sunnuntai 20. marraskuuta 2022

After eight - mutakakku

Osallistuin instagramissa ( tita_ntupa)  Dansukker Suomen kuukauden haasteeseen koskien lohtuherkkuja . Kysymys kuului millaiset lohtuherkut sulostuttavat pimeää marraskuuta.

Lohtuherkkuna voi olla oikeastaan mikä vaan. Pulla , leivos, kakkupala. Pulla esimerkiksi vie lapsuuden muistoihin. Meillä äiti leipoi joka perjantai pullaa . Pitkoja, pikkupullia , korvapuusteja. Pelkkä pullan tuoksu tuo lapsuuden mieleen. Muistan sen, että velipoika otti pitkosta siivuja ja laittoi voita päälle. 

 Toisaalta taas mielestäni suklaa sopii lohtuherkuksi mihin vain tilanteeseen ja varsinkin mutakakkua on lohtuherkkua parhaimmillaan . Ihanan tahmaista ja suklaista ja sen kanssa sopii mainiosti vaikka pala jäätelöä. Eiköhän siinä ole lohtua jo vaikka kuinka! 


After eight mutakakku


Olen aiemminkin julkaissut blogissani tämän mutakakun reseptin ( KLIK). Laitetaanpa vielä tähän alle kertaalleen :

AFTER EIGHT - MUTAKAKKU 

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
150 g taloussuklaata

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne siivilän läpi taikinaan.
3. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
4. Leikkaa kakkuvuokaan ( 23 - 24 cm) pohjaa reilusti suurempi pala leivinpaperista. Kaada taikina vuokaan paperin päälle.
5. Paista 200 asteessa 12 - 15 minuuttia. Kypsä mutakakku on pinnalta ja reunoilta kypsä, mutta sisältä kostea ja suklainen.
6. Laita after eight suklaapalat heti uunista otetun kakun päälle , jotta suklaa hieman sulaa.
7. Koristele jäähtynyt kakku esimerkiksi tomusokerilla, marjoilla tms.

Mutakakkujakin on monenlaisia ja kaikki ne ovat hyviä. Tämä versio on ihanan suklainen, koska taikinassa on suklaata ja päälle tulee vielä after eight- paloja. Kyllä äkkiä murheet unohtuvat ainakin hetkeksi, kun tätä lusikoi suuhun. 


keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Porkkanakakku erilaisina versioina

 Porkkanakakku taitaa olla yksi suosituimmista resepteistä. Ja siitä näkee monenlaisia versioita netissä tai lehdissä. Useissa kahviloissakin on tarjolla yleensä aina  porkkanakakkua.  " Porkkanaleivos " oli yksi varhaisimmista julkaisemistani  resepteistä täällä blogissa.  Silloin tein leivokset (tai kakun) reseptillä, jonka olen saanut Ruotsissa asuneelta silloiselta työkaveriltani. Siinä on ainakin kuorrutteen teossa eroavaisuutta moneen muuhun reseptiin - kuorrutteen raaka-aineet sulatetaan kattilassa.  Tämä kuorrute on kyllä valtavan hyvää - ei liian makeaa eikä sitä tule kakkuun mitään paksua kerrosta. Kuorrutteen lämmittäminen kattilassa antaa sille hieman kinuskista makua. 



Tuo itse kakku on erittäin pehmeää ja mehevää. Monia muitakin porkkanakakkuja olen tehnyt, mutta aika ajoin palaan juuri tähän kakkuun. Yksi parhaista ehdottomasti. 

PORKKANALEIVOS

Pohja:
4 kananmunaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
1 1/2 tl ruokasoodaa
6 dl porkkanaraastetta 
2 rkl ruokaöljyä

Kuorrutus :
noin 260 g tuorejuustoa ( minulla oli vain 1 rasia 200 g ja hyvää tuli silti)
60 g voita tai margariinia
3 1/2 dl tomusokeria

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. 
2. Sekoita kuivat aineet vaahtoon mielellään siivilän läpi. 
3. Lisää porkkanaraaste ja öljy. 
4. Kaada uunipellille ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.
5. Kaada kuorrutuksen ainekset kattilaan. Anna lämmetä miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen. Älä lämmitä kiehumispisteeseen saakka. Kaada kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Koristele haluamallasi tavalla. 



Tämä on kyllä suussa sulavan hyvää.  Varmaan pahaa porkkanakakkua ei ole olemassakaan. 

Kerronpa tässä samalla mitä erilaisia porkkanakakkuja olen tehnyt. Näiden lisäksi on varmaan olemassa paljon muitakin ,mutta näitä olen itse joskus tehnyt. 

 Kohtahan on joulusesonki ja siihen sopii hyvin tämä jouluinen porkkanakakku .  Siihen laitetaan vähän muitakin mausteita ja kanelia ja sanomattakin on selvää, että on huikean hyvää !

