sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Glögipannacotta

Jouluaterian jälkiruokana meillä oli glögipannacottaa. Jostain syystä olin käsityksessä, että pannacotta on hankalatekoinen jälkiruoka, mutta sehän olikin helppo valmistaa. Ja siitä pitivät meillä kaikki, tätä teemme jälkiruuaksi toistekin.
Glögipannacottan tästä tekee pannacottan päällä oleva glögi. Itse pannacottaan sitä ei mennyt. Päällehän voi laittaa vaikka marjamehua, kiisseliä, hedelmämehua - ihan mitä vaan, mikä vaan itselle parhaiten maistuu.

Pannacotta
Tästä määrästä tuli kuudelle tällainen jälkiruokamaljaan sopiva annos.

Glögipannacotta

1 1 /2 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
1 kanelitanko
1 pieni pala tähtianista
1/2 vaniljatangon siemenet
2 liivatelehteä
3 dl maustamatonta jogurttia
pinnalle : 3 dl glögiä, 3 rkl sokeria, (1 dl puolukoita)

1. Kaada kattilaan kerma ja lisää sokeri ja mausteet. Kiehauta, nosta levyltä ja sekoita sokeri sulaksi.
2. Laita liivatelehdet 5 minuutiksi kylmään veteen. Nosta ne vedestä, laita kerman sekaan ja anna sulaa.
3. Siivilöi kermaseos kulhoon. Sekoita joukkoon jogurtti.
4. Annostele pannacotta jälkiruoka-astioihin tai laseihin. Laita astiat jääkaappiin jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.
5. Kiehauta glögi ja sokeri kattilassa. Jos laitat joukkoon marjoja, lisää ne tässä vaiheessa. Anna seoksen jäähtyä.

Minä en laittanut marjoja ollenkaan ja toisen kerran kun tein tätä pannacottaa, niin en kiehauttanut glögiä. Kaadoin sitä suoraan tölkistä ilman lisäsokeria pannacottan päälle. Oli ihan yhtä hyvää.
Tämä oli helppo valmistaa heti jouluaattoaamuna jääkaappiin odottamaan hyytymistä. Ja hyvää!
 

perjantai 27. joulukuuta 2013

Omenajuustokakku

Joulun yksi herkku meillä oli omenajuustokakku. Halusin tehdä jotain muuta kuin suklaista kakkua, koska suklaata tulee jouluna syötyä muutenkin niin paljon. Löysin tämän reseptin Valion sivuilta ja tämä vaikutti hyvältä siinäkin mielessä, kun pohjaan meni piparkakkuja. Niitä kun sattuu olemaan jonkun verran, piparkakkutalotehtailusta jäi taikinaa ja tein siitä tavallisia piparkakkuja. Kun ei sitä taikinaa viitsi poiskaan heittää.

Omenajuustokakku
Tämä olikin mauiltaan ihanan jouluinen.

Omenajuustokakku

Pohja
200 g piparkakkuja
50 g voita

Täyte
2 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 dl kuohukermaa
8 liivatetta
1 rkl vettä

1. Murskaa piparkakut ja sekoita sulatetun voin kanssa.
2. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm), levitä piparkakkuseos pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
3. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä.
4. Sekoita keskenään omenasose, tuorejuusto, sokerit ja kaneli. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuumaan veteen.
5. Sekoita liivateseos täytteeseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma.
6. Kaada täyte vuokaa ja anna hyytyä, mielellään seuraavaan päivään.

