sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Olut-suklaakakku

Tämän reseptin löysi aviomies K-ruoka-sivuilta ja ei muuta kuin testaamaan. 




Ihana mutakakkumainen koostumus! Ei se oluen maku mitenkään läpi puskenut. Jos olisin maistanut ilman, että tiesin taikinan sisältävän olutta, niin en olisi huomannut mitään. Nyt sitä mukamas jonkun vivahteen oli maistavinaan, mutta liekö ollut vain kuvittelua. 
Minulle kävi taas  kuten käy melko usein - tällä kertaa unohdin kananmunat. Luen välillä reseptit nopeasti silmäillen ja raaka-aineita unohtuu taikinasta pois. 
Mielestämme ei haitannut ollenkaan, lopputulos oli silti hyvä. Ajattelin kylläkin testata tätä toiste myös kananmunien kera, jotta näen millainen tämän kuuluisi olla. 
Vuokana käytin sydämen muotoista irtopohjavuokaa. Leveimmästä kohdasta noin 20 cm

Olut-suklaakakku 

150 g margariinia tai voita
2 dl stoutia (esim. Murphy´s)
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja 
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl sokeria
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Kuorrutus:
180 g maustamatonta tuorejuustoa
50  pehmeää voita
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl vaahterasiirappia

1. Sulata voi. Lisää jäähtyneen voin joukkoon huoneenlämpöinen olut. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kierrevatkaimella kulhossa ja lisää voi-olutseos. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon nesteet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääntele suklaarouhe taikinan joukkoon. 
3. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 20 cm). Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota kakku varovasti vuoasta. Kakku saa jäädä keskeltä taikinaiseksi. 
4. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto, voi, tomusokeri ja vaniljasokeri sileäksi kuorrutukseksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle. Valuta kakun päälle vaahterasiirappia juuri ennen tarjoamista. Säilytä kakku jääkaapissa.

Käytin tähän maidotonta suklaata , koska keskimmäinen tyttäremme on taas kotimaassa eikä käytä maitotuotteita. 
Kuorrutteen tein ihan maitoa sisältävistä raaka-aineista. Ronja kaapi kuorrutteen pois omasta kakkupalastaan. 

Ronja tosiaan tuli Skotlannista hieman aiemmin kuin oli aikonut. Johtuen tästä maailmaa valtaavasta pandemiasta. Hän aikaisti lentoja noin kahdella viikolla ja saapui juuri ennen kuin "rajat sulkeutuivat". Tosin olisihan tänne silti suomalaiset kotimaahansa päässeet senkin jälkeen. 
Kovin oli hermoja raastavaa se aika, kun Ronja yritti lentojaan aikaistaa. Sas oli jo ehtinyt lentonsa perua eli heillä ei ollut tarjota aikaisempaa lentoa. Ja se varsinainen varattu lento 3.4. oli myös epävarmalla pohjalla. Se oli vielä olemassa, mutta sen kohtalosta ei tiennyt kukaan sinä vaiheessa. 
Muutkin lentoyhtiöt alkoivat perua kilpaa lentojaan ja meitä kaikkia hirvitti miten käy Ronjan kotiinpaluun. 
Lopulta hän sai lennon Air Francelta , Pariisin kautta . Air France lensi Pariisiin ja sieltä Finnair Helsinkiin. Jännitettiin kuitenkin viimeiseen saakka sitä, että tuleeko viime hetken ilmoitus lentojen perumisesta tai jotain vastaavaa.
Onneksi ei tullut . Pariisi - Helsinki välillä oli enää vain pelkkiä suomalaisia , kokonaiset 29 kappaletta. Ronja oli businessluokassa yksin. Hän oli ottanut business-luokan lennot, jotta varmasti saa reilun vuoden aikana kerääntyneet tavaransa mukaan ilma ylimääräisiä kustannuksia. Hyvä niin, sillä lennolla ainakin oli etäisyydet muihin matkustajiin kohdillaan. 

