perjantai 25. huhtikuuta 2014

Madeiralainen porkkanakakku

Tällainen hieman erilainen porkkanakakun ohje löytyi Valion sivuilta. Tätä sitten aloin testaamaan, koska mielestäni porkkanakakku on aina hyvää - on se minkälainen versio tahansa. Hyvää oli tämäkin versio!
Madeiralainen porkkanakakku
Tämä oli ihanan mehevää porkkanan ja ananaksen ansiosta. Leipomista seuraavana päivänä kakku oli entistä mehevämpää! Kuvan meriaiheinen kahvikuppi on ostettu Kreikasta  :)

Madeiralainen porkkanakakku
Pohja:
3 munaa
3 dl tummaa sokeria, esim. fariinisokeria tai ruokokidesokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
(1/2 dl keltaisia rusinoita)
250 - 300 g porkkanoita raastettuna
1 pieni tölkki ananasmurskaa
1/2 dl hassel- tai saksanpähkinäjauhetta
150 g voita sulatettuna
Täyte ja kuorrutus:
1 rasia (200 g) tuorejuustoa ( appelsiini tai maustamaton)
1 prk (200 g) maustettua rahkaa, sitruuna tai vanilja
1 1/2 dl ruokotomusokeria
100 g voita

1. Kuori ja raasta porkkanat. Valuta ananasmurska siivilässä huolellisesti,painele neste pois. Hienonna rusinat monitoimikoneessa jos käytät niitä.
2. Pinnoita 24 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Voitele reunat.
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vaniljasokeri.
5. Lisää porkkanaseokseen ananasmurska, pähkinärouhe sekä sulatettu voi. Lisää myös rusinat jos käytät niitä.
6. Yhdistä muna-sokerivaahtoon kuivat aineet ja porkkanaseos. Sekoita. Kaada taikina vuokaan.
7. Kypsennä kakkua uunin alaosassa 175 asteessa 45-50 minuuttia tai kunnes se on kypsä.
8. Mittaa kuorrutusta varten aineet kulhoon, lisää voi sulatettuna ja jäähdytettynä. Jos tomusokeri on kokkareista, siivilöi se. Halkaise jäähtynyt kakku. Levitä vajaa puolet kuorrutuksesta porkkanakakun väliin. Levitä loput päälle.

Itse en käyttänyt rusinoita, koska en niistä pidä missään leipomuksissa. Erittäin maukasta kakkua!
Ohjeessa neuvottiin koristelemaan vaikka pistaasipähkinärouheella, mutta minulla ei tietenkään sitä ollut enkä ehtinyt/jaksanut muutakaan kakun päälle laittaa. Meni taas yön puolelle, kun tämän sain valmiiksi, niin jätin koristelut suosiolla pois.
Pistaasipähkinät olisivat sopineet tähän varmasti hyvin, ensi kerralla sitten. Tätä aion kyllä tehdä toistekin.


Madeiralainen porkkanakakku




 

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Vaniljaboston

Pääsiäisen aikana meillä oli kahvipöydässä myös bostonkakkua. Pullataikina oli ihan perustaikina ja pullan sisään laitoin vaniljakreemiä. Sitä kannattaa laittaa reilu kerros, jotta se bostonissa maistuu.
 Itse laitoin hieman liian vähän, olisi saanut vanilja maistua enemmänkin.

Vaniljaboston
Muhkea ja maistuva boston siitä tuli, mutta ensi kerralla laitan reilumman kerroksen kreemiä.
Koristelu on ihan värjätyllä tomusokeriseoksella tehtyä.

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Valkosuklaa-limepiirakka

Pitkänäperjantaina herkuttelimme muunmuassa valkosuklaa-limepiirakalla. Tämä resepti löytyi Valion arkistoista , täältä.

Valkosuklaa-limepiirakka
Mehukasta herkkua! Olisi ehkä voinut ottaa irtopohjavuoan reunuksen heti pois ettei tuosta pohjasta olis tullut noin kosteaa, mutta meni se näinkin. Maku oli kuitenkin hyvä!
Resepti löytyy tuolta Valion sivuilta, mutta laitan sen vielä tähän:

Valkosuklaa-limepiirakka

Pohja:
1 paketti kaurakeksejä
75 g voita
Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) maustettua rahkaa, valkosuklaa-lime
1/2 dl sokeria
2 keltuaista
1 tl limetin kuorta
1 rkl limetin mehua

1. Murskaa keksit, lisää voi sulatettuna.
2. Laita 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele keksimuruseos pohjalle ja reunoille. Paista 175 asteessa noin 7 minuuttia.
3. Vatka kerma vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa rahka, sokeri ja keltuaiset. Lisää limetin kuoriraaste ja mehu.
4. Lisää täytteeseen vaahdotettu kerma. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Paista 175 asteessa noin 23 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Valkosuklaa-limepiiras
Koristeeksi kaapista valmiiksi tehtyjä kukkia, kun ei muuta ehtinyt. Onneksi oli edes niitä valmiina :)
Hyvää pääsiäisen jatkoa kaikille!