Minulla ei ollut ihan kokonaan makeuttamatonta omenasosetta, käytin sitä mitä jääkaapissa oli ja vähensin hieman tomusokerin määrää.
Tuo 8 liivatetta tarkoittaa niitä kaupasta saatavia pienempiä liivatteita.... kiire kun oli tätäkin tehdessä eikä ollut ajatus mukana, niin laitoin Meiran tukusta ostettuja liivatteita, jotka ovat varmaan puolet isompia kuin ne kaupasta saatavat.  Koko ajan minulla alitajunnassa raksutti, että meneepä tähän paljon liivatteita, mutta en vaan tajunnut asiaa ajoissa.  Siinä vaiheessa kun sen tajusin, niin olin ihan varma, että nyt tulee pelkkää liisteriä koko kakusta.
Mutta kyllä kakusta ihan hyvää tuli. Täyte on varmaan parempaa, pehmeämpää, kun laittaa oikean määrän liivatteita :) Koko kakku meni kuitenkin, oli sen verran hyvänmakuinen täyte. Eikä tarvinnut vasaraa ja talttaa, kun kakkua söi - ihan lusikalla onnistui :)
Tätä taidan tehdä uudenvuoden aatoksi uudelleen, kun mennään siskon luokse kyläilemään. Ja tällä kertaa oikealla liivatemäärällä.



Omenajuustokakku
 

maanantai 23. joulukuuta 2013

Hyvää Joulua!

 
Nyt alkaa olla aika rauhoittua joulun viettoon. Tosin yhtä sun toista puuhaa riittää vielä, mutta stressiä ei ole. Pikkuhiljaa, tekee sen mitä ehtii.
Huomenna meidän koko perhe kokoontuu tänne meille, joukossa yksi koiranpentu ja kaksi kissaa. Voi olla mielenkiintoista menoa, toivottavasti joulukuusi pysyy pystyssä :)
Ihanaa kuitenkin kun saa vaan olla, syödä hyvää jouluruokaa eikä ole kiire mihinkään.
Joululeipomuksista tulee sitten päivityksiä joulun jälkeen.

OIKEIN HYVÄÄ JA TUNNELMALLISTA JOULUA KAIKILLE !


 

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Saksalainen suklaa-hasselpähkinäkakku

 Piparkakkutalourakointi on ohi, selvisin siitä! Yhteensä 132 taloa tuli tehtyä, neljää eri kokoa ja pari kirkkoakin. Riittää taas vuodeksi se määrä. Toivottavasti en näe unta piparkakkutaloista.

Blogiini sain uuden bannerin, kiitos paljon Kaikkea makeaa  blogin Katrille! Itse en olisi ehtinyt perehtyä bannerin tekoon (ja olisinko edes osannut tehdä sitä), joten otin avun kiitollisena vastaan.

Yhden kuivakakun vielä halusin tehdä ennen joulua, jotain sellaista, jota en ole ennen tehnyt. Koska pidän itse kovasti pähkinöistä, niin tämä hasselpähkinää sisältävä kakku kuulosti hyvältä. Ohje on peräisin sellaisesta kirjasta kuin "Ruokasuosikit - leivonta" .

Saksalainen suklaa-hasselpähkinäkakku

Kakusta tuli ihanan pähkinäinen, siihen laitettiin 115 g hasselpähkinöitä. T'ässä resepti :

175 g voita
115 g tummanruskeaa sokeria (ruokokidesokeria)
175 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl maustepippuria
3 kananmunaa
115 j hasselpähkinöitä muruina / jauheena
2 rkl kahvia

1. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja maustepippuri.
2. Vatkaa munat yksi kerrallaan sekaan, lisäten 1 rkl jauhoseosta toisen ja kolmannen munan kanssa. Kääntele sekaan loppu jauhoseosa, pähkinät ja kahvi.
3. Paista 175 asteessa noin 45-50 minuuttia. Anna levätä 10 minuuttia vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.