Jouluinen porkkanakakku 

Gluteenittoman versionkin olen porkkanakakusta tehnyt . Siinä oli lisäksi omenasosetta ja hasselpähkinärouhetta. Sitä ei edes tarvinnut vatkata vaan oli tyyliin " raaka-aineet  kulhoon ja sekoita".


Gluteeniton porkkanakakku 


Porkkanakakkua voi tehdä myös jonkin toisen juureksen kera , kuten tällaista porkkana-punajuurikakkua.  Punajuuri ei makuna noussut dominoimaan vaan antoi kakulle lisää mehevyyttä. Jopa tytär piti kakusta vaikka ensin ajatus punajuuresta kakussa  niin sanotusti tökki. :D  

Porkkana-punajuurikakku 


Omenaakin voi porkkanakakkuun laittaa, jolloin sinulla on omena-porkkanakkua :) 

Omena-porkkanakakku 


Löytyy myös tällainen porkkana-juustokakku - versio . Tässä kakkuun sekoitetaan juustokakkumassaa ja laitetaan uuniin. Kakun päälle tulee vielä erikseen kuorrutus.  Järisyttävän hyvää ! 

Porkkana-juustokakku 

Madeiralaista porkkanakakkuakin on tullut tehtyä. Taikinaan menee porkkanan lisäksi ananasta ja kuorrutteeseen tuorejuuston lisäksi myös maustettua rahkaa. Ja hyvää oli tämäkin. 

Madeiralainen porkkanakakku 

Porkkanakakun voi tehdä myös suklaisena versiona. Oivoi sentään, ihan tässä alkaa herkkuhammasta kolottaa. 

suklaaporkkanakakku 

Vähän erikoisempi versio porkkanakakusta on tämä juustokakkumainen porkkana-rahkakakku. 

Porkkana-rahkakku


Hauskaa huomata miten monta eri versiota porkkanakakusta onkaan olemassa. Eikä tässä varmastikaan ole kaikki , pitääkin ihan mielenkiinnosta etsiä lisää. Tai miksei sitä voisi vaikka keksiä ihan omia versioita . Porkkanakakku on sellainen , josta yleensä kaikki pitävät . En ainakaan muista kenenkään näitä kakkuja syöneen sanoneen ettei ole hänen makuunsa. Vai kohteliaitako ovat olleet : D 

Porkkanakakkujen testailu jatkukoon, eiköhän löydy vielä erilaisia versioita. Mielellään kuulen jos jollakin on joku erilainen version porkkanakakusta tiedossa. 



maanantai 7. marraskuuta 2022

Halloween juhlintaa lasten kanssa

 
Leivonnassa on ollut  pieni tauko, koska 6 v. lapsenlapsella todettiin ykköstyypin diabetes. Ja voi sanoa, että ainakin minulle se tuli ihan puun takaa, kuin halolla päähän.  Eihän meillä ole kenelläkään lähisuvussa diabetesta. Mistä ihmeestä tämä sitten tuli!? Innalla oli kylläkin jo syntymän yhteydessä todettu 8 % alttius diabetekseen ja niin huono tuuri kävi, että tuo 8 % tuli todeksi. Tytär sanoi, että hän ehkä jollakin tavalla oli asennoitunut, että saattaa joskus puhjeta, koska oli tuo alttius olemassa. Minä olin ajatellut ettei niin huonoa tuuria voi olla, että 8 prosentilla puhkeaa sairaus. 
Tosin ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus - et pysty siihen vaikuttamaan millään tavalla. Jos se tulee niin se tulee. Kakkostyyppiin pystyy vaikuttamaan, ykköstyyppiin ei. Siinä haiman insuliinin tuotanto heikkenee tai loppuu . Eri autoimmuunisairauksia kyllä lähisuvusta löytyy .

Tämä diagnoosi siis aiheutti sen, että jotenkin lamaannuin koko leipomisenkin kanssa. Tässä piti alkaa opetella oikein kunnolla faktaa ykköstyypin diabeteksesta ja miten se vaikuttaa lapsen syömisiin ja kaikkeen muuhun. Joka aterian hiilihydraatit pitää laskea mahdollisimman tarkkaan ja sen mukaan annetaan insuliinia. Sitä ei siis vaan anneta vaan pitää tietää kuinka paljon sitä kuuluu antaa. Tähänkin tulee lapsen kasvaminen vaikuttamaan ja  se kuinka paljon hän liikkuu . 
Olen pikkuhiljaa opetellut laskemaan leivonnaisten hiilihydraattimääriä . Onneksi joissain netissä olevissa resepteissä mainitaankin erikseen hiilihydraattien määrä. 

Paljon olen tämän kolmen viikon aikana itsekin oppinut uutta diabeteksesta. Olen löytänyt diabetesliiton sivuilta hyviä reseptejä, joissa on hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja leivonnaisessa käytettävien raaka-aineiden ansiosta. Täysjyvää olisi hyvä käyttää eikä sitä sokeriakaan niin paljon tarvita.  Kaupasta löysin  myös karppisokeria, jonka käyttöä alan harjoitella. 
Diabetesliiton sivuilta löytyy myös mielenkiintoisia keittokirjoja, joita pitää tilata . 

