keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Pähkinäiset kauralastut

 Olen jostain kirpputorilta kesän aikana ostanut kirjan "Pikkuleipien ja  kakkujen parhaita". Isänpäiväksi siitä lähti ensimmäinen resepti testiin. 

Kauralastut ovat aina hyviä ja kun niihin lisää pähkinää , niin ei voi mennä metsään. Jos vaan pähkinöistä pitää ja meillehän ne maistuvat kyllä. 

Pähkinäiset kauralastut

Oijoi, kyllä vaan olivat hyviä ! Tein maidottomasta margariinista ,  koska keskimmäinen tytär tuli myös meille. Tuli mieleen, että vielä kun näissä olisi voin hyvä maku , niin voisivatko olla vieläkin parempia. 

Pähkinäiset kauralastut 

75 g sulatettua voita tai margariinia

1 dl kauraryynejä

3/4 dl sokeria

1 1/2 rkl siirappia

1 1/2 rkl kevytkermaa tai maitoa

50 g hakattuja pähkinöitä

3/4 dl vehnäjauhoja

1/4 tl leivinjauhetta

1. Sulata rasva ja kaada se kauraryynien päälle.

2. Lisää muut aineet, leivinjauhe huolella vehnäjauhoihin sekoitettuna.  Sekoita tasaiseksi tahnaksi. 

3. Nostele taikinasta teelusikan kokoisia nokareita pellille. Jätä tarpeeksi tilaa. 

4. Paista vaalean ruskeiksi 175 asteessa, noin 8 minuuttia. Irrota hetken jäähtymisen jälkeen esim. ohuella , terävällä veitsellä.

Pähkinäiset kauralastut

Reseptin kohdalle oli kirjan edellinen omistaja kirjoittanut  HYVIÄ! ja kyllä piti paikkansa . Reseptiin oli myös lisätty vaniljasokeria, mutta itse en lisännyt. Toki se voi ihan hyviä sopia näihin . 

Kokonaisen euron maksoin tästä kirjasta . Alkuperäisteos tästä kirjasta on ruotsalainen " Alla sortens kakor" .  Minun mielipuuhaa kirpputoreilla on käydä läpi myynnissä olevia kirjoja . Aina silloin tällöin tekee hyviä löytöjä. 

Isänpäivänä meillä oli myös nyhtöpullaa  tarjolla ja meidän peruskakku omissa pikku juhlissa :  maidoton suklaakakku  . Se on vaan niin hyvää. 


sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Sitruunainen kahvikakku

 Täytekakun marenkivoikreemistä jäi yli keltuaisia ja nyt päätin hyödyntää ne heti. Yleensä laitan jääkaappiin ja sinnehän ne sitten unohtuvat. Kun kakku lähti eteenpäin , niin aloin tehdä meille kahvikakkua. Oli sopivasti yksi sitruunakin , joten kakun tekoon. 

Irman ihannekakku - blogista löytyi sopiva resepti. Tosin siihen meni jopa kuusi keltuaista ja minulla oli vain kolme. Lisäsin siis vielä kaksi kananmunaa taikinaan.

















Kakusta tuli ihanan pehmeä. Sellainen oikein suussa sulavan hyvä. 

Sitruunainen kahvikakku 

200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

2,5 dl sokeria

6 kananmunaa keltuaisina ( käytin 3 keltuaista ja kaksi kananmunaa)

1 sitruunan kuori ja menu

1 1/2 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen taikinaan. Lisää sitruunan mehu ja raaste. 

2. Lisää lopuksi jauho/leivinjauheseos vuorotellen maidon kanssa. 

3. Lusikoi taikina 1,5 litran vuokaan . Paista 175 asteessa noin 45 - 50  minuuttia .


Minulla riitti paistamiseen 45 minuuttia. Varmaan uunista ja vuoasta kiinni tuo aika. Irma oli käyttänyt appelsiinin mehua ja raastetta ja se on varmaankin aivan yhtä hyvää kuin sitruunainen kakku! Tästähän saa vaikka minkälaisia variaatioita. Vaikka suklaahippuja lisää taikinaan . Meillä jäi käyttöön, koska kohta on taas piparkakkutalojen aika ja sehän tietää pikeerin tekoa. Siitä jää aina keltuaisia yli. 

Tänä vuonna en aio mennä kuin yksiin myyjäisiin. Röölään Rymättylään. Siellä on mukava tunnelma ja tuotteetkin menevät kaupaksi. Jotenkin ei enää jaksa eikä viitsikään käyttää kaikkea joulunalusaikaa siihen, että leipoo myyjäisiin. Toki asia olisi eri jos ei olisi tarvetta käydä töissä. Jos olisin ihan kotona ( ei voi sanoa kotiäitinä, koska lapset ovat aikuisia, mutta kotimummina vaikka :) ) , niin asia olisi eri. Silloin olisi aikaa ihan eri tavalla kuin nyt, kun palkkatyö rytmittää arkea. Ja mielelläni kotimummina olisinkin , olisi aikaa tehdä kaikenlaista mitä on kertynyt to do- listalle. Ja olisi enemmän aikaan yhdistystyöhön eläinsuojelun saralla. Edelleen olen mukana tiiviisti Slek ry:n toiminnassa. 

Sitruunainen kahvikakku