Meillä ei ollut maustepippuria kotona, joten jätin sen pois. En siis tiedä mitä se olisi vaikuttanut makuun, pitänee joskus testata. Ainakin tällaisena se oli hyvää, ehkä maustepippurin kera myös!



maanantai 16. joulukuuta 2013

Gluteeniton piparkakkutalo

Myyjäisissä eräs toinen myyjä kysyi voisinko tehdä hänen lapsenlapselleen gluteenittoman piparkakkutalon. Lupasin kokeilla, mutta nytkin ensin kerroin olosuhteet, joissa sen teen. Toki minulla on eri työvälineet glutteenittomaan leivontaan; kulhot, kaulimet, kaulinta-alustat... mutta samassa uunissa paistan kuin tavalliset tuotteet ja sama keittiökin on tietenkin. Kun ei meillä kahta keittiötä ole :)
Tämä kävi päinsä, joten lupasin yrittää. Siivosin keittiön mahdollisimman tarkasti ennenkuin aloin gluteenittoman taikinan tekoon. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, mutta kun seuraavana päivänä otin taikinan jääkaapista, niin se olikin ihan kovaa. Ajattelin antaa sen pehmetä huoneenlämmössä, mutta ei se pehmennyt. Kokeilin sitten veitsellä leikata taikinasta paloja ja käsissä pyöritellä sitä ja sain kuin sainkin taikinasta sellaista, että sitä pystyi kaulimaan.
Oli se erilainen kuin kaulia kuin tavallinen taikina, helpommin hajoavaa. Valmiit osat olivat ihmeen kevyitä verrattuna tavallisesta taikinasta tehtyihin ja kun niitä vähän hajosikin siinä vaiheessa, kun siirsin niitä uunipelliltä pois, niin alkoi koko projekti epäilyttää. Huomasinkin sitten, ettei osia kannata siirrellä mihinkään ennenkuin ovat kokonaan jäähtyneet. Sen jälkeen ne olivat sentään hieman kestävämpiä.
Yllättävän sujuvasti talon sai kuitenkin kokoon, siinä ei oikeastaan ollut ongelmia. Tässä valmis talo:

Gluteeniton piparkakkutalo
Karkkeja kun etsin kaupasta koristeeksi, nin huomasin, että monet makeiset sisältävät vehnätärkkelystä. Irtokarkkeja ei voi ajatellakaan, kun niiden sisällöstä ei tiedä mitään. Ranskanpastilli näytti olevan sellainen, jossa ei ole vehnätärkkelystä. Nuo talon pihalla olevat karkit ovat suomalaisen Karkkimaailma oy:n valmistamia gluteenittomia  hedelmämakeisia. Karkkimaailmalla on tehtaanmyymälä Kaarinassa osoitteessa Ahdetie 8. Olen siellä kerran käynytkin, suosittelen!
Eli kyllä se gluteeniton piparkakkutalokin siis valmistui ja pysyi kuin pysyikin koossa ja ehjänä. Toinen olisi vielä tilauksessa torstaille.  Tässä resepti gluteenittomaan piparkakkutaikinaan :

Gluteeniton piparkakkutaikina

150 g margariinia
3/4 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
1 tl pomeranssin kuorta
1 tl neilikkaa
1 kananmuna
1/2 tl soodaa
n. 7 dl gluteenittomia jauhoja

1. Keihauta margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Sekoita kunnes sokeri on sulanut, jäähdytä haaleaksi.
2. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita siirappiseokseen.
3. Sekoita soda jauhoihin ja jauhot taikinaan.
4. Peitä taikina jka anna levätä kylmässä yön yli.
5. Paista 175 asteessa vaalean ruskeiksi. Osien koosta riippuen 5. 8 minuuttia.

Tämä määrä riitti yhteen taloon ja jäi sitä vielä ylikin jonkun verran. Kahta taloa ei tästä taikinamäärästä olisi saanut.
 

torstai 12. joulukuuta 2013

Piparkakkutalon kokoaminen

Taloja rakentelen joka päivä, tänäänkin aamusta iltaan. Töistä oli vapaapäivä ja käytin sen tietenkin talojen kokoamiseen. Sen verran on tilauksia tullut ja vielä yhdet myyjäisetkin ensi sunnuntaina, pakko paiskia hommia :)


Kuvassa puolivalmiita, koristelemattomia taloja, koristeltuja osia ja vielä ihan koristelemattomiakin osia. Joka sorttia löytyy tällä hetkellä meiltä vähän sieltä sun täältä :)
Ajattelin tännekin laittaa tietoa kuinka minä näitä taloja teen. Jospa siitä vaikka olisi jollekulle apua.
Tässä ensin resepti, jolla olen näitä piparkakkutaloja tehnyt yli kymmenen vuoden ajan. Yhtään en muista mistä se on peräisin, mutta hyväksi sen olen todennut ja sitä aina käytän.

