keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Appelsiinin makuinen taatelijuustokakku

 Meillä oli tuoreita taateleita kaapissa, joten aloin miettiä mitä niistä voisi tehdä. K-ruoka - sivuilta löytyi muunmuassa mielenkiintoiselta kuulostava taatelijuustokakku. 

En oikein tiedä sanoisiko tätä taatelijjustokakuksi vai appelsiinijuustokakuksi. Juustokakkumassassa maistuu ihanasti appelsiini, mutta pohjan päällä on taatelia ja tuossa marmoroinnissa myös. Minulla marmorointi ei ihan mennyt niinkuin piti. Marmorointiin tarvittava "tahna" jäi liian paksuksi, joten se ei oikein sekoittunut massaan vaan jäi kakun pinnalle.

Taatelijuustokakku 

Hurjan hyvää tämä oli! Jos taatelit eivät maistu, niin miksei tuossa pohjan päällä voisi käyttää jotain  marjoja tai vaikka rusinoita. Tai jättää kokonaan laittamatta yhtään mitään siihen. 

TAATELIJUUSTOKAKKU 

Pohja: 

200 g digestive keksejä
75 g voita / margariinia
1/2 tl kanelia
150 g pehmeitä tuoreita taateleita

Täyte :

2 rasiaa ( á 180 g) tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
2 rkl appelsiinimehua
2 tl appelsiininkuorta raastettuna
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa

Taatelisose päälle :

50 g ( 4-5 kpl) pehmeitä tuoreita taateleita
noin 4 rkl keihuvaa vettä
ripaus kanelia 

1. Kiinnitä irtopohjavuoan  ( 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi .

2. Hienonna keksit ja sekoita joukkoon kaneli ja sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta jääkaappin odottamaan.

3. Poista kaikista taateleista kivet ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. 

4. Laita kakun päälle tulevaa sosetta varten olevat taatelit kulhon ja kaada kiehuva vesi päälle. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa 1/2 rkl vettä kerrallaan , jotta saat seoksesta tasaisen ja juoksevan.  Mausta kanelilla, jäähdytä. 

5. Sekoita notkistettu tuorejuusto, rahka, kerma , maissitärkkelys, appelsiinimehu ja -kuori, sokeri ja vaniljasokeri kierrevatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen kierrevatkaimella vatkaten. 

6. Jaa taatelipalat tasaisesti keksipohjan päälle. Kaada täyte varovasti vuokaan taatelipalojen päälle. Laita taatelisose pursotinpussiin ja pursota spiraalin muotoisesti kakun päälle. Vedä veitsellä tms. marmorointikuvio. 

7. Paista 150 asteen lämmössä uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa paiston loppuvaiheessa niin peitä se leivinpaperilla. Sammuta uuni ja anna kakun olla jälkilämmössä vielä 30 minuuttia. 

8. Nosta kaku uunista ja anna jäähtyä vuoassa huoneenlämpöiseksi. Peitä kakku kevyesti foliolla. Siirrä jääkaappiin ja anna tekeytyä mielellään yön yli. 
Irrota kakun reunat varovasti veitsellä. 

Minä käytin vatkaamisen ihan tavallisia vatkaimia , koska en löytänyt kierrevatkaimia mistään. Tuskin haittasi lopputulosta . Laitoin leivinpaperista suikaleet myös vuoan reunoille paistovaiheessa . Halusin varmistaa ettei kakku ainakaan kovin paljon tartu vuokaan kiinni. 
Tällä tavalla kakku olikin helppo irrottaa vuoasta ja leivinpaperisuikaleet puolestaan kakusta. 

Tuo appelsiininmakuinen juustokakkumassa paistettuna oli ihan valtavan hyvää! Tästä saattoi tulla yksi meidän lempparikakuista . Ainahan tähän ei edes taateleita tarvita. 
Täytyy tuo marmorointimassa tehdä juoksevammaksi ensi kerralla, jotta saa senkin onnistumaan. Nyt se tosiaan jäi aikalailla pinnalle eikä kuvio onnistunut. 





 

 


tiistai 9. tammikuuta 2024

Banaanimuffinit maapähkinäkuorrutteella

 Postissa tuli Leivotaan - lehden erikoisliite Arjen parhaat. Ja voi mitä ihania reseptejä siellä olikaan!  Nämä banaanimuffinit jäivät heti mieleen, koska sattui olemaan mustuneita banaaneja ja maapähkinävoitakin . Eipä sitten  muuta kuin reseptiä testaamaan. 


Banaanimuffins

Tuo kuorrute ei nyt kovin kauniisti muffinien päälle tullut, koska en hoksannut laittaa siihen hieman enemmän tomusokeria. Ohjeessa oli 150 g tuorejuustoa , mutta käytin siihen koko 180 g rasian ettei jääkaappiin jää mitään jämiä. Useimmiten jämät nimittän jäävät käyttämättä vaikka kunka pyhä ajatus olisi saada kaikki käyttöön.  Kuorrute jäi hieman löysäksi, mutta makuunhan se ei vaikuttanut yhtään. 

BANAANIMUFFINS MAAPÄHKINÄVOILLA  / 12 kpl 

125 g voita tai margariinia

2 kypsää banaania ( käytin yhden, koska toinen oli jo ihan musta)

2 munaa

1 1/2 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl kardemummaa

1 tl vaniljasokeria

Kuorrute:

1 dl sileää maapahkinävoita

150 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Koristelu :

suolapähkinöitä , banaani


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita paperiset muffinivuoat muffinspellin koloihin. 

2. Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä. 

3. Muussaa banaanit haarukalla .

4. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 

5. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet . 

6. Sekoita banaanisosetta , jauhoseosta ja voisulaa vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Käännä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 

7. Täytä vuoat 1/4 tilavuudeltaan taikinalla. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Annan jäähtyä.

8. Valmista kuorrute. Vatkaa maapähkinävoi ja tuorejuusto yhteen. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri koko ajan vatkaten. Lusikoi täyte pursotinpussiin.

9. Pursota kuorrute jäähtyneille muffinseille. Koristele. 


Minun piti pursottaa kuorrute sileällä tyllalla , koska meillä oli kotona sellaista maapähkinävoita, joka ei ole ihan sileää. Pidän itse enemmän juuri tällaisesta, jossa on pähkinän murusia seassa. Kuorrutetta en näin ollen saanut pursotettua tähtityllalla . Sekään ei haitannut, koska omaan käyttöön nämä tulivat. Jos haluaa pursottaa kauniimmat kuviot tähtityllalla niin kannattaa tosiaan käyttää sileää maapähkinävoita. 

Erittäin maukkaita olivat! Teen toistekin. Nämä oli nopea  tehdä, joten menee hyvin arkiherkkunakin. 




tiistai 2. tammikuuta 2024

Piparkakkumokkapalat

 On ollut uskomattoman kiireinen pari kuukautta . Aiemminkin olen täällä maininnut, että toimin eläinsuojeluyhdistys Slek ry:ssä ja sen toiminnan osalta oli vaikka  mitä juttuja marraskuussa ja joulukuussa. 

Meillä oli tukihuutokauppa kissojen eläinlääkärikuluja yms. kuluja varten  facebookissa - ihan ensimmäinen meille, joten kaikki oli uutta ja työlästä. Huutokaupan päättyminen osui yhteen joulupuukeräyksen aloittamisen kanssa, joka sekin tuottaa kovasti hommia pienelle porukalle. Se tosin on jo rutiinia, mutta keräys on vuosien kulussa tullut sen verran tunnetuksi, että se tuottaa ihanan paljon lahjoituksia. Niitä haemme eri myymälöistä vähän väliä ja kuskaamme varastolle , kuin myös teemme uusia kuvia puihin ripustettaviksi. 

Ja osuihan tuohon marraskuun loppuun vielä kissaperheen talteen ottokin maatilalta . Omistaja pyysi ottamaan kissat talteen , koska kyseessä on iäkkäämpi ihminen, joka halusi ulkona pihapiirissä pyörivät kissat turvaan ja lämpimään. Hyvä näin, koska siellä oli kaksi pientä pentuakin ja todennäköisesti kylmä talvi olisi koitunut niiden kohtaloksi. 

Ja vielä kaiken päälle tuli korona jälkitauteineen. Sitkeä tauti olikin, kolme viikkoa tuli sairastettua. 

 Leiponut olen toki jonkun verran, eihän sitä lopettaa voi. Aika on vaan ollut niin kortilla. Myyjäisissä olin Röölässä Rymättylässä tuttuun tapaan, en muualla .  Ja olihan tässä vielä nuorimman lapsenlapsen 1 v. synttäritkin. Toki mummi teki sinne kakun! Lapsen äiti leipoi onneksi melkein kaikki muut . 

Näitä piparkakkumokkapaloja olen tehnyt aiemminkin hieman eri reseptillä. Hyviä olivat nuo aiemmat ja olivat kyllä nämäkin, joita tänä vuonna tein! 

Piparkakkumokkapala



Tämä resepti on Kodin kuvalehden "Piparkakku" - lehdestä. Siitä lehdestä olen aikaisemmin tehnyt piparibebe-leivokset  , erinomaisen hyviä nekin!

Piparkakkumokkapalat 

200 g voita tai margariinia

2 dl fariinisokeria

1 1/2 dl siirappia

3 munaa

2 dl vahvaa kahvia

5 1/2 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa 

3 rkl kaakaojauhetta

3 tl piparkakkumaustetta

Kuorrute:

6 dl tomusokeria

3 rkl kaakaojauhetta

1 tl kanelia

75 g voita / margariinia

3 rkl vahvaa kahvia

1. Vaahdota voi ja sokeri. Valuta siirappi vaahtoon ja lisää munat yksitellen. 

2. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan vuorotellen kahvin kanssa. 

3. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteessa noin 13-15 minuuttia. 

4. Siivilöi kulhoon kaneli, kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita sulatettuun voihin kahvi ja kaada se sokerin sekaan. Sekoita tasaiseksi.

5. Levitä kuorrute kakkupohjalle ja koristele piparkakuilla. 


Oikein hyviä olivat ja maistuivat lapsillekin. Mokkapalat melkein aina maistuvat kaikille, mutta ajattelin , että saattaisi tuo vahva kahvi taikinassa vaikuttaa siihen, että ei ole lasten suosikki. Ei vaikuttanut. 

Nyt alkuvuoteen toivon enemmän aikaa leipoa . Niin paljon kaikkea kivaa olisi, jota haluaisi kokeilla , mutta ei (mukamas) ehdi.