lauantai 16. syyskuuta 2017

Vaniljaleivokset

Kuka muistaa Kotikokin ruokaohjekerhon? Olikohan se 70-luvulla kun näitä reseptikortteja  tuli moneen kotiin , kerran kuussa. Niitä sitten kerätiin muoviseen laatikkoon, jossa oli eri kategorioita tyyliin " vehnäleipä" , " leivokset" , " liharuuat" ja niin edelleen.
Minulla on tallessa äidin keräämä sarja. Löysin kortit kaapin perukoilta. Selasin niitä mielenkiinnolla läpi ja muistankin monia reseptejä aiemmin käyttäneeni . Jopa meidän kotileipomossa tuli joitain leipäreseptejä käytettyä. Paljon hyviä ohjeita näissä korteissa onkin. Otin reseptilaatikon esiin , pois kaapista pölyttymästä. Nyt vaan testailemaan. 
Ensimmäinen resepteistä tulikin jo testattua, nimittäin vaniljaleivokset . 

Vaniljaleivokset
 Varsin maukkaita leivoksia! Tein nämä muffinspellin koloihin, joten näistä tuli todennäköisesti isompia kuin alkuperäisessä ohjeessa. Sehän ei toki haittaa. Vaniljatäytettä olisi voinut laittaa vielä enemmän. Mielestäni sitä saa pursottaa reilun annoksen niin ei jää tyhjää tilaa kannen alle.

VANILJALEIVOKSET  / 10-12 kpl

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
200 g voita tai margariinia
1 kananmuna

Täyte: 
1 dl kermaa
1 dl maitoa
2 keltuaista
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria

1. Sekoita jauhota ja sokeri kulhossa. Nypi joukkoon rasva. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita kelmuun käärittynä jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.
2. Mittaa kattilaan kerma, maito , keltuaiset, jauhot ja sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan vatkaten. Ota pois levyltä, vatkaa kylmäksi ja lisää vanilliinisokeri.
3. Kauli murotaikina 2-3 mm:n levyksi ja ota siitä juomalasilla tms. kakkuja leivosten kansiksi. 
4. Kokoa taikinalevystä jääneet reunat taikinapalloksi ja jaa se leivosvuokien pohjille ja reunoille. 
5. Laita leivoksen pohjalle ohuelti esimerkiksi vadelmahillia. 
6. Pursota ( tai laita lusikalla) vaniljakiisseliä joka leivokseen. Peitä taikinakannella. Paina kansi tiiviisti taikinavuuan reunaan. 
6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tuo hillo  on oma lisäys, alkuperäisessä reseptissä sitä ei ollut. Sopi kyllä tähän leivokseen kuin nenä päähän. 
Kovin kauniita näistä ei tullut kun kiireessä tein . Näitä kun tein keskimmäisen tyttären läksiäisiin pari viikkoa sitten ja oli kaikkea muutakin puuhaa samana päivänä.  Pitää kokeilla joskus uudelleen ajan kanssa, eiköhän näistäkin ihan salonkikelpoisia leivonnaisia saa tehtyä, ulkomuodonkin puolesta. 
Jos haluaa päästä vielä helpommalla , niin vaniljakiisselin voi tehdä vaikka kreemijauheesta.



Vaniljaleivokset
 Tässä vielä kännyräpsy reseptikorteista muistin virkistämiseksi. 




 

8 kommenttia:

  1. Kuullostaa ja näyttää tosi herkullisilta!
    Mä en muista noita kortteja, mutta 80-luvulla oli kai jotain vastaavia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä oli muitakin, löysin näiden lisäksi jonkun verran erilaisia kortteja mutta samalla ajatuksella :)

      Poista
  2. Muistan tädeilläni ja monilla tuttujen äideillä olleen noita reseptikortteja. Ihanan näköisiä leivoksia.
    T: Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin tädillä oli näitä --- tai sitten jotain muuta sarjaa. Kun mentiin heille kylään, niin kirjoittelin niistä korteista aina reseptejä vihkoon ylös :)

      Poista
  3. Mä tiedän ne kortit vaikken oo sitä ikäluokkaa, ja kirppiksillä niitä tulee usein vastaan, mutta meillä ei oo koskaan ollu :D Ihanan näkösiä leivonnaisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä korteissa oli kyllä kaikenlaista hauskaa testattavaa, puuhaa riittää kun alan niitä käydä läpi!

      Poista
  4. Herkullisilta näyttää nuo leivokset!😍 tuo hillo on varmasti herkullinen lisä! Muistelin että mummolassa olisin tuollaisia kortteja joskus selaillut:) Mukavaa alkanutta syksyä sinne!

    VastaaPoista