250 g margariinia tai voita
200 g sokeria
100 g siirappia
1 kananmuna
400 g vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl suolaa

1. Vatkaa margariini , siirappi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinaan.
3. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Erittäin yksinkertainen ohje ja tulee hyvänmakuisia piparkakkuja. Myös taloissa tämä on ollut hyvä taikina.


Sitten vaan taikinaa kaulimaan ja muoteilla tai pahvista tehdyillä mailleilla osia paistamaan. Tässä piparkakkutalon teossa osien paistaminen on mielestäni ikävin vaihe, varsinkin kun paistaa savupiipun osia tai pieniä ovia. Uuninluukun vieressä pitää silä tarkkana vahtia etteivät osat pala. Silti ne joskus palaa!




Nyt kun teen monta taloa, niin paistan aina samanlaisia osia yhdellä pellillä. Helpompaa, kun paistuvat samaan tahtiin. Jos olisi mukana pienempiä osia, niin pitäisi eri aikaan ottaa niitä pois uunista. Paistan osan 175 asteessa, aikaa en osaa sanoa. Sopivan ruskeiksi, osia ei kannata jättää kovin vaaleiksi. Jos ovat vaaleita, niin taloa kootessa se kostautuu. Pehmeät osat menevät rikki ja tavallaan "kasaan".
Myöskään kovin ohuiksi en osia kauli, koska ohuet osat menevät kokoamisvaiheesa helposti rikki.




Valmiit osat koristelen pikeerillä ennen kokoamista. Pikeerin teen siis kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista. Vatkaan ne kulhossa, tomusokerin määrää en mittaa. Teen sopivan tuntuisen tahnan, en liian valuvaa, mutta sellaisen, jota voi vielä pursottaakin.




Tässä kuvassa on valmiita katttoja ns. keskikokoiseen taloon. Myyn myyjäisissä ihan pikkuruisia taloja, keskikokoisia ja suuria. Ja välillä on kirkkoja + tänä vuonna myös se oikein iso talo.




Sen jälkeen alkaakin talojen pystyttäminen ja mm. nämä otan siinä vaiheessa esille. Tomusokeri ja siivilä osien tomuttamista" varten, osat liimaan sulatetulla hedelmäsokerilla. Hedelmäsokerilla sen takia, kun se ruskistuu hitaammin kuin tavallinen sokeri. Jos pannu on kunnossa, niin hedelmäsokeri pysyy kauan kirkkaana. Tuo muki ja veitset ovat sitä varten, kun liimaan talojen kattoja kiinni. Siitä kohta myöhemmin.



Hedelmäsokeri on sulanut jo hieman ja kohta se alkaa olla valmista liimaa!




Talon osat olen tomusokerilla koristellut. Yleensä otan yhden talon osat kerralla käsittelyyn, mutta tässä olen valmiiksi tomuttanut jo monta osaa.



Kun alan koota taloa, niin siinä vaiheessa vielä pienellä terävällä veitsellä tarvittaessa suoristan osien reunoja. Myös sula sokeri liimaa osat paremmin yhteen, kun tätä pintaa on hieman rouhittu. Jos osat ovat liian ohuita, niin tässä vaiheessa ne menevät rikki. Sopiva osien paksuus on siis tärkeää, jos aikoo tehdä tällä tavalla. Itse teen näin aina ja hyvin toimii! Tällä tavalla saa hieman erikokoisia osia sovitettua yhteen, kun rouhii ne samankokoisiksi.