tiistai 15. huhtikuuta 2014

Vanhanajan rahka-pääsiäiskakku

Tällä nimellä tämä rahkakakku oli Birkkalan sivuilla. Mieli teki taas tehdä jotain spelttijauhoista, ne kun ovat niin hyviä. Ja koska pääsiäinen on ihan kohta, niin rahkaista leivonnaista halusin tehdä.
Tuo sana "vanhanajan" kuulosti mukavan perinteiseltä, joten sitä halusin kokeilla.

Päärynä-rahkakakku
Kyllä tällainen konstailematon perusrahkakakku on vaan niin hyvää! Ja spelttijauho tuo oman ripauksen kakussa oleviin makuihin, sellainen hennon pähkinäinen maku.

Päärynä-rahkakakku
100g voita
1dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
1½ dl Birkkalan ydin spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)       
Täyte:
2 purkkia maitorahkaa ( á 250 g)
2 dl kermaa
2-3 munaa
1-1½ dl sokeria      
 2 rkl appelsiinimehua
½ tl vanilliinisokeria
(rusinoita)
 Päälle:
Päärynöitä siivuina
sokeria
kanelia

1.Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet.
2.Voitele kakkuvuoka (n. 2 litran kokoinen). Laita vuoan pohjalle leivinpaperista leikatut paperisuikaleet ristikkäin kakkuvuoan pohjalle. Levitä taikina kakkuvuoan pohjalle ja lisäksi reunoille n. 3 cm:n korkeudelle. Laita vuoka kylmään siksi aikaa kun valmistat täytteen ja päällisen.
3.Pilko päärynät aivan ohuiksi siivuiksi . Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaada täyteaineet kakkuvuokaan ja levitä rahkaseoksen pinnalle kauniisti päärynäsiivut.
4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alaosassa noin 1 tunti. Ripottele kakun pinnalle hiukan sokeria ja kanelia kun kakku on ollut noin puoli tuntia uunissa.

Itse en laittanut tähän rusinoita, koska en pidä rusinoista muutenkuin ihan sinällään syötynä. Missään leivonnaisessa en tykkää niitä syödä.
Ihanaa kakkua, tuli kyllä lapsuus mieleen. Äidillä oli tapana tehdä rahkapiirakkaa juuri tällaisella perusreseptillä.


Päärynä-rahkakakku

 

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Päärynä-mokkapiirakka

Löysin kirjakaupan alennusmyynnistä sellaisen kirjan kuin  "Kahviherkkuja". Näkyy olevan alkuperältään saksalainen.
Siitä päätin testata ensiksi tällaisen mokkaisen päärynäpiirakan.

Päärynä-mokkapiirakka
Lopputulos ei ole samanlainen kuin kirjan kuvassa, koska en keskittynyt (taaskaan) tähän kunnolla, vaan ajatukset olivat jo seuraavassa askareessa - viikonloput loppuvat ihan kesken. Puuhaa riittäisi monen  päivän edestä, joten ajatukset kiirivät edelle :)
No, tein tämän siis vähän eri tavalla - en tarkoituksella vaan koska en lukenut reseptiä kunnolla. Laitan tähän alle se alkuperäisen reseptin :

Päärynä-mokkapiirakka
2 1/4 dl venhäjauhoja
vajaa 1 dl tomusokeria
50 g manteleita jauhettuna
suolaa
80 g pehmeää voita
3 rkl maitoa
Päälle:
100 g suklaata
1 tasainen tl pikaespressojauhetta
2 1/2 dl kermaa
3 päärynää
2 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
1 rkl rommia
2 tl vaniljasokeria

1. Siivilöi vehnäjauhot ja tomusokeri ja sekoita manteleiden, voin ja maidon kanssa nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja anna levätä viileässä noin 1 tunnin ajan.
2. Kauli taikina, aseta se voilla voideltuun piirakkavuokaan ja pistele useasti haarukalla. Peitä taikina leivinpaperilla, kaada kuivattuja herneitä päälle painoksi ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita kahvijauhe viiten ruokalusikalliseen kermaa ja lisää kuorrutesuklaaseen. Kuori päärynät, pilko ne ja pirskota sitruunamehulla. Sekoita keskenään loput kermasta,kananmunat, rommi ja vaniljasokeri.
4. Poista herneet ja leivinpaperi piirakan päältä. Sivele piirakka suklaaseoksella ja aseta päärynänlohkot päälle. Kaada muna-kermaseos päälle. Paista 200 asteessa vielä noin 20 minuuttia.

