Enpä ole tätäkään herkkua tehnyt sen ensimmäisen kerran jälkeen ennenkuin nyt. Ja miksi ihmeessä en, tämä on erinomaisen hyvää! Tuo toffeenmakuinen pitsi kruunaa kaiken.
Jopa meidän 16-vuotias teini tykkäsi tästä - en sanonut hänelle, että tässä on raparperia. Hän söi tätä ihan reippaasti ja kiitteli olleen oikein hyvää. Jos hän olisi tiennyt tämän sisältävän raparperia niin olisi saattanut jäädä kakku syömättä.
Niin kesäisen makuinen herkku! Tein tätä meille juhannuskakuksi. Olimme kolmistaan kotona ; minä, mieheni ja nuorin tytär ( joka on siis 16 vuotias). Roosalla kävi niinkin hyvä tuuri, että sairastui juhannuksen aikaan angiinaan. Kuume nousi korkealle ja lääkärillä käynnin jälkeen piti antibioottikuuri aloittaa. Siinähän meni neidin suunnitelmat kertaheitolla uusiksi. 39,6 asteen kuumeessa ei mennä mihinkään eikä sen puoleen hän olisi jaksanutkaan. Kurkkukin oli niin kovin kipeä ettei ruokakaan oikein maistunut.
Roosalle tuli sitten kotijuhannus äidin ja isän kanssa. Katsoimme yhdessä jalkapallon mm-kisoja telkusta ja sen kun vaan olla möllötimme. Meikäläinen kävi välillä puutarhaa möyhentämässä ja mansikoita poimimassa. Kakun päällä olevan mansikat ovat omalta maalta - eivät linnut ja etanat ehdi ihan kaikkia popsia.
Ja tässäpä reseptiä tähän kesäherkkuun :
Raparperi - pitsikakku:
Kakkupohja: ( 22 cm vuoka)
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Raparperihillo :
1 litra raparperin paloja ( 1/2 cm viipaleita)
3 dl hillosokeria
1 vaniljatanko
0.5 dl vettä + loraus sitruunamehua
1. Laita raparperin palat, hillosokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan.Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet sekaan. Laita myös tanko mukaan makua antamaan. Keitä hilloa 15 - 20 minuuttia. Riko raparperin paloja haarukalla loppuvaiheessa.
Hillo jähmettyy jäykemmäksi muutamassa tunnissa.
Kakkupitsi:
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl vanilliinisokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0.5 dl sokeria
0,5 dl mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl tummaa siirappia
0,5 dl voisulaa
1. Sekoita pitsin kuivat aineet ensin kulhossa sekaisin. Lisää maito, voisula ja siirappi ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
2. Levitä pitsin ainekset ohueksi kerrokseksi vuoan kokoiseksi ympyräksi.
3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Vartioi kuuden minuutin jälkeen uunia tarkasti ettei pitsi pala. Sen pitäisi olla toffeenruskeaa ja siihen pitäisi muodostua pitsimäistä kuviota. Reunojen palaminen ei niinkään haittaa, koska pitsistä todennäköisesti tulee liian iso ja reunat voi poistaa.
Valmista pitsin teon jälkeen raparperimoussee .
Raparperimoussee:
3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl vanillinikreemijauhetta
2 dl vanilja-raparperihilloa
1 prk mascarpone juustoa
1. Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää vanilliinikreemijauhe ja vatkaa vielä hetki.
2. Lisää seokseen 2 dl raparperihilloa ja mascarpone, vatkaa vielä kunnolla sekaisin.
Kakkua täytettäessä laitettiin kostutuksen jälkeen kakkupohjalle ensin raparperihilloa ja sen päälle viipaloitua banaania. Sen jälkeen levitettiin päälle raparperimousseeta. Toinen kerros tehtiin samalla tavalla.
Kakun päälle vielä levitettiin kerros mousseeta ja lopuksi päälle kakkupitsi. Se on ensin kova, mutta pehmenee jääkaapissa.
Seuraavana päivänä kakkupitsiä voi muotoilla sopivan kokoiseksi ja lopuksi viimeistely kermavaahdolla.
Minulla oli jäljellä aiemmin tehtyä reparperihilloa, joten ei tarvinnut alkaa sitä keittämään. Tosin voisinkin keittää yhden satsin lisää, jotta sitä sitten olisi taas kun tätä kakkua haluaa tehdä.