 Tässä olen kastanut seinän alareunan sulaan sokeriin ja nopeasti asettanut sen alustalle. Pidän sitä hetken paikoillaan, jotta se varmasti tarttuu kiinni. Laastari sormessa... leipominen on vaarallista! Veistellä vähän leikkasin väärästä paikasta.




Kun olen liimannut kaikki seinät alustaan kiinni, niin pursotan vielä pikeeriä saumoihin.




Talon katto-osien kiinnittämisessä käytän siis veistä. Olen tuonne kiinnityskohtaan sipaissut sulaa sokeria ja kiinnitän nopeasti katon paikoilleen. Nopeus on valttia, koska sula sokeri jähmettyy tosi äkkiä. Pidän osaa hetken taas paikoillaan, jotta se kiinnittyy. Tämän jälkeen tuossa veitsessäkin on jähmettynyttä sokeria ja laitankin sen mukiin, jossa on vettä. Sokeri liukenee pois ja jonkun ajan kuluttua voin taas käyttää samaa veistä. Yleensä minulla on mukissa 3 veistä, aina joku niistä on käyttövalmiina. Tietysti kuivaan veden pois ennenkuin kastan sen sulaan sokeriin ja tätä varten minulla onkin keittiöpyyhe käsillä koko ajan.


Koristeluvaihe onkin kaikista hauskin vaihe.  



  Tämä kuvien talo on se kaikista pienin talo, joten tähän ei tule savupiippua piparitaikinasta vaan karkista.



     Katon reunat koristeln vielä pikeerillä ja tuohon piipun viereenkin yleensä laitan jotain karkkia koristeeksi.



Katon ja seinien saumakohtiin pursotan pikeeriä. Isommilla taloilla teen tämän jo siinä vaiheessa, kun olen saanut osat toisiinsa liimattua, mutta en ole vielä kattoja pikeerillä koristellut.



                Valmis pikkutalo. Tässä pikkumökissä ei ole siis savupiippua eikä tikapuita, isompiin laitan ne molemmat.  Ja siihen isoimpaan vielä kuusenkin pihalle. Tämän pikkumökin väkertää nopeasti ja onhan tällainen pikkuruinen piparitalo ihan soma.
Toivottavasti ohjeista saa jotain tolkkua... kello lähenee kaksi yöllä, työpäivä huomenna. Ajatus ei välttämättä toimi niinkuin pitäisi  :)  Nyt menen nukkumaan ja huomenna jatkuu työpäivän jälkeen piparkakkutalotehtailu. Runsas viikko vielä, sitten se onkin ohi taas tältä vuodelta.                                                             










maanantai 9. joulukuuta 2013

Suklaamurokakku

Suklaamurokakku on toinen meidän perheen suosikkikakuista. Varsinkin nuorimmainen pitää tästä kovasti, suklaakakku on aina suklaakakku!
Resepti on Valion jouluisesta leivontaliitteestä vuodelta 1993. Kyllä tätä reseptiä varmaan muualtakin löytyy, mutta itse etsin aina tämän leivontaliitteen käsiini, kun suklaamurokakkua teen.

Suklaamurokakku
Kakusta tulee muhkea ja niin hyvänmakuinen! Tällä reseptillä kakku on tehty :

200 g voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
( 1 tl vanilliinisokeria)
100 g tummaa suklaata
1/2 prk kermaviiliä

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
2. Lisää munat yksitellen vatkaten.
3. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Rouhi suklaa.
4. Sekoita taikinaan vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, suklaarouhetta ja kermaviiliä.
5. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran vuokaan.
6. Paista 175 asteessa noin tunti.

Itse sekoitin rouhitun suklaan jauhoseokseen, nutta siivilöin kuitenkin jauhot taikinaan ja kaadoin suklaarouheen siivilästä sekaan. Joten tavallaan sama tapa kuin ohjeessa :)
Vanilliinisokeri ei kuulu alkuperäiseen ohjeeseen, mutta laitan sitä itse tähän kakkuun. Sopii mielestäni tosi hyvin!



