perjantai 30. elokuuta 2013

Auringonkukkaleipä

Leipää oltiin vailla ja kun kaapista löytyi kaikki tarvittava, niin tällaista auringonkukkaleipää tein.


Auringonkukkaleipä

Hieman muuntelin ohjetta sen mukaan mitä jääkaapista löytyi, mutta ei tuntunut maku kärsivän yhtään. Laitoin siis reseptissä olevan maidon tilalle piimää + vähän vettä. Oikein maistuvaa leipää, maistui jopa nuorimmaiselle ( 12v), joka yleensä "kammoaa" kaikenmaailman siemeniä leivässä. En kertonut, että tähän tuli aurinkukansiemeniä ja hyvin on leipä maistunut.
Alla olevasta reseptistä tulee kolme leipää.

1 l maitoa
1 pkt hiivaa ( 50 g)
2 tl suolaa
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
4 dl grahamjauhoja
5 dl vehnärouhetta
17 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva joukkoon, sekoita.
2. Lisää suola ja kuivat aineet. Alusta taikina tasaiseksi.
3. Voitele kolme pitkää leipävuokaa (tilavuus n. 1,5 l). Jaa taikina vuokiin.
4. Peitä vuoat leivinliinalla ja kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.
5. Paista leipiä uunin alaritilällä noin tunti. Peitä leivät foliolla paistamisen puolivälissä, ettei niiden pinta tummu liikaa.
6. Kumoa leivät ja anna jäähtyä ritilällä liinaa alla.

En laittanut noin paljon vehnäjauhoja taikinaan vaan jätin sen löysemmäksi. 17 dl olisi saattanut tulla aika jämäkkää taikinaa. Nyt tuli sopivan oloista  ja leivästäkin tuli hyvää.
Leivät voi voidella kylmällä vedellä heti paistamisen jälkeen, jos haluaa kuoresta pehmeämmän.

tiistai 20. elokuuta 2013

Mustikkarahkapiirakka

Viime viikonloppuna kävimme metsässä katsomassa josko vielä mustikoita löytyisi. Ja löytyihän niitä, tosin ei mitään huikeita määriä. Se paikka, jonka löysimme, oli melko hyvin tyhjennetty mustikoista - hyvä saalis sille, joka sen paikan ensimmäisenä oli löytänyt. Mustikanvarpuja oli sen verran paljon, että marjoja on varmaan riittänyt!  Jotain kuitenkin oli vielä jäljellä - sen verran, että siitä sai yhden pellillisen mustikkapiirakkaa.



Mustikkarahkapiirakka
 

Aloin etsiä netistä reseptiä, koska halusin tehdä toisenlaisen piirakan kuin yleensä teen. Eli se tarkoittaa sellaista piirakkaa, johon tulee kermaviiliä mustikoiden päälle. Löysin "Roona hämmentää" blogista    mielenkiintoisen piirakan ohjeen. Siinä kiinnosti piirakkaan tuleva rahka ja tuo muruseos piirakan päällä. Mustikka ja rahka kuulostavat herkulta yhdessä ja herkkua siitä tulikin! Oikein muhevaa ja mehevää piirakkaa, yhden palan kun söi niin jo oli masu täynnä :)
Tätä teen kyllä toistekin!

Pellillinen  ( itse tein tämän sisämitoiltaan 36 cm x 34 cm kokoiseen uunipeltiin)
250 g margariinia
8 dl vehnäjauhoja
3,5 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl piimää tai maitoa
1 muna

500 g rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna

reilusti mustikoita

Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min

 

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Vaniljapyörykät

Sunnuntain kahvipullaksi tein näitä vaniljapyöryköitä. Ohje on Mestarikustannuksen leivontaohjeista joskus talteen otettu. Nämä ovat siinä mielessä helppotekoiset, kun nesteenä käytetään kylmää maitoa ja aineet vain sekoitetaan keskenään. Tavallaan pullan ja wienerin välimuoto.
Kohotusaika taasen on kovin pitkä, mutta nämä voi aamulla tehdä valmiiksi ja antaa sitten kohota 2 tuntia - iltapäiväkahvin kanssa on jo lämmintä kahvileipää tarjolla.


Vaniljapyörykät

Nämä voi myös vaikka pakastaa valmiiksi kohotettuina, mutta paistamattomina. On sitten yllätysvieraiden varalle pullaa tarjolla. Ohjeen mukaan samalla kun laittaa uunin lämpenemään, niin voi ottaa pullat pakastimesta sulamaan.

