Vielä tulee tehtyä omenaisia leipomuksia, sesonki parhaimmillaan! Kotivinkistä löysin omena-marenkipiirakan ohjeen ja sehän kuulosti niin hyvältä, että testata piti.
Täytyy sanoa, että kyllä vaan maistui hyvälle!
OMENA-MARENKIPIIRAKKA
Taikina:
150 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 dl kermaa tai omenamehua
Täyte:
10 dl omenakuutioita
½–1 dl vettä
2 rkl voita
2 rkl fariinisokeria
¾ tl kanelia tai maun mukaan
(rusinoita)
Marenki :
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
1. Kuumenna omenakuutioita vesitilkan kanssa kattilassa, kunnes ne pehmenevät hieman.
2. Lisää kattilaan voi, fariinisokeri ja kaneli. Lisää halutessasi kourallinen rusinoita. Sekoita ja anna maustua hetki. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
3. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita hiutaleisiin jauhot ja leivinjauhe. Lisää hiutaleseos ja neste taikinaan. Sekoita.
4. Laita piirasvuokaan leivinpaperi. Lusikoi taikina vuokaan ja levitä omenakuutiot päälle. Paista piirasta uunin keskiritilätasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia.
5. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneessa, kuivassa teräskulhossa. Sekoita sokeri vaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on napakkaa. Kun piiras on kypsä, levitä marenki sen päälle. Nosta uunin lämpö 220 asteeseen ja paista piirasta keskiritilätasolla kunnes marenki saa hieman väriä, noin 10 minuuttia.
6. Tarjoa piiras sellaisenaan tai kylmän vaniljakastikkeen kanssa.
Rusinoita en laittanut, kun emme niistä erityisemmin välitä. Eikä mielestäni ollut vaniljakastikkeelle tarvetta, koska tässä on tuo marenki päällä.
Hyvää kyllä oli!
Piirakkavuoka on 26 cm halkaisijaltaan ja oli mielestäni juuri sopiva tähän.
Omena-marenkipiirakka |
OMENA-MARENKIPIIRAKKA
Taikina:
150 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 dl kermaa tai omenamehua
Täyte:
10 dl omenakuutioita
½–1 dl vettä
2 rkl voita
2 rkl fariinisokeria
¾ tl kanelia tai maun mukaan
(rusinoita)
Marenki :
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
1. Kuumenna omenakuutioita vesitilkan kanssa kattilassa, kunnes ne pehmenevät hieman.
2. Lisää kattilaan voi, fariinisokeri ja kaneli. Lisää halutessasi kourallinen rusinoita. Sekoita ja anna maustua hetki. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
3. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita hiutaleisiin jauhot ja leivinjauhe. Lisää hiutaleseos ja neste taikinaan. Sekoita.
4. Laita piirasvuokaan leivinpaperi. Lusikoi taikina vuokaan ja levitä omenakuutiot päälle. Paista piirasta uunin keskiritilätasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia.
5. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneessa, kuivassa teräskulhossa. Sekoita sokeri vaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on napakkaa. Kun piiras on kypsä, levitä marenki sen päälle. Nosta uunin lämpö 220 asteeseen ja paista piirasta keskiritilätasolla kunnes marenki saa hieman väriä, noin 10 minuuttia.
6. Tarjoa piiras sellaisenaan tai kylmän vaniljakastikkeen kanssa.
Rusinoita en laittanut, kun emme niistä erityisemmin välitä. Eikä mielestäni ollut vaniljakastikkeelle tarvetta, koska tässä on tuo marenki päällä.
Hyvää kyllä oli!
Omena-marenkipiirakka |
Olen kokeillut saman tyylistä piirakkaa, mutta raparperista. Se oli ihan mielettömän hyvää, joten uskon että tämä omenainen versiokin oli herkullista! :)
VastaaPoistaRaparperi-marenkipiirakka on taatusti hyvää!
PoistaHyvältä näyttää ja joo, ei rusinat ja omenat sovi samaan piirakkaan. :)
VastaaPoistaEi sovi ei :)
PoistaOi että näyttää hyvälle! Pitääpä muistaa ehdottomasti, kun miettii vieraille tarjottavaa. :)
VastaaPoistaJuu, oli kyllä hyvää ja marenkiakin tuli kunnon kerros tähän :)
PoistaMielettömän hyvännäköistä piirakkaa! :) Maisuis! :P
VastaaPoistaNamia! Marenkileivonnaiset parhaita. Mehevän näköistä.
VastaaPoista