Suklaamurokakku
Tässä vielä kuva kakusta puolitettuna. Jätän osan suklaanpaloista kohtalaisen isoiksi, kuten kuvasta näkyy. Näyttää kivalta ja maistuu mukavalta suussa, kun osuu isompi suklaanpala omaan kakkupalaan :)
Tämänkin kakun sanotaan olevan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä tai myöhemmin  leipomisesta, mutta kokemuksesta voin sanoa, että maistuu se hyvältä ihan tuoreenakin!

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Taatelikakku

Taatelikakku taitaa olla jouluisista kuivakakuista minun suosikkikakku. Sitä olen tehnyt vähän eri resepteillä, joskus sellaisellakin, johon tuli sitruunaa mausteeksi. Hyvää oli sekin.

Taatelikakku

Kuitenkin ehkä se perinteinen taatelikakku on silti se maukkain, ainakin minulle. Tämä alla oleva resepti on Kotivinkin Joululehdestä vuodelta 1992.
 
1 paketti taateleita (250g)                                
2 dl vettä
1 dl sokeria
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

1. Keitä taatelit hiljalleen vedessä pehmeiksi. Lisää sokeri.
2. Sekoita voi vähän jäähtyneeseen seokseen. ( Itse vatkaan voin sekaan)
3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kermaviili taikinaan.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2,5 litran vuokaan.
5. Kypsennä 175 asteessa noin 50-60 minuuttia.

perjantai 6. joulukuuta 2013

Joulumyyjäiset Turun VPK:n talolla

Tänään oli esimmäiset joulumyyjäiset ja perinteisesti olen yli 10 vuotta käynyt Turun VPK:n talolla myymässä leivonnaisia. Lähinää piparkakkutaloja , mutta vähän muutakin siinä sivussa.
Turun VP:n talo eli Brankku on varsin juhlava paikka. Tässä hieman taustatietoa siitä :

 Palokunnantalo on arkkitehti Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema ja valmistunut 1892. Rakennus edustaa aikakaudelle tyypillistä uusrenessanssityyliä. Talolla on monta lempinimeä. Näitä ovat ainakin Prankkari, Brankkari, Prankku tai Brankku.

Rakennuksessa on kolme kerrosta. Palokunnantaloa ei rakennettu pelkästään omaksi toimitilaksi vaan nimenomaan juhlatilaksi kaupunkilaisille. Asukkaita Turussa oli tuolloin noin 30 000 henkeä. VPK:n paloasema talosta tuli vasta 1900-luvun toisella vuosikymmenellä. Siihen saakka palokunnan kalusto pidettiin hajasijoitettuna eri puolilla kaupunkia.
Palokunnantalon vieraskirjasta löytyy monia tunnettuja nimiä. Talossa ovat esiintyneet mm. Armas Järnefelt, Jean Sibelius, Oskari Merikanto, Kosti Vehanen, Leevi Madetoja, Josephine Baker ja Marian Andersson.

Ulkoapäin en huomannut ottaa Brankusta kuvaa, mutta se on komea uusrenessanssityylinen paikka.
Tässä pari kuvaa sisätiloista:





Kattokruunut ovat upeat :




Puitteet joulumyyjäisille ovat siis hienot. Piparkakkutalokauppa kävi hyvin. Minulla oli vanhin tytär ja aviomies apuna myymässä.



Siellä sitä aviomies kyykistelee pöydän alta jotain :) Piparkakkutalojen lisäksi oli myytävänä joulupipareita, toisenlaisia pikkuleipiä ja muutama kakku. Niin ja aviomiehen tekemiä kakkutikkareita, jotka menivät kaikki kaupaksi!
Minulla oli tuon ison talon ja kirkon lisäksi 29 muuta piparkakkutaloa, kolmessa eri koossa. Ne menivät kaikki kaupaksi.