Näihin meidän halloween juhliin yritin tehdä hyviä hiilihydraatteja sisältäviä leivonnaisia. Tein mm. näitä halloween-donitseja , joissa itse säädin jauhojen määrää hieman kuitupitoisemmaksi. 


Meillä oli vain tuollaisia lempeitä silmiä kaapissa, ehkä sellaiset kauhistuneet olisivat sopineet paremmin teemaan. Mutta väliäkö sillä :) Nämä olivat oikein meheviä, koska näissä on porkkanaraastetta.  Laitan tähän alle reseptin.

Halloween- donitsit porkkanaraasteella / uunissa paistettavat 

1 porkkana ( noin 1 1/2 dl)
3 dl vehnäjauhoja  ( osan korvasin hiivaleipäjauhoilla)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 1/2 dl maitoa ( käytin kauramaitoa)
1/2 dl rypsiöljyä
1 kananmuna

Kuorrutus : 
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä 
oranssia  elintarvikeväriä 

1. Pese ja kuori porkkana . Raasta raasteeksi. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää maito, öljy , kananmuna ja raaste. 
2. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja kaada pursotinpussiin.
3. Öljyä donitsipelti. Pursota taikinaa pellin syvennysten puoliväliin.  Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. 
4. Koristele jäähtyneet donitsit kuorrutteella. 

Olen aiemmin tehnyt uunidonitseja hieman erilaisella reseptillä  ( KLIK)  ja jotenkin niissä tuo kardemumman maku oli tosi hyvä. Nämä porkkanaa sisältävät donitsit olivat ihanan meheviä , mutta jäin kaipaamaan sitä kardemummaa tai vaikka kanelia tähän. Seuraavalla kerralla aionkin lisätä jompaa kumpaa juuri tähän taikinaan.

Näiden donitsien lisäksi meillä oli tarjolla Diabetesliiton reseptin mukaan tehtyjä suklaamuffineja :

Suklaamuffins

Nuo hämähäkit teki Inna itse sokerimassasta , kun olin itse ensin tehnyt hänelle malliksi yhden. 
Reipas mummin apulainen ♥. Ja on kovin kiinnostunut leipomisesta. 
Laitan näistä reseptin blogiin myöhemmin. 

Lisäksi meillä oli tarjolla näitä aivan ihania taatelilla maustettuja kaurakeksejä. Sokeria näihin ei erikseen laitettu, joten hiilihydraattimäärät jäivät vähäisiksi per pikkuleipä. Nämä ovat kyllä tosi hyviä! 

Taateli-kaurakeksit

Diabetesliiton sivuilta löysin myös reseptin pähkinäkierteille . Sämpylämäinen taikina ja sisällä hasselpähkinää ; oikein kivan makuisia. 

Pähkinäkierteet 


"Boolina" oli sokeroimatonta mehua  . Hämähäkit ovat muovisia koristeita. 



Hauskat pienet juhlat meillä oli. Paikalla olivat kaikki kolme tytärtä avopuolisoiden kera ja tietysti vanhimman tyttären pikku muruset ; 6 v ja 4 v. 

Pikkuhiljaa alkaa ensijärkytys diagnoosista olla ohi ja me kaikki Innan läheiset opettelemme hänen kanssa uutta arkea. Inna on jo niin pitkällä , että osaa pistää insuliinit itse. Tosin 6 v. ei vielä osaa laskea , kuinka paljon insuliinia pitää laittaa hiilihydraatteihin nähden. Se on aikuisen homma, mutta kun hän sen tietää, niin hän osaa insuliinikynästä säätää oikean määrän ja pistää itse itseensä insuliinin. Pitkälle  on tultu lyhyessä ajassa - piikkipelkoinen lapsi, joka diagnoosin alussa sairaalassa itki ja huusi , kun piti insuliinia pistää. 
Onneksi nykyään on olemassa sensorit sokeriarvojen mittaamista varten. Sen saa helposti ja hujauksessa tarkistettua. Saavat pikapuoliin vielä paremman sensorin, jossa on hälytys - sensori hälyttää, kun sokerit alkavat mennä liian alas tai vaihtoehtoisesti liian ylös. 

Sellaista täällä. Alan tosiaan testailla karppisokerin ( kallista!)  käyttöä ja voihan sitä reseptejä yrittää muunnella vähähiilihydraatisemmiksi. 
Nyt taas on innostus leipoa vaikka tuo diagnoosi ensin lamaannutti. Pikkuhiljaa totumme ja opimme elämään diabeteslapsen läheisinä. ♥
Olen kiitollinen, että diabetekseen on lääkitys , että sitä voi hoitaa . Hoidot ovat kehittyneet hurjasti siitä mitä ne olivat joskus ja varmasti tulevat kehittymään edelleen.  Vaikka ajatuksena se on hurja, että ne "kynissä" olevat nesteet ovat Innalle elintärkeitä.
Näillä mennään.