Raikas kakku ja kiva kun ei aina tarvitse liivatteiden kanssa häärätä.
Herkkua! Tuo pitsi on ihan kivan näköinen kakun päällä ja on hyvän makuistakin.
Kesäkakkua parhaimmillaan, mutta miksipä tätä ei voisi tehdä keskellä synkintä talvea ja voisi fiilistellä vähän kesän tunnelmia.
Jopa meidän 16-vuotias teini tykkäsi tästä - en sanonut hänelle, että tässä on raparperia. Hän söi tätä ihan reippaasti ja kiitteli olleen oikein hyvää. Jos hän olisi tiennyt tämän sisältävän raparperia niin olisi saattanut jäädä kakku syömättä.
raparperi-pitsikakku |
Roosalle tuli sitten kotijuhannus äidin ja isän kanssa. Katsoimme yhdessä jalkapallon mm-kisoja telkusta ja sen kun vaan olla möllötimme. Meikäläinen kävi välillä puutarhaa möyhentämässä ja mansikoita poimimassa. Kakun päällä olevan mansikat ovat omalta maalta - eivät linnut ja etanat ehdi ihan kaikkia popsia.
Ja tässäpä reseptiä tähän kesäherkkuun :
Raparperi - pitsikakku:
Kakkupohja: ( 22 cm vuoka)
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Raparperihillo :
1 litra raparperin paloja ( 1/2 cm viipaleita)
3 dl hillosokeria
1 vaniljatanko
0.5 dl vettä + loraus sitruunamehua
1. Laita raparperin palat, hillosokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan.Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet sekaan. Laita myös tanko mukaan makua antamaan. Keitä hilloa 15 - 20 minuuttia. Riko raparperin paloja haarukalla loppuvaiheessa.
Hillo jähmettyy jäykemmäksi muutamassa tunnissa.
Kakkupitsi:
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl vanilliinisokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0.5 dl sokeria
0,5 dl mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl tummaa siirappia
0,5 dl voisulaa
1. Sekoita pitsin kuivat aineet ensin kulhossa sekaisin. Lisää maito, voisula ja siirappi ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
2. Levitä pitsin ainekset ohueksi kerrokseksi vuoan kokoiseksi ympyräksi.
3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Vartioi kuuden minuutin jälkeen uunia tarkasti ettei pitsi pala. Sen pitäisi olla toffeenruskeaa ja siihen pitäisi muodostua pitsimäistä kuviota. Reunojen palaminen ei niinkään haittaa, koska pitsistä todennäköisesti tulee liian iso ja reunat voi poistaa.
Valmista pitsin teon jälkeen raparperimoussee .
Raparperimoussee:
3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl vanillinikreemijauhetta
2 dl vanilja-raparperihilloa
1 prk mascarpone juustoa
1. Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää vanilliinikreemijauhe ja vatkaa vielä hetki.
2. Lisää seokseen 2 dl raparperihilloa ja mascarpone, vatkaa vielä kunnolla sekaisin.
Kakkua täytettäessä laitettiin kostutuksen jälkeen kakkupohjalle ensin raparperihilloa ja sen päälle viipaloitua banaania. Sen jälkeen levitettiin päälle raparperimousseeta. Toinen kerros tehtiin samalla tavalla.
Kakun päälle vielä levitettiin kerros mousseeta ja lopuksi päälle kakkupitsi. Se on ensin kova, mutta pehmenee jääkaapissa.
Seuraavana päivänä kakkupitsiä voi muotoilla sopivan kokoiseksi ja lopuksi viimeistely kermavaahdolla.
Minulla oli jäljellä aiemmin tehtyä reparperihilloa, joten ei tarvinnut alkaa sitä keittämään. Tosin voisinkin keittää yhden satsin lisää, jotta sitä sitten olisi taas kun tätä kakkua haluaa tehdä.
Raikas kakku ja kiva kun ei aina tarvitse liivatteiden kanssa häärätä.
Kesäkakkua parhaimmillaan, mutta miksipä tätä ei voisi tehdä keskellä synkintä talvea ja voisi fiilistellä vähän kesän tunnelmia.