25 g hiivaa                                                        Täyte :
2 dl kylmää maitoa                                            75 g voita tai margariinia
200 g huoneenlämpöistä margariinia                 2 rkl sokeria
1 rkl sokeria                                                        2 tl vanilliinisokeria
1/2 tl suolaa                                            
5-6 dl vehnäjauhoja

1. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää maito ja sekoita, kunnes hiiva liukenee.
2. Lisää rasva nokareina, sokeri, suola ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Kauli taikinasta 40 x 40 cm kokoinen levy. Leikkaa se 8 x 8 cm neliöiksi.
4. Sekoita täytteen aineet keskenään. Jaa se nokareina taikinalevyille.
5. Taivuta kulmat täytteen päälle. Pane pyörykät paperivuokiin ja nosta pellille.
6. Kohota pyöryköitä liinan alla noin 2 tuntia huoneenlämmössä.
7. Voitele pyörykät kananmunalla.
8. Paista 200 asteisessa uunissa 8- 10 minuuttia.
9. Jäähdytä ritilällä ilman leivinliinaa. Korista jäähtyneet leivonnaiset tomusokerikuorrutuksella.

Reseptin mukaan tästä määrästä tulee 25 pullaa, mutta minä sain aikaan 18 pullaa. Tein varmaankin isompia, koska leivosvuoat, jotka löysin kaapista, olivat melko isoja. Minun mielestä tuli ihan hyvänkokoisia näin.

Kihlajaiskakku

Entinen työkaverini kysyi josko voisin tehdä hänelle kihlajaiskakun. Sehän sopi minulle ja tällainen siitä tuli .


Kihlajaiskakku
Täytteevä toiveen mukaan mariannemoussee. Vaahtokarkkimassan alla eristeenä marenkivoikreemi 
Leivontafoorumin   ohjeen mukaan. Se on mielestäni hyvä "eriste", helposti levittyvä ja toimii hyvin.
Kukat sekä sokerimassaa että vaahtismassaa.
Kakussa on kolme 4 munan levykakkupohjaa.

keskiviikko 14. elokuuta 2013

ARVONTA !

Pääsi blogin 1 vuotispäiväkin menemään tuossa keväällä ihan ohi. Oli lakkiaiskiireitä, leipomisen lisäksi piti siivota huusholli edustuskuntoon, kun keskimmäinen tytär pääsi ylioppilaaksi.

Laitanpa nyt arvonnan käyntiin 1-vuotiaan blogin kunniaksi. Kaikki tähän kommentoineet ovat mukana arvonnassa ! Palkinnoksi tmi Mavilen  (http://mavile.nettisivu.org)  tuotteista joku leivontaan liittyvä paketti :)
Osallistumisaika elokuun loppuun saakka, syyskuun alussa arvontakone käynnistyy :)

Tervetuloa mukaan arvontaan!


 

tiistai 13. elokuuta 2013

Kaksi täytekakkua

Kesäloma vietetty ja kohta on kesäkin ohi. Johan se taas meni nopeasti. Kakkuilu ja koko leipominen oli tauolla, kun käväistiin Kreikassa lomailemassa. Päivää ennen reissuun lähtöä tein työkaverille läksiäiskakun. Hänen työpiste / osasto siirtyi kaupungista toiseen ja hän myös muutti paikkakunnalta toiselle , lähemmäs uutta työpistettä. Kakku mukaili tätä muutosta.

Läksiäiskakku

Kakku sisältää siis jonkinlaisen tarinan, kissat ja hevonen kuuluvat siihen. Ihan tarkkoja vaakunakopioita en tehnyt ettei tule sanomista, osittaiset vaakunat vain. 
Täytteenä tässä oli mansikka- ja vaniljamousseet. Koristeet sokerimassaa ja vaahtokarkkimassaa.


Formulakakku
Tämä formula-autokakku meni 3 vuotiaan pojan synttärijuhliin. Täytteenä appelsiinimoussee, suklaakakkupohja. Formulat on tehty vaahtokarkkimassasta.
Viime vuonna samainen pikkupoika sai muumi-aiheisen kakun, niin ne pienet pojat muuttuu vuoden aikana :) Nyt on moottoripyörät ja autot kiinnostuksen kohteina.