Yksi kirpputorilöytöni tältä kesältä on Johan Åkerbergin "Muffinsikirja" . Kirjassa on sekä suolaisia että makeita reseptejä. Ensimmäisenä testiin lähti tiikerimuffinsit.
Tiikerimuffins |
Yksi kirpputorilöytöni tältä kesältä on Johan Åkerbergin "Muffinsikirja" . Kirjassa on sekä suolaisia että makeita reseptejä. Ensimmäisenä testiin lähti tiikerimuffinsit.
Tiikerimuffins |
Kahvikääretorttu |
Rahkapiirakka on aina hyvää; pullapohjaan tai murotaikinaan tehtynä. Tämän mehevän rahkapullan ohjeen löysin K-Ruoka -sivuilta .
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/omena-rahkapulla
Olikin mehevää ja hyvää !
Ainekset :
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
12 - 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
Täyte
2 prk rahkaa, yhteensä 500 g
1 dl sokeria
1 purkki ( 350 g) omenasosetta
2 kanamunaa
2 omenaa
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa niin katso ohje pussista. Lisää kananmunat , sokeri, kardemumma, suola . Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä margariini / voi. Taikina saa olla pehmeää, mutta kuitenkin käsistä irtoavaa. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
2. Sekoita rahka, munat, sokeri ja omenasose keskenään. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.
3. Leikkaa kohonneesta taikinasta 2/3 pala. Kauli taikina ison uunipellin kokoiseksi . Pyörittele lopputaikinasta nauhoja piirakan päälle laitettavaksi. Kohota .
4. Levitä kohonneen piirakan päälle rahkatäyte. Nosta nauhat ristikoksi piirakan päälle. Aseta omenaviipaleet rahkan päälle. Voitele reunat ja ristikko kananmunalla.
5. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Vihje : Mikäli sinulla on pienempi uunipelti, jaa taikina puoliksi uunipelliä varten. Tee 1/3 taikinasta nauhat piirakkaan ja leivo lopusta 1/3 taikinasta pikkupullia. Paista pikkupullia 225 asteessa 8–10 minuuttia.
Näkyy tämän vuoden omenasato olevan aikamoinen. Ollaan viemässä omenia mehustamolle , koska siihen saa uppoamaan suuren osan sadosta. Meillä on seitsemän omenapuuta.
Leivoin tällaisen omenakakun, jonka reseptin löysin Meillä kotona-sivustolta. Tähän meni vaivaiset 500 g omenia, mutta meni edes jotain.
Omenakakku
500 g omenia
130 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 munaa
1 keltuainen
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Voitele ja jauhota tai vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka tai piirakkavuoka ( halkaisija noin 20 cm).
2. Kuori omenat ja leikkaa ne noin 1/2 cm viipaleiksi.
3. Sulata voi paistinpannulla miedolla lämmöllä. Ota noin 1 dl sulaa voita talteen. Paista omenia lopussa voissa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.
4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola.
5. Vatkaa munat, keltuainen ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
6. Kääntele kuivat aineet ja 1 dl voisulaa kevyesti munavaahtoon nuolijalla.
7. Kääntele lopuksi taikinaan omenaviipaleet ja voi, jossa omenat paistettiin. Kaada taikina vuokaan.
8. Paista kakkua 180 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
9. Anna kakun jäähtyä vähintään kaksi tuntia tai anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Tässä olisi varmaan hyvä käyttää happamia omenia , koska melko makeaa tämä oli. Tai ehkä sokerin määrää voi vähentää. Erittäin hyvää tämä kyllä oli .