Jos leipä alkaa olla vähissä eikä jaksa / viitsi / pysty lähteä kauppaan , niin ainakin meillä on pelastus ollut kaurainen peltileipä. Sen tekee nopeasti ja se on kaiken lisäksi todella hyvää!
|
Peltileipä |
Yhtään en muista mistä tämän reseptin olen itselleni poiminut, mutta googlettamallakin löytyy useampia reseptejä.
Peltileipä / noin 30 -35 cn kokoiseen vuokaan
4 dl kaurahiutaleita ( tai neljän viljan hiutaleita, ruishiutaleita)
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl siirappia tai sokeria
5 dl vettä ( lämmintä, noin 42 asteista)
0,5 dl öljyä
1 l suolaa
noin 6 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Pinnalle : kaurahiutaleita tai muita hiutaleita
1. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, kuivahiiva, siirappi tai sokeri. Lisää lämmin vesi.
Anne levätä noin viisi minuuttia, jotta hiiva heräilee.
2. Lisää öljy, jauhot ja suola. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Kaada taikina paperoidulle uunipellille ta taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin.
4. Tee taikinan pintaan ruudukko veitsellä tai lastalla. Anna taikinan kohota puoli tuntia liinan alla.
5. Voitele leivän pinta vedellä, ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja halutessasi esimerkiksi sormisuolaa.
Paista uunin keskitasolla 222 asteessa noin 15 - 20 minuuttia kunnes pinta saa kauniin värin.
Yleensä lisään myös jotain muita jauhoja hieman, esimerkiksi ruis- tai ohrajauhoja. Tai sitten vaikka leseitä. Tähän viimeisimpään versioon lisäsin ruisleseitä.
Mietin , että voisi joku kerta kokeilla vaikka porkkanaraastetta taikinaan. Porkkanasämpylät kun ovat niin valtavan hyviä , niin voisi kuvitella porkkanan toimivan peltileivässäkin.
Pitänee testata!