tiistai 26. marraskuuta 2013

Mehevät muffinsit spelttijauhoista

Spelttijauhojen testaus jatkuu. Laitanpä tähän lainauksen Birkkalan sivuilta, hieman enemmän tietoa spelttijauhoista :

" Speltti (Triticum spelta) on noin 9000 vuotta vanha kasvi, yksi vanhimmista ihmisen viljelykseensä ottamista viljoista. Spelttiä voi käyttää kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon. Se antaa leivonnaisiin ja ruokiin pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen maun. Ravinto-ominaisuuksista merkittävin on speltin runsas proteiinipitoisuus. Täysjyväspeltti sisältää myös runsaasti kuitua. Australiassa tehdyn tutkimuksen mukaan speltti sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja (ns. FODMAP-hiilihydraatit), jotka osalla ihmisistä voivat aiheuttaa syömisen jälkeen vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Tutkijat esittivät että speltin erilainen hiilihydraattikoostumus saattaa olla selitys sille miksi monet muista viljoista vatsaoireita saavat henkilöt pystyvät syömään spelttiä ilman turvotus- ja kipu-oireita."

Itse olen vallan ihastunut näihin spelttijauhoihin, niistä tosiaan tulee oma hieno maku leivonnaisiin ja  leivonnaisista tulee ihan suussasulavan pehmeitä. Tällä kertaa tein muffinseja .


Muffinsit spelttijauhoista
Reseptin löysin www.birkkala.com  sivuilta. Ja maku oli todella suussasulavan hyvä!

1 porkkana raastettuna ( n. 70 g)
1 omena raastettuna (n.120 g)
3 munaa
2 1/2 - 3 dl sokeria  (käytin 2 1/2 dl - minun mielestä oli tarpeeksi)
150 g voisulaa
5 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 dl rahkaa

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voisula vaahtoon.
2. Sekoita spelttijauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään ja sekoita ne taikinaan vuorotellen rahkan kanssa. Lisää lopuksi joukkoon raastettu porkkana ja omena.
3. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Ohjeessa oli vielä 1 dl puolukoita, mutta en laittanut tällä kertaa niitä. Lisäsin sen sijaan ripauksen kanelia, koska pidän itse kanelista leivonnaisissa. Ja kanelin tuoksusta!
Tästä määrästä tuli 12 kpl tuollaista isompaa muffinsia ( Pirkan amerikan muffinsvuoka) ja neljä pientä muffinsia.
Söin uunituoreana heti kaksi pientä muffinsia, en vaan voinut vastustaa.
Tässä vielä lähikuvaa muhevista muffinseista, nam....



Muffinsit spelttijauhoista





     

2 kommenttia:

  1. Spelttijauhoilla tulee hyvät leipomukset. Paljon parempi maku kuin tavallisissa vehnäjauhoissa.:)

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä näiden kokeilujen jälkeen! Aivan ihana rakenne ja maku tulee leivonnaisiin.

    VastaaPoista