torstai 27. helmikuuta 2025

Riisikakku "snickersit"

 

Instagramissa tuli vastaan mielenkiintoinen resepti. Norjalainen Maria Thompsen Clausen on nimennyt nämä ”Crispy Snickersbiter”.  Pohjana on riisikakkuja, maapähkinävoita , siirappia ja suolapähklnöitä. Olkoon nämä sitten "riisikakku snickersit" , kun en muutakaan nimeä keksinyt. 

Näyttivät sen verran maukkailta, että testiin lähti. 


Riisikakku - snickersit

Kyllä vaan meille maistuivat! Maapähkinävoi, riisikakku ja suklaa - ah mikä yhdistelmä! 

Riisikakku - snickersit  8 - 10 kpl

4 riisikakkua

2 rkl maapähkinävoita

3 rkl vaahterasiirappia

noin kourallinen suolapähkinöitä

100 g tummaa suklaata 

1. Murenna riisikakut pieniksi paloiksi.

2. Sulata suklaa. Sekoita yhteen riisikakun murut, vaahterasiirappi ,  maapähkinävoi ja murskatut suolapähkinät. 

3. Laita seosta muffinsvuokiin . Minä käytin silikonisia pieniä muffinsvuokia. 

4. Valuta päälle sulatettua suklaata. 

5. Laita pakastimeen tai jääkkaappiin jähmettymään. 


Riisikakku-snickersit

Erittäin herkullista ! Aloin jo miettiä , että onkohan Norjassa pienempi ruokalusikan mitta tai sitten riisikakut ovat pienempiä. Tuo 2 rkl maapähkinävoita ei ollut tarpeeksi, jotta olisi saanut käsiteltävän massan. Lisäsin maapähkinävoita ja vaahterasiirappia sen verran, että massasta sai käsiteltävän. Pähkinätkin olisi toki voinut pienemmiksi murskata. Tuossa kuvassakin näkyy kokonainen puolikas :D


Näistä silikonimuoteista valmiit herkut oli helppo irrottaa. Tässä snickersit odottava vielä suklaakuorrutusta. 

Tälle reseptille voi sanoa, että jatkoon! Teen toistekin ehdottomasti. 






tiistai 25. helmikuuta 2025

Muna-riisipasteijat

 Valmiista voitaikinasta ja lehtitaikinasta saa nopeasti tehtyä pasteijoita. Ja kun tekee itse niin saa tehtyä vaikka minkä makuisia. Täytteen tuorejuustoa vaihtamalla vaihtoehtoja makuun on useita . 

Muna-riisipasteija 

Tein nämä voitikainasta kun sitä pakastimessa sattui olemaan. Täytteeksi halusin muna-riisitäytteen ja tällä kertaa käytin Myllyn Paras reseptiä . 

Muna-riisipasteijat

1 paketti ( 500 g) lehti- tai voitaikinalevyjä

täyte:

1/2 dl puuroriisiä 

1 l vettä riisin keittämiseen

2 kananmunaa

200 g maustettua tuorejuustoa ( esim. ruohosipuli)

2 rkl hienonnettua tilliä

ripaus suolaa ja pippurisekoitusta

1. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjen mukaan. 

2. Valmista silä aikaa täyte. Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä noin 15 minuuttia. Valuta siivilässä. Keitä kananmunat koviksi , noin 9 minuuttia. Kuori ja hienonna ne haarukalla. 

3. Yhdistä kypsä riisi, hienonnenut kananmunat, tuorejuusto, tilli ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

4. Kauli sulaneet taikinalevyt hieman suuremmiksi. Leikkaa levyt kahteen osaan. 

5. Laita taikinapalojen keskelle noin 1 rkl täytettä . Taita kolmion muotoon. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Tee koristeviillot ja voitele pasteijat kananmunalla. 

6. Paista pasteijoita 225 asteessa 10 - 15 minuuttia. 


Niin hyviä ovat etteivät nämä meillä kauan vanhene! Valkosipulin makuisella tuorejuustolla voisi seuraavaksi kokeilla. Koskenlaskijan voimakas maku myös kiinnostaa , miksi ei sitäkin voisi käyttää. Seuraavalla kauppareissulla taas taikinalevyjä mukaan ja testailemaan uusia makuja. 


tiistai 18. helmikuuta 2025

Luumupitko

Teki viikonloppuna mieli pullaa, mutta jostain syystä sitä on mielikuva pullan teosta, että se vie liikaa aikaa. Ja kestää kauan saada valmista.  Mieleen tuli luumupitkon ohje - siinä ei kovin kauan aikaa mene.  Ja kun jääkaapissa oli vielä luumuhilloakin niin tuumasta toimeen. 
Täältä muistaakseni olen ohjeen joskus katsonut . 

Luumupitko 

Tämä valmistuu suht nopeasti ja on tottakai hyvää! 

LUUMUPITKO  / 2 kpl 

2,5 dl maitoa
1 kananmuna
75 g sokeria
1 tl suolaa 
1,5 tl kardemummaa
450 g vehnäjauhoja
16 g kuivahiivaa ( tai n 40 g turetta)
90 g huoneenlämpöistä voita 

1. Lämmitä maitoa kädenlämpöiseksi. Yhdistä kaikki aineet paitsi voi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia yleiskoneella. Lisää sen jälkeen pehmeä voi nokareina ( jauhotilkan kera) ja vaivaa vielä 5 -10 minuuttia , kunnes taikina on kimmoisaa ja venyvää.