Itse en huomannut sekoittaa tuota pikakahvi-kermaseosta suklaaseen ollenkaan. Tajusin sen vasta sitten, kun suklaa ja päärynät olivat piirakan päällä. Niinpä kaadoin seoksen toiseen kermaseokseen ja sen takia tuosta päällisestä tuli ruskea vaikka sen piti olla kermanvalkoinen.
Käytin tavallista pikakahvijauhetta, koska meillä ei ollut espressojauhetta. Tämä on ehkä enemmän aikuiseen makuun oleva piirakka, koska tuo rommi maistuu selvästi. Ehkä jättäisin sen pois kokonaan jos on tarkoitus, että lapsetkin syövät tätä.
Kuivattuja herneitä ei minulla ollut, joten tein tämän ilman sitä vaihetta

Tuo kirja on kyllä hyvä ostos. Leivonnaisten lisäksi siellä on erilaisten juomien ohjeita. Testattavaa siis riittää.





 

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kauraiset sämpylät

Raisio oyj:n pakettiin kuului myös "Kaurainen sämpylä" - jauhopussi. Leivän tarvetta kun oli, niin päätin heti tehdä siitä sämpylöitä. Minulle tuo jauho oli uusi tuttavuus, en ole sitä ennen käyttänyt.

Kauraiset sämpylät
Tässä jauhossa on eri viljalajeja jauhoina, rouheena ja leseinä. Sämpylöistä tuli mukavan runsaskuituisia ja ainakin minun makuuni olevia, koska en ihan pelkästä valkoisesta jauhosta leivotuista leivistä oikein pidä.

Kauraiset sämpylät ( 20-25 kpl)

5 dl vettä
1 1/2 - 2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
1 ps kuivahiivaa
10-12 dl Kaurainen sämpyläjauhoja
1/2-1dl juokseva rypsiöljyvalmistetta tai 50 - 100 g leivontamargariinia
voiteluun vettä
pinnalle kaurahiutaleita

1. Sekoita noin 42 asteiseen veteen suola ja sokeri. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja koko ajan vaivaten. Jauhoja kannattaa lisätä pikkuhiljaa, sillä pehmeästä taikinasta tulee mehevämpiä sämpylöitä.
Lisää taikinan teon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta sämpylöitä.
3. Nosta sämpylät pellille, anna kohta lämpimässä noin 30 minuuttia.
4. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen.
5. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
6. Paista uunin keskiosasssa 12-15 minuuttia.




 

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Leivontafoorumin maaliskuun haaste

Ihan ensimmäistä kertaa osallistuin leivontafoorumin haasteeseen. Aiheena oli "Revanssi -uusi mahdollisuus"  ja osallistuminen oli tarkoitettu foorumin aktiivijäsenille, jotka eivät ole aiemmin sijoittuneet palkintosijoille.
Piti tehdä leipomus, josta pitää ja joka ei jätä pulaan. Osallistuin banaanimutakakulla.

Mukavaa tietenkin oli se, että tässä haasteessa kaikki osallistujat saivat jonkin palkinnon. Jokaiselle tuli hyvä mieli ja itse ainakin sain innostuksen kipinän osallistua tuleviinkin haasteisiin.
Minulle osui Raisio oyj:n palkinto ja tänään se saapui.

Leivontafoorumin haastepalkinto
Paketissa oli 2 kg:n kaurainen sämpyläjauhopussi, 1 kg:n pussit täysjyväruisjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja,moniviljasämpyläjauhoja ja täysjyväohrajauhoja. Sieltä löytyi myös kuivahiivapaketti ja ruispizzamixpussi, ohukais-ja vohvelimix ja kakku- ja muffinsmix.
Monipuolinen paketti!
Kauraiset sämpyläjauhot menivät heti tänään testiin, siitä postaus huomenna tai perjantaina.
Kiitos Raisio oyj:lle hyödyllisestä ja monipuolisesta paketista!


 

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Arvontaa luvassa!

Päätin, että kun tuo "sivun näyttöjä yhteensä"  näyttää luvun 33333, niin sen jälkeen laitan tänne blogiin arvonnan.
Vielä siitä puuttuu jonkun verran, jutta eiköhän se lukema sieltä kuitenkin ilmaannu :)
Palkinnosta en vielä tiedä, jotain  Mavilen   tuotteita ainakin. Nythän tässä on aikaa pohtia palkintoa vielä :)
Laitan tänne blogiin vielä erikseen postauksen arvonnasta, kun asia on ajankohtainen!



