tiistai 21. lokakuuta 2025

LUUMULEIVOS

 Eikö nyt jo saa alkaa ajatella - ja jopa leipoa - joulun makuisia leipomuksia ? SAA! Leivotaan lehdeltä tuli "Joulun suuri leivontapaketti" extralehti. Ai että mitä kaikkea ihanaa siellä taas olikaan! 

Nämä luumuleivokset näyttivät ja kuulostivat niin hyviltä, että päätin testata. Luumumarmeladiakin oli kaapissa , ihan päiväystäkin jäljellä. 

Luumuleivos

Näistä tuli ihanan kuohkeita! Ja niin hyviä!! Sopivat erinomaisesti jouluiseen kahvipöytään tai ihan milloin vaan syötäviksi  . Hieman omaa säätelyä tein kuorrutteeseen. Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän tuli ihan tomusokeri-sitruunakuorrutus. Itse jätin sitruunan kokonaan pois ja lisäsin hieman Biscoff tahnaa .  Tein kuorrutetta puolikkaan version . Riitti hyvin sekin määrä  tämän kokoiseen kakkuun. Toki kaksinkertaisella määrällä saa paksumman kuorrutuksen. 

LUUMULEIVOKSET , 20 x 30 cm vuoka 

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1 dl luumumarmeladia

2 rkl siirappia

1 dl sulatettua voita / margariinia

Kuorrutus :

25 g voita

2 dl tomusokeria

noin 2 rkl biscoff - tahnaa

1/2 tl vaniljasokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 

3. Yhdistä kuivat aineet keskenään. 

4. Lisää luumumarmeladi, siirappi, voisula ja kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. 

5. Levitä taikina 20 x 30 cm vuokaan, jossa on leivinpaperi. 

6. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

7. Sulata kuorrutetta varten voi. Lisää siihen tomusokeri , vaniljasokeri ja biscoff-tahna. Itse vielä vatkasin kuorrutetta hetken sähkövatkaimella  sen jälkeen kun olin kaikki sekoittanut keskenään. 

8. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. 


Mietin, että tästä taikinasta voisi tulla myös hyvä kuivakakku. Ehkä kokeilen joskus. Mutta on kyllä erittäin hyvää tällaisena! Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän kuorrutteeseen tosiaan laitettiin 50 g voita, 4 dl tomusokeria, 2 rkl sitruunamehua, 1 tl vaniljasokeria.

Jouluksi teen tätä uudelleen. Helppo tehdä ja maukasta. Kaksinkertaisella määrällä saa varmastikin pellillisen tehtyä. 

Luumuleivos



sunnuntai 19. lokakuuta 2025

MARSIPAANI-LIKÖÖRIKAKKU

 Tämäkin resepti löytyi kirjasta "Nopeat ja helpot leivonnaiset" .  Kaapissa oli puoli paketti mantelimassaa ja joskus kuukausia sitten ostettu kaurapohjainen likööripullo, joka odotteli korkkaamattomana. Muistaakseni sen johonkin leipomisjuttuun ostin, mutta jäänyt näköjään se leipomus tekemättä. 

Marsipaani-liköörikakku 

Ihan ei ollut mantelimassaa tarpeeksi . Olisi ehkä ollut vielä parempaa tämä kakku, jos mantelimassaa  olisi ollut tarpeeksi ja se olisi ollut tuoretta :D. Nyt piti ensin mikrossa pehmentää massa, kun se oli päässyt kovettumaan. 

Marsipaani-liköörikakku 

5 kananmunaa

190 g voita

70 g mantelimassaa

2 dl kermalikööriä

225 g ( 2 1/4 dl) sokeria

hyppysellinen suolaa

225 g ( 3 2/3 dl) vehnäjauhoja

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen . Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Erottele keltuaiset valkuaisista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita vaahto jääkaappiin odottamaan.

2. Sulata voi kattilassa, anna vähän jäähtyä. Vatkaa keltuaiset, mantelimassa, kermalikööri, sokeri ja hyppysellinen suolaa notkeaksi taikinaksi. Sekoita taikinaan jauhot sekä lopuksi voisula. Nostele vielä valkuaisvaahto taikinaan. 

3. Valuta taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista kakkua edelleen noin 40 minuuttia. Kumoa kakku ritilälle ja anna jäähtyä. Ripottele pinnalle tomusokeria.

Tämä oli kyllä ihanan täyteläistä kakku. Ehkä liköörin vaikutusta. Oikein hyvää ! Testaan vielä uudelleen oikealla määrällä tuoretta mantelimassaa. Kyllä tässäkin pieni mantelin maku oli, mutta varmaan vielä parempaa kun se maistuu kunnolla. 







torstai 9. lokakuuta 2025

Sitruuna-unikkokakku

 Nopeat ja helpot leivonnaiset - kirjasta löytyi  mielenkiintoinen kakku, johon menee sitruuna ja unikonsiemeniä. Ja tuo kirjahan on kirpparilöytö. 

sitruuna-unikkokakku

Kakku tehtiin 20 cm pitkään vuokaan. Onneksi kotoa löytyi alumiinivuokia. Kaikki muut vuoat ovat isompia. 

SITRUUNA-UNIKKOKAKKU 

3 kananmunaa

170 g ( 1 3/4 dl ) sokeria

hyppysellinen suolaa

150 g voita

160 g ( 2 1/2 dl) vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

50 g unikonsiemeniä

2 sitruunan kuoriraaste ja mehu  

Päälle laitoin sulatettua valkosuklaata . Varsinaisen ohjeen mukaan siihen tulee tomusokerikuorrute. 

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen, voitele ja jauhota 20 cm leipävuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi kattilassa. 

2. Sekoita leivonjauhe jauhoihin, lisää unikonsiemenet. Vatjaa jauhoseos munavaahtoon. Valuta sekaan voisula, sekoita taikinaan vielä sitruunan kuoriraaste ja sitruunan mehu.

3. Valuta taikina vuokaan, levitä tasaiseksi. Paista noin 40 minuuttia,.

4. Anna kakun jäähtyä. Kuorruta haluamallasi tavalla.

Tämä oli hyvää kakkua, ei ollenkaan liian makeaa. Unikonsiemeniä en ihan noin paljon laittanut. Se pieni purkillinenkin on alle 50 g enkä sitä laittanut kokonaan. Toki tuon verran voi varmasti maun ja koostumuksen puolesta laittaa, mutta pienempikin määrä rouskui mukavasti hampaissa .

Varsin käyttökelpoinen resepti. 

Sitruuna-unikkokakku