2. Anna taikinan levätä kulhossa muovikelmun alla noin 20 - 30 minuuttia. Vedoton paikka on hyvä. 

3. Kumoa levännyt taikina leivinpöydälle. Jauhota pöytää hieman jos taikina on löysää. 

4. Paloittele taikina kahteen osaan ja muotoile palat pyöreiksi palloiksi.  Kauli palat suorakaiteen muotoon , noin 20 - 30 cm. Levitä molempien päälle luumuhilloa. 

5. Pyöritä taikina rullalle pidemmältä sivulta. Aseta rulla leivinpaperoidulle uunipellille saumapuoli alaspäin. Leikkaa saksilla suikaleita keskeltä kääntäen paloja vuorotellen oikealle ja vasemmalle. 

6. Annan pitkojen nousta leivinliinalla peitettynä noin 40 minuuttia. Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia. 

Tällä tavalla pitkoja siis leikataan. Itse en ikinä muista ottaa kunnolla  vaihekuvia , mutta esimerkiksi tuolla "Leipojat" sivulla on kuvalliset ohjeet . 


Hyvää pullaa eikä mene kauan ! Helppo valmistaakin.  Joku ihana kanelikreemipitko voisi myös olla hyvää. Sitä seuraavalla kerralla. 






perjantai 14. helmikuuta 2025

Kääretorttu tuorejuusto/voikreemillä

 Jääkaapissa oli tuorejuustoa rasiallinen ja halusin jotain nopeaa herkkua tehdä. Kääretortut ovat nopeita, joten tuumasta toimeen. 

Tämän kääretorttu oli Soppa365 sivuilla nimetty juustokakkukääretortuksi.  Kääretorttu on gluteeniton. 

Kääretorttu 

Mehevän makoisaa tämä olikin! 

Kääretorttu tuorejuusto/voikreemillä:

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

2 dl mantelijauhetta

1 dl perunajauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl kanelia

täyte:

300 g tuorejuustoa ( laitoin 200 g, koska sen verran oli jääkaapissa)

100 g voita

2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunamehua

2 tl sitruunan kuoriraastetta

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaneli. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon , sekoita tasaiseksi.

2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. 

3. Ripottele mantelijauhetta leivinpaperille ( käytin sokeria). Kumoa kypsä pohja päälle. Irrota paistopaperi, mutta jätä se torttulevyn päälle. Peittele levy vielä puhtaalle leivinliinalla. Anna jäähtyä. 

4. Valmista täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja kuoriraaste, vatkaa tasaiseksi. Levitä täyte kakkulevylle. Kääri rullaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. 

5. Siivilöi halutessasi pinnalle tomusokeria. 

Nopeasti valmistuva gluteeniton herkku! Innostuin muutenkin viime viikonloppuna leipomaan. Tein suklaapikkuleipiä, joihin tuli hieman hapanjuurta. 


Ohje on Satu Koiviston kirjasta " Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja". Tein myös meidän suosikeiksi tulleita hapanjuurinäkkileipiä. 

Hapanjuurinäkkileipä

 Ja hapanjuurella tehtyä alppileipää ! Niin hyvää. Tämän reseptin löysin facebookin ryhmästä "Hapanjuuri ilman rajoja". 


Alppileipä hapanjuurella 


Mitähän sitä nyt tulevana viikonloppuna leipoisi :) . "To do" -lista on ainakin pitkä. 



lauantai 8. helmikuuta 2025

Suklaakeksit

Satu Koiviston kirjassa "Helpomman hapanjuurileivonnan  käsikirja" on näitä mainioita reseptejä, joihin voi käyttää laiskaa juurta. Nämä suklaakeksit ovat yksi niistä resepteistä. Juurella voi Satun mukaan korvata murotaikinoissa kananmunan. Hapanjuuri taipuu siis moneen! 


Ihania näistä tuli! Taikinakin oli niin hyvää, että sitäkin olisi syönyt vaikka kuinka paljon.  Tässä vielä Satu Koiviston resepti. 

100 g pehmeää voita tai margariinia

2 dl tomusokeria 

1/2 dl laiskaa juurta

1 tl leivinjauhetta 

1/4 tl suolaa

1/4 tl vaniljasokeria

2 1/2 dl vehnäjauhoja 

1 dl rouhittua tummaa suklaata 

1. Ota voi pehmenemään noin tuntia ennen.

2. Vaahdota voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Lisää hapanjuuri ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi.  

3. Vaihda vatkain nuolijaan tai isoon lusikkaan. Lisää vehnäjauhot. Sekoita lopuksi taikinaan rouhittu suklaa. 

4. Nosta kulho jääkaappiin noin tunniksi. Pyöritä kylmästä taikinasta palloja uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä hyvät välit, keksit leviävät uunissa. Litistä palloja vähän. 

5. Paista keksejä 200 asteessa uunin ylätasolla noin 9 minuuttia. Keksit saavat jäädä pehmeiksi, ne kovettuvat jäähtyessään.  

6. Vedä keksit papereineen kuumalta pelliltä keittiötasolle jäähtymään. 

Hyvin kävi niinkin, että sekoittaa kuivat aineet keskenään. Vanhasta tottumuksesta tein niin . 

Maukkaita ovat !