Nyt hän on ollut kotona karanteenissa ja minäkin etätöissä hänen kotiinpaluun takia . Oireita ei ole tullut ainakaan. Epätodennäköistä, että hän olisi viruksen Skotlannista saanut ( oli kotona enimmäkseen ja teki opinnäytetyötä), mutta lentokentät vähän huolestuttivat. 


Näillä mennään. Poikkeuksellista aikaa ihan kaikille. Välillä tule olo, että tapahtuuko tämä ihan oikeasti. Ei vielä jokin aika sitten olisi tällaista uskonut olevan edessä. 
Kotona olemme pysytelleet mekin . Siivottu, leivottu, pelattu tyttöjen kanssa lautapelejä. 
Toivotaan viruksen pikaista talttumista . Terveyttä teille kaikille, voikaa hyvin!

( ja nyt en oikeasti tiedä miksi tekstissä näkyy, että olisi eri fonteilla tai eri kokoisilla kirjaimilla kirjoitettua vaikka ihan samaa käytin koko ajan. Yritän selvittää ja korjata.)




perjantai 6. maaliskuuta 2020

Porkkana-punajuurikakku

Jatketaanpa näillä juureksia sisältävillä leivonnaisilla. Tätä kakkua söimme laskiaisen aikaan. Reseptin olen ottanut talteen MTV:n reseptisivuilta. 
Tähän kakkuun raastoin punajuuren pienemmällä terällä kuin brownieita tehdessä. Ihan oli se mielessä, että kelpaisi meidän Roosallekin. Hän  kyllä kysyi " onko tässäkin jotain erikoista tai outoa mukana" ennen kuin maistoi ja pakkohan minun oli tunnustaa, että on taas punajuurta. Hän söi kuitenkin eikä tässä punajuuri häirinnyt häntä ollenkaan. Se ei noussut kakussa mitenkään esiin, koska oli raastettu pieneksi. 


Porkkana-punajuurikakku
Me kyllä pidettiin tästä kovasti! Ihanan mehevää niin kuin porkkanakakku yleensäkin ja punajuuri antoi mukavaa twistiä vaikka ei makuna noussutkaan hallitsevasti esiin. 
Tein tämän sydänvuokaan, joka on leveimmästä kohdasta 22 cm ja pituus 20 cm. Eli 20 - 22 cm pyöreä vuoka voisi olla sopivan kokoinen. 

PORKKANA-PUNAJUURIKAKKU

2 kananmunaa
1 keltuainen
1,5 dl sokeria (noin puolet siitä fariinisokeria)
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
ripaus suolaa
ripaus kanelia
0,5 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
n. 100 g porkkanaraastetta
n. 100 g punajuuriraastetta
0,5 dl mantelirouhetta
1 dl öljyä

Kuorrute:
300 g mascarponejuustoa
100 g voita
n. 2 dl tomusokeria
tilkka sitruunan tai limen mehua

1. Vaahdota munat, keltuainen ja sokerit. Lisä joukkoon yhteen sekoitetut kuivat aineet.
2. Lisää öljy ja viimeisenä raasteet ja mantelirouhe.
3. Kaada vuokaan ja paista noin 165 asteisessa uunissa 45 - 50 minuuttia. Annan kakun jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
4. Vaahdota kuorrutuksen aineet keskenään ja mausta sitrusmehulla. Kuorruta kakku.

porkkana-punajuurikakku 
Tuosta kuorrutteesta jäi aika paljon yli. Silti tuli paksuhko kerros kakun päälle. Saattaisi jopa puolet riittää. Minulle kävi niin, että unohdin laittaa taikinan joukkoon mantelirouheen. Hyvää oli kyllä ilmankin. Täytyy ensi kerralla laittaa myös rouhe mukaan. 
Tätä täytyy tehdä toistekin. Oli kyllä hurjan mehevää ja makoisaa. Jopa Roosan mielestä.