ARVONTA TULOSSA

 

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Sitruunan makuinen mämmikakku

Tätä minun oli ihan pakko kokeilla! Pirkan "Ruoka"-liitteessä 1/2014 oli tällainen mämmikakun ohje. Itse pidän mämmistä, joten tätä ei vaan voinut olla testaamatta. Kuulosti niin mielenkiintoiselta!
Aviomies, joka ei pidä mämmistä, söi tätä myös eikä pois sylkenyt. Tällä tavalla saa mämmiä syötettyä sellaisillekin, jotka eivät siitä pidä :)

Mämmikakku
Minä pidin tästä kovasti ja taidanpa tehdä tätä  pääsiäispöytäänkin :) Koristelu on pikapikaa tehty, pitäisi olla ja menossa kohti Himosta, mutta täällä sitä vaan blogia päivittelen. Kuvakin pikaisesti napattu, pahoittelen laatua. Leivinpaperi jäi näkymään tuon kakun alta ja nyt se häiritsee silmää...

Tuo pääsiäistipu on tehty tällä Mavilen silikonimuotilla. Pääsiäisenä tämän voisikin koristella vaikka suklaamunilla ja massasta tehdyillä narsisseilla.

Mämmikakku

Pohja:
150 g digestivekeksejä tai muita grahamkeksejä
50 g voita
1/4 dl appelsiinimehua
Täyte:
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200g) sitruunarahkaa
1/2 dl sokeria
350 g (n. 3 dl) mämmiä
1/4 dl appelsiinimehua

1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin (24 cm vuoka).
2. Murskaa keksi esimerkiksi monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata rasva. Sekoita rasva ja mehu keksimurujen kanssa. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.
3. Upota liivatteet kylmään veteen ja anna liota noin 10 minuuttia.
4. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokeri. Ota seoksesta noin 1 dl erilleen ja sekoita loppuosaan mämmi.
5. Kiehauta appelsiinimehu. Liuota liivatteet mehuun. Kaada seos ohuena nauhana mämmiseokseen samalla sekoittaen.
6. Sekoita mämmiseos ja erilleen otettu kerma-rahkaseos huolimattomasti keskenään. Kaada seon vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä mielellään yön yli.

Suosittelen kokeilemaan jos pitää mämmistä! Ja vaikka ei pidäkään, niin tässä muodossa mämmi saattaa kuitenkin maistua.



Mämmikakku

 

torstai 3. huhtikuuta 2014

Omenaleivos

Tämä on taas sarjassa "nopeita herkkuja". Resepti löytyi Yhteishyvän "Hyvä Ruoka" liitteestä, samasta kuin pellavansiemensmoothie. Vuosilukua en löytänyt, mutta päiväys oli 9.10. :)
Näitä valmistaa vaikka yllätysvieraille - jos vaan ainekset löytyvät.

Omenaleivos
Oikein maistuvia leivoksia. Ja omenan sijaan voi tietenkin käyttää vaikka päärynää. Miksei marjojakin.

Nopeat omenaleivokset  / 6 kpl

3 pakastetaikinalevyä
1/2 dl hasselpähkinäjauhetta
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sokeria
1-2 omenaa
päälle sokeria ja kanelia

1. Ota taikinalevyt sulamaan hetkeksi leivinpaperilla peitetylle pellille. Jaa sulaneet levyt kahtia.          
2 .Sekoita tuorejuuston joukkoon pähkinäjauhe ja sokeri.
3. Kuori omenat, leikkaa ne uhuiksi viipaleiksi.
4. Sipaise jokaiselle taikinaneliölle tuorejuustoseosta ja asettele päälle muutama omenalohko. Sirota päälle kanelia ja sokeria.
5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Helppoa ja hyvää!



Nopeat omenaleivokset
 

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Puolukka-pellavansiemensmoothie

Selailin Yhteishyvän vanhoja ruokaliitteitä ja tämä pellavansiemeniä sisältävä smoothie jäi mieleen. Meillä kun löytyy puolukoitakin pakastimesta vielä vaikka kuinka paljon, niin testiin meni samantien. Smoothiet ovat muutenkin mukavia välipaloja tai aamupaloja. Tällä kertaa tämä nautittiin iltapalaksi.
Puolukka-pellavansiemensmoothie
Tästä tuli oikein herkullista! Jopa nuorimmainen joi tämän oikein mielellään vaikka ensin luulin, että hän pyytää vähän lisää makeutta tähän. Ei pyytänytkään vaan piti tästä juuri tällaisena! Puolukka maistui kivasti banaanin maun seassa, antoi tälle mukavasti kirpeyttä. Nyt tiedän mihin ne loputkin puolukat pakastimesta käytetään!

Puolukka-pellavansiemensmoothie

2 dl puolukoita
1 banaani
2 dl omenamehua
2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl kokonaisia tai rouhittuja pellavansiemeniä
2 rkl hunajaa

Soseuta ainekset tehosekoittimessa. Tein tätä 1 1/2 kertaisen annoksen ja siitä riitti hyvin neljään korkeaan lasiin. Oli hyvää!!


Puolukka-pellavansiemensmoothie