Tämä kuva on otettu parvelta, tytär myy ahkerana :) :




Iso talo ja kirkko jäivät toistaiseksi myymättä, mutta ne olivat hyviä katseenvangitsijoita tuossa korkeammalla pöydällä. Katsotaan menevätkö kaupaksi ensi sunnuntaina tai sitten 15.12. Jos eivät, niin kyllähän ne omaakin joulupöytää kelpaavat koristamaan.



Itse en päässyt / joutunut kuviin, koska mieluummin käytän itse kameraa kuin olen kuvattavana :) Aatan aarreaitasta voitetut joulutorttukorvakorut olivat korvissa ja ne sopivat tähän tilaisuuteen kuin nenä päähän.
Ja nyt taas taloja rakentamaan, ylihuomenna on uudet myyjäiset ja jotain myytävääkin pitäisi siellä olla! Onneksi on ainakin jonkun verran talon osia valmiina, tosin jotain joutuu kyllä tekemään lisää. Sitä varten on  taikinaa jääkaapissa.... tästä se taas lähtee!

tiistai 3. joulukuuta 2013

Piparkakkutaloja!

Tänään oli töistä vapaapäivä ja se kului tietenkin piparkakkutalojen parissa. Kohtalaisen tuottoisa vapaapäivä, mutta pitää ollakin, koska ensimmäiset myyjäiset ovat jo perjantaina!




Piparkakkutaloja

Tuossa ovat ne aiemmin valmistuneet myös, iso talo ja kirkko. Lisäksi nyt on valmiina kolmea eri kokoa olevia taloja. Osia on lisää odottamassa kokoamista,  jos vaikka satun myymään kaikki perjantaina niin pitää koota uusia taloja seuraaviin myyjäisiin, jotka ovat jo sunnuntaina. Huhheijaa, työt ei lopu kesken!

Arvonnasta saatu!

Aatan aarreaitassa  oli arvonta ja onni suosi myös minua! Voitin tällaiset ihanat joulutorttukorvikset, jotka tulivat minulle postissa tänään .


Juuri sopivasti saapuivat, kun perjantaina on ensimmäiset joulumyyjäiset Turun VPK:n talolla. Nämähän ovat sinne aivan omiaan, joulutortut korviin keikkumaan :)
Kiitos Sarita, ovat tosi hienot ja omaperäiset korvakorut!

maanantai 2. joulukuuta 2013

Jouluarvontamainos!

Nyt joulun aikaan on kivoja arvontoja blogeissa. Muunmuassa täällä on arvonta käynnissä : http://youdreamitwellbakeityoueatit.blogspot.fi/

Mukaan osallistumaan!

Täytekakkua talvisella teemalla

Työkaverini täytti pyöreitä vuosia ja tarjosi meille kollegoille kakkua. Ja minähän sen kakun sain tehdä, hienoa! Teemaksi otin vähän talvesta muistuttavan kakun vaikka sitä oikeaa talvea ei näy eikä kuulu. Tosin en tiedä ollako tyytyväinen siihen vai ei - toisaalta lumi toisi hieman valoisuutta, mutta tämä muutama pakkasaste kyllä riittää. Mitään kahdenkymmenen asteen pakkasia en kaipaa enkä edes kymmenen asteen pakkasia.

Talvinen täytekakku
Täytteenä kakussa on mansikkamoussee ja toisessa välissä vaniljamoussee. Ne maut sopivat aivan loistavasti yhteen! Leikkauspintakin on hienon näköinen, kun toinen täyte on vaaleanpunainen ja toinen kermanvalkoinen. Harmi, kun en ottanut töihin kameraa - olisin saanut leikkauspinnastakin kuvan :)
Pohjina on kolme x 4 kananmunan kääretorttupohja. Kostutin nänä vanilliinisokerilla höystetyllä maidolla ja tuon kaulintamassan alla on marenkivoikreemi. Vaniljamousseen alle sipaisin ohuelti mansikkahilloa.
Pursotukset tuttuun tapaan Flora vispiä, jossa on seassa vanilliinikreemijauhetta jämäkkyyttä antamaan. Se antaa kivasti myös makua kermaan.
Koristeet sokerimassaa ja kaulintamassaa.

