan sopivan jämäkkä kuohukermalla, mutta oli tällä maidottomalla versiolla vähän löysempää. 

No, näistä taas oppi yhtä sun toista. Yritän ne muistaa seuraavalla kerralla.  JHa macarons harjoittelut jatkuvat. 


tiistai 14. helmikuuta 2023

Banaani-pähkinämuffinit

Kuten varmaan on tullut ilmi, niin pidän kirpputoreista ja saisin niissä kulumaan aikaa vaikka kuin kauan. Yleensä etsin kirpputoreilta kirjoja . Toki muutakin tarttuu aina välillä mukaan , muun muassa vaatteita jos niille on tarvetta. Suosin kirpputoreilta ostamista niidenkin osalta. Toki joitain vaatteita tulee ostettua uusinakin , mutta vain tarpeeseen. 

Tällaisen "Maistuvat muffinit" - kirjan löysin kesällä joltain kirpputorilta. Taisi olla Kemijärveltä lomareissun aikana. Toistaiseksi olin kirjaa vain selaillut, mtta nyt otin testattavaksi banaani-pähkinämuffinit. 


Banaani-pähkinämuffinit

Oikein hyviä olivat ! Pähkinä antaa leivonnaisiin kyllä niin hyvää makua , ainakin minun mielestä. Pidän pähkinöistä muutenkin, joten sen takia varmaan ne maistuvat leivonnaisissakin.  Tässä resepti :

Banaani-pähkinämuffinit

225 g venhäjauhoja

1 1/4 tl leivinjauhetta

1/4 tl ruokasoodaa

2 kypsää banaania

115 g pehmeää voita / margariinia

115 g sokeria

1/2 tl vaniljauutetta / vaniljasokeria

2 munaa

4 rkl ranskankermaa

55 g karkeaksi rouhittuja pähkinöitä

Kuorrute: 

175 g pehmeää voita / margariinia

350 g tomusokeria

50 g karkeaksi rouhittuja saksanpähkinöitä


1. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Aseta uunipellille 14 paperivuokaa. Minä laitan paperivuoat aina muffinspellin koloihin. Pysyvät paremmin koossa niin.

2. Sekoita kuivat ainekset keskenään. 

3. Laita voi, sokeri ja vaniljauute kulhoon, vatkaa kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen välillä hyvin vatkaten. Lisää sitten muhennettu banaani, ranskankerma ja saksanpähkinät. Kääntele jauhoseos taikinana teräslusikalla. 

4. Lusikoi taikina vuokiin ja paista noin 190 asteessa kullanruskeiksi eli noin 25 minuuttia. Anna jäähytä.

5. Tee kuorrute vatkaamalla ensin voi kuohkeaksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kun muffinit ovat jäähtyneet, pursota kuorrutetta tähden muotoisela tyllalla muffinien päälle. Koristele saksanpähkinöillä. 


Banaani-pähninämuffins


Helppo ja nopea herkku tehdä. Teen toistekin :) 

Kirjasta ja kirpputoreista tuli mieleen, että pitääkin tehdä joku kunnon kirpparikierros pitkästä aikaa joku viikonloppu. Josko löytäisi "aarteita"