Mansikkamoussee

1 prk vaahtoutuvaa mansikkakermaa
1 prk ranskankermaa
300 g mansikoita
1,5 dl tomusokeria
3-4 liivetetta

Laita liivatteet kylmään veteen. Vaahdota sillä aikaa kerma ja lisää siihen ranskankerma ja soseutetut/survotut mansikat. Mausta tomusokerilla. Purista liivatteista ylimääräinen neste pois ja sulata kiehautettuun veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen.

Tämä on sopiva määrä noin 24 - 26 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun.

Vaniljamoussee

1 liivatelehti
2,5 dl maitoa
1,5 rkl maissitärkkelystä
1,5 rkl sokeria
2,5 tl vanilliinisokeria ( mielestäni saa laittaa vähän enemmän)
2 keltuaista
2 dl kermaa vaahdotettuna (tätä laitan noin 2,5 -3 dl, tulee kuohkeampi moussee)

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sekoita maito, maissitärkkelys, sokeri ja keltuaiset kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Purista livetelehdestä vesi ja liuota se kuumaan kiiseliin. Mausta vanilliinisokerilla. Vatkaa jäähtyneen kiisselin rakenne rikki ja lisää kermavaahto.

Tätä voi käyttää sellaisenaan tai sen kanssa voi kakussa käyttää jotain toista täytettä. Tai tämän täytteen alle voi laittaa marjasurvosta, hilloa tai kesällä tuoreita mansikoita. Pehmeän makuinen täyte eikä liian makea.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulun hedelmäkakku

Piparkakkutalopuuhien välissä paistoin pari hedelmäkakkua. Kaksi siksi, kun jostain syystä minulla on tapana tehdä kerralla kaksi kakkua. Tai no, tiedänhän minä, että se tapa on jäänyt siitä, kun teen myyjäisiin kuivakakkuja - kaksi valmistuu  siinä samalla kuin yksi.

Hedelmäkakku
Teen tämän kakun eri reseptien koosteella. Yksi osa reseptistä on Kotivinkin leivontaliitteestä, mutta enpä enää muistakaan mistä olen toisen osan ottanut. Tässä kuitenkin se resepti, jolla nämä hedelmäkakut teen. Laitan tähän vain yhteen kakkuun tulevat määrät.

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 rkl hedelmäsekoitusta
4 rkl appelsiininkuoripaloja
10 punaista kirsikkaa
(2 dl vaaleita rusinoita)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl konjakkia tai brandyä

1. Sekoita voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
2. Mittaa hedelmät pieneen kulhoon ja leikkaa niitä tarpeen mukaan pienemmiksi paloiksi. Kaada sekaan konjakki. Anna maustua. Kaada hedelmien päälle hiukan jauhoja, sekoita.
3. Lisää jauhot taikinaan siivilän läpi ja viimeksi jauhotetut hedelmät. Sekoita mahdollisimman vähän, kaada korppujauhotettuun vuokaan.
4. Paista 175 asteeessa noin 45 - 50 minuuttia.

Rusinat laitoin sulkuihin siksi, kun meillä ei oikein kukaan pidä leivonnaisissa olevista rusinoita. Niitä en siis laittanut näihin kakkuihin. Rusinoita ihan sinällään kyllä syödään, mutta ei missään leipomuksessa.
Itse laitoin nuo hedelmät jo edellisenä päivänä marinoitumaan konjakkiin, mutta aina en ole niin tehnyt. Toimii siis niinkin, että vasta kakuntekovaiheessa kaataa konjakin